زکام - Rhinitis - لیست بیماری ها بانک پزشکان

نام بیماری: زکام – Rhinitis

تعریف بیماری

زکام می‌تواند شباهت زیادی به سرماخوردگی و عفونت‌های سینوسی داشته باشد. با این حال، تفاوت‌های قابل توجهی نیز دارد. این عارضه هنگامی اتفاق می‌افتد که عفونت ویروسی علائمی را در سر ایجاد می‌کند مانند گرفتگی بینی یا سردرد!

به دلیل محل علائم، این با سرماخوردگی قفسه سینه متفاوت است. سرماخوردگی قفسه سینه علائمی‌ از جمله گرفتگی قفسه سینه و سرفه ایجاد می‌کند. عفونت‌های سینوسی علائمی مشابه سرماخوردگی در سر را دارند، اما علل آن‌ها معمولاً متفاوت هستند. عفونت‌های سینوسی بیشتر به دلیل عفونت‌های باکتریایی ایجاد می‌شوند، اگرچه گاهی اوقات عفونت سینوسی می‌تواند ناشی از ویروس باشد.

علائم بیماری

علائم زکام در طی سه روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس راینو یا ویروس ایجاد کننده زکام دیگر ظاهر می‌شوند. این علائم و نشانه‌ها در افراد متفاوت هستند و شامل موارد زیر می‌باشند:

احساس ناخوشی یا احساس
گلو درد
سرفه کردن
آبریزش بینی
گرفتگی بینی
عطسه کردن
تراکم، شلوغی
بدن درد
سردرد
تب درجه پایین
خستگی
بیشتر افراد در طی ۷ تا ۱۰ روز از زکام بهبود می‌یابند اما علائم ممکن است در بعضی موارد طولانی‌تر باشند.

علت بیماری

انواع مختلفی از ویروس‌ها می‌توانند باعث زکام شوند، از جمله موارد زیر:

ویروس‌های بینی
ویروس متاپنومو ویروس انسانی (HMPV)
ویروس پاراآنفلوانزای انسانی (HPIV)
ویروس سین ‌سیشیال تنفسی (RSV)
زکام با عطسه یا سرفه در فرد آلوده منتقل می‌شود و قطرات آلوده به ویروس را به هوا یا افراد اطراف خود پخش می‌کند. ممکن است با تماس با سطوح یا مواردی که قبلاً فرد ویروسی آن را لمس کرده است، زکام شوید. ویروس می‌تواند از طریق چشم، دهان یا بینی فرد وارد بدن شود.

عوارض بیماری

عوارض زکام عبارتند از:

حمله آسم: در مبتلایان به آسم، زکام ممکن است باعث حمله آسم شود.
سینوزیت حاد: زکامی‌ که برطرف نشود، در نهایت می‌تواند به التهاب و عفونت سینوس‌ها منجر گردد، بیماری معروف به سینوزیت.
عفونت گوش (اوتیت میانی): اگر ویروس وارد ناحیه پشت پرده شود، می‌تواند به گوش درد و ترشحات سبز یا زرد از بینی منجر گردد.
سایر عفونت‌ها: برخی از افراد، به ویژه کودکان و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، می‌توانند به دنبال زکام دچار عفونت‌های ثانویه شوند. عفونت‌های ثانویه معمولی همراه با زکام شامل استرپتوکوک گلو، ذات الریه و کروپ می‌شوند که پزشک باید آن‌ها را درمان کند.

پیشگیری و تشخیص بیماری

واکسیناسیون در برابر زکام ممکن نیست اما مراحل زیر ممکن است به کاهش خطر ابتلا به این عارضه کمک کند:

از تماس با افراد آلوده خودداری کنید: برای کاهش خطر ابتلا به ویروس، از هر کسی که دارای زکام می‌باشد فاصله خود را حفظ کنید.
دست‌ها را مرتباً بشورید: تمیز کردن کامل دست‌ها با صابون و آب گرم باعث عدم انتقال ویروس می‌شود. ضدعفونی کننده دست الکلی نیز موثر است.
از به اشتراک گذاشتن موارد خودداری کنید: برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض میکروب‌های سرد، سعی کنید فنجان‌ها یا ظروف را با دیگران به اشتراک نگذارید.
هنگام بیماری اعضای خانواده از مواد ضد عفونی کننده استفاده کنید: میزهای آشپزخانه و لوازم حمام باید در هنگام بیماری یکی از اعضای خانواده با مواد ضد عفونی کننده تمیز شوند. همچنین، تمیز کردن اسباب بازی‌های کودکان به طور منظم مهم است.
در دستمال‌ها عطسه یا سرفه کنید: استفاده از دستمال از انتشار میکروب در هوا جلوگیری می‌کند. دستمال کاغذی‌های استفاده شده را بلافاصله دور بریزید و همیشه پس از عطسه و سرفه دست‌ها را بشویید.
سبک زندگی سالمی داشته باشید: خوردن یک رژیم غذایی متعادل، انجام فعالیت بدنی منظم، کاهش استرس و خواب کافی می‌توانند به سیستم ایمنی بدن در مقابله با یک بیماری کمک کنند.
اقدامات بهداشتی را به کودکان بیاموزید: از کودکان بخواهید در یک دستمال یا آرنج خود عطسه کنند یا سرفه نمایند، بنابراین بدون استفاده از دست خود، دهان خود را نیز می‌پوشانند. کودکان را تشویق کنید که به طور منظم، کاملاً دست‌های خود را بشویند.

درمان زکام
زکام را درمان نمی‌شود زیرا آنتی بیوتیک‌ها باکتری‌ها را از بین می‌برند نه ویروس‌هایی که باعث این عارضه می‌شوند. علائم باید طی چند روز بهبود یابند. تا آن زمان، در اینجا چند کار وجود دارند که می‌توانید برای راحتی بیشتر خود انجام دهید:

استراحت کنید: تا می‌توانید استراحت کنید تا به بدن خود فرصت دهید تا بهبود یابد.
مایعات زیاد ترجیحاً آب آشامیدنی یا آب میوه بنوشید: از نوشیدنی‌های کافئین داری مانند نوشابه و قهوه دور شوید. آن‌ها حتی بیشتر فرد را بی آب می‌کنند. همچنین تا زمان بهبودی از مصرف الکل خودداری کنید.
گلو درد خود را تسکین دهید: با مخلوطی از ۱/۲ قاشق چای خوری نمک و ۸ اونس آب چند بار در روز غرغره کنید. مکیدن یک قرص لوزی. چای یا نوشیدنی گرمی بخورید یا از اسپری گلو درد استفاده کنید.
گرفتگی مجاری بینی را باز کنید: اسپری نمکی می‌تواند به شل شدن مخاط در بینی کمک کند. همچنین می‌توانید اسپری ضد احتقان را امتحان کنید، اما پس از سه روز استفاده، آن را متوقف نمایید. استفاده از اسپری‌های ضد احتقان برای مدت بیش از سه روز می‌توانند منجر به گرفتگی مجدد شوند.
هنگام خواب از دستگاه بخور یا رطوبت ساز در اتاق خود استفاده کنید تا گرفتگی را کاهش دهید.
مسکن بخورید: برای دردهای خفیف می‌توانید مسکن بدون نسخه ای (OTC) مانند استامینوفن (Tylenol) یا ایبوپروفن (Advil ، Motrin) را امتحان کنید. آسپرین (بوفیرین، بایر آسپرین) برای بزرگسالان مناسب است، اما از مصرف آن در کودکان و نوجوانان خودداری کنید. این می‌تواند یک بیماری نادر اما جدی به نام سندرم ری ایجاد کند.
درمان خانگی زکام
از آنجا که زکام ناشی از عفونت ویروسی است، آنتی بیوتیک‌ها درمان مؤثری نیستند. در عوض، هدف درمان این می‌باشد که علائم را کنترل کرده و ناراحتی را کاهش دهید.

برخی از درمان‌های خانگی معمول برای زکام عبارتند از:

استراحت: استراحت به بهبودی بدن کمک می‌کند. خانه ماندن از محل کار یا مدرسه همچنین خطر انتقال ویروس به دیگران را کاهش می‌دهد.
آبرسانی: هیدراته ماندن به شل شدن گرفتگی بینی و سینوس کمک می‌کند، در حالی که گلو را آرام می‌کند. آب و آب رقیق گزینه‌های خوبی برای هیدراته ماندن هستند. مایعات گرمی‌ مانند چای، آبگوشت و سوپ‌ها ممکن است به خصوص مفید باشند. فرد باید تا زمان بهبودی کامل، از مصرف کافئین و الکل خودداری کند.
غرغره آب نمک: برای تسکین گلودرد، فرد می‌تواند ۲/۱ قاشق چای خوری نمک را با ۸ اونس آب گرم مخلوط کرده و به عنوان غرغره استفاده کند.
مسکن‌ها: سردرد، گلودرد و تب ممکن است با داروهای بدون نسخه ای تسکین یابند. برخی از این موارد برای خرید بصورت آنلاین نیز موجود هستند مانند استامینوفن یا ایبوپروفن. همیشه دستورالعمل‌های روی بسته را دنبال کنید، مخصوصاً اگر به کودکان دارو می‌دهید.
دستگاه بخور یا رطوبت ساز: این دستگاه‌ها به افزودن رطوبت به هوا کمک می‌کنند که ممکن است سرفه و احتقان را تسکین دهند. استفاده از دستگاه بخور یا مرطوب کننده در شب ممکن است خواب خوب را ترغیب کند. بخورها و رطوبت سازها باید روزانه تمیز شوند تا از رشد میکروب‌ها و کپک‌ها جلوگیری کنند. طیف وسیعی از دستگاه‌های رطوبت ساز برای خرید آنلاین موجود هستند.
اسپری‌های بینی: اسپری‌های نمکی بینی می‌توانند مخاط بینی را شل کنند و برای استفاده در کودکان و بزرگسالان مناسب هستند. بزرگسالان ممکن است از اسپری‌های ضد احتقان بینی به مدت ۳ تا ۵ روز استفاده کنند. با این حال، افراد باید از استفاده طولانی مدت از اسپری‌های ضد احتقان پرهیز نمایند. طیف وسیعی از اسپری‌های بینی برای خرید بصورت آنلاین موجود است.
مکمل‌ها: بسیاری از افراد برای جلوگیری یا درمان زکام، از مکمل استفاده می‌کنند. مشهورترین مکمل‌های مورد استفاده شامل ویتامین C، اکیناسه و روی هستند. با این حال، شواهد محدودی در مورد اینکه آیا مصرف مکمل‌ها علائم را کاهش می‌دهند، وجود دارند