گاباپنتین - Gabapentin - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های ضد صرع

پیشینه دارو

گاباپنتین با اضافه شدن یک گروه سیکلوهگزیل به گاما آمینو بوتیریک اسید GABA ساخته شده است. گاباپنتین با اتصال محکم به کانال های کلسیم حساس به ولتاژ که بر روی غشاء سلول های مغزی مستقر هستند باعث مهار دپولاریزاسیون سلول های مغزی می گردد.

موارد مصرف

گاباپنتین یک داروی ضد صرع بوده و در درمان صرع پارشیل با یا بدون ژنرالیزاسیون ثانویه مؤثر است همچنین به عنوان درمان کمکی در بیماران غیر پاسخ ده یا مقاوم به دارو های ضد صرع معمول به کار می رود برای صرع ابسنس داروی مناسبی نیست. این دارو در درمان درد های نوروپاتیک نیز کاربرد دارد.

عوارض دارو

در بزرگسالان، خواب‌آلودگی، گیجی و نیز ورم اندام‌ ها از جمله اثرات جانبی شایع مصرف گاباپنتین است. آتاکسی، خستگی و نیستاگموس، از دیگر اثرات جانبی این دارو هستند. مواردی از جمله آنورگاسمی، اختلال نعوظ و میوکلونوس، نیز با مصرف این دارو مشاهده شده‌اند. این عوارض، پس از قطع مصرف یا جایگزینی دارو، رفع می‌شوند.

هشدار دارویی

– در بیماران با تاریخچه اختلال سایکوتیک بایستی با احتیاط مصرف شود.
– در بیماران دچار اختلال کلیوی نیز احتیاط توصیه می شود و بایستی در بیماران دچار کاهش عملکرد کلیوی و افراد تحت همودیالیز کاهش دوز مد نظر باشد.
– تست مثبت کاذب پروتئین ادراری (پروتئین اوری) با مصرف این دارو دیده شده است.
– قطع دارو باید بدقت و با مراقبت خاص انجام شود.

تداخلات دارویی

از جمله موارد تداخل دارویی گاباپنتین با دیگر داروها می‌توان به انواع آنتی هیستامین‌ها اشاره کرد که باعث خواب آلودگی می‌شوند.
مانند: ستیریزین، دیفن هیدرامین، فکسوفتادین

اشکال دارویی

آنالوگ GABA – ضد صرع