کینین - Quinine - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های ضد مالاریا

پیشینه دارو

کینین – Quinine داروی تب‌ بُر سنتی قوم کچوا در پرو بود که از پوست درخت گنه گنه بدست می‌آمد. اروپایی‌ ها پس از فهمیدن خواص درمانی آن برای مالاریا، شروع به کِشت و برداشت گستردهٔ آن کردند. در سدهٔ نوزدهم میلیون‌ ها پوند از پوست چینچونا به اروپا صادر می‌شد و حکومت‌ های پرو و کشور های همسایهٔ آن، صدور تخم و نهال این درخت را ممنوع کردند تا انحصار آن‌ را از دست ندهند.
در ۱۸۶۰، یک استرالیایی موفق شد یک پوند بذر چینچونا را به‌طور قاچاق خریداری کرده و به دولت هلند بفروشد؛ در نتیجهٔ آن، در سال ۱۹۳۰ از کشتزارهای هلندی در جاوهٔ اندونزی بیش از ۲۲ میلیون پوند پوست درخت چینچونا تولید می‌شد که ۹۷ درصد کینین جهان از آن بدست می‌آمد. پس از اشغال اندونزی و فیلیپین بدست ژاپنی‌ها در جنگ جهانی دوم، دست متفقین از منابع کینین کوتاه شد. آمریکا پیش از اشغال توانست چهار میلیون بذر چینچونا را به ایالات متحده انتقال دهد و در کشور کاستاریکا پرورش دهد اما رشد آن‌ ها طول می‌کشید و مجبور شدند تا کینین مورد نیاز را از بازار سیاه خریداری کنند یا با تولید دارو های شیمیایی چون کلروکینین که در ۱۹۳۷ ساخته شد، نیاز خود را رفع کنند.
کینین – Quinine علاوه بر تخریب پلاسمودیوم ها اثرات ضد التهابی دارد. درگذشته کینین از پوست درخت سین کونا (چینچونا) یا درخت گنه گنه (با نام علمی: chinchona officinalis) به دست می‌ آمده‌است. کینین یک آلکالوئید است و به‌نظر می‌رسد در وزیکول‌ های اسیدی انگل مالاریا تجمع می‌ یابد و با تغییر pH داخل سلولی موجب مرگ تک‌یاخته می‌شود.

موارد مصرف

کینین – Quinine در درمان مالاریای ناشی از پلاسمودیوم فالسیپارم مقاوم به کلروکین یا در صورتی که ارگانیسم عامل، نا مشخص باشد یا انکه گونه های مختلف پلاسمودیوم در بروز بیماری دخالت داشته باشند، مصرف می شوند. این دارو همچنین در پیشگیری یا درمان گرفتگی شبانه عضلات پا ( ناشی از ارتریت ، دیابت، واریس، ترومبوفلیت و آترواسکلروز ) مصرف می شود.

عوارض دارو

تمام دارو ها در کنار تأثیرات مثبتشان، می‌توانند مسبب عوارض ناخواسته‌ای در بدن باشند. اگر چه این عوارض در همه افراد به وجود نمی‌آید. با گذر زمان بدن خود را با داروی جدید وفق می‌دهد و این علائم نیز برطرف می‌شوند اما اگر علائم زیر ادامه پیدا کرد و یا رنج آور شد با پزشک خود مشورت نمایید.

اسهال، کسالت، خستگی و ضعف، وزوز گوش، سردرد، احساس سرگیجه: این موارد را سریعاً به پزشکتان اطلاع دهید.
مشکل بینایی، تاری دید، تغییر رنگ‌ ها: در اسرع وقت این مورد را به پزشکتان اطلاع دهید. در این شرایط از رانندگی کردن و کار با ابزار خودداری کنید.
داغ شدن سطح پوست، کهیر، ضعف عضلانی، افزایش حساسیت به نور: در صورتی که هر کدام از این موارد دردسر ساز شد به پزشک اطلاع دهید.
مشکل در نفس کشیدن، ورم دور دهان و صورت: این موارد را سریعاً به پزشکتان اطلاع دهید.
خونریزی و کبودی، گلو درد، عفونت گلو: در اسرع وقت این موارد را به پزشک خود اطلاع دهید. این علائم می‌توانند نشانه اختلالات خونی باشد.

اگر علائم دیگری در خود مشاهده کردید که فکر می‌کنید به دلیل مصرف کینین می‌باشد به پزشک اطلاع دهید.

هشدار دارویی

-لازم است قبل از شروع درمان، سابقه آلرژی بیمار و سطح کراتینین ارزیابی شود.
-CBC، شمار پلاکت ها، سطح گلوکز خون و عملکرد کبدی پایش گردد.
-الکتروکاردیوگرام و معاینات چشمی انجام گیرد.
-در صورت تزریق دارو، فشار خون ارزیابی گردد.
– در آریتمی های قلبی( به دلیل اثرات شبه کینیدین) و میاستنی گراویس با احتیاط مصرف شود.
-برای کاهش تحریک گوارشی ناشی از دارو بهتر است آن را با غذا یا بعد از آن مصرف کرد.
-این دارو بیش از مقدار تجویز شده نباید مصرف شود.
-دوره درمان با این دارو باید کامل شود.
-در صورت بروز تاری دید یا هر گونه اختلال بینایی باید احتیاط شود.

تداخلات دارویی

تداخل دارویی ممکن است عملکرد دارو ها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام دارو هایی (ازجمله دارو های با نسخه / بدون نسخه و دارو های گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
برخی از دارو هایی که ممکن است با کینین تداخل کنند، عبارت‌ند از: “رقیق کننده های خون” (مانند وارفارین)، پنی سیلامین.
دارو هایی که می‌توانند بر حذف کینین از بدن و عملکرد آن تأثیرگذارند، عبارتند از: سایمتیدین، اریترومایسین، کتوکونازول، فنی توئین، ریفامپین، مهارکننده های پروتئازی HIV (مانند لوپیناویر، ریتوناویر)، آلکالایزرهای ادرار مانند استازولامید / بی کربنات سدیم.
کینین می‌تواند بر روی سرعت حذف دارو های دیگر از بدن و عملکرد آن‌ ها تأثیر گذارد . نمونه‌ هایی از این دارو ها عبارتند از : دسیپرامین (desipramine)، دیگوکسین، برخی دارو های “استاتین” (آتورواستاتین، لوواستاتین، سیمواستاتین)، فنوباربیتال.
بسیاری از دارو ها علاوه بر کینین ممکن است ریتم قلب (طولانی شدن زمان QT) را تحت تأثیر قرار دهند، از جمله: آمیودارون (amiodarone)، دوفتیلید (dofetilide)، پیموزاید (pimozide)، پروکائین آمید (procainamide)، کینیدین (quinidine)، سوتالول (sotalol)، آنتی‌ بیوتیک‌ های ماکرولید (مانند اریترومایسین).
سایمتیدین یک داروی بدون نسخه است که معمولا برای درمان اسید معده اضافی (مانند سوزش سر دل، زخم معده) مورد استفاده قرار می‌گیرد. از آنجا که آنتی اسید های سایمتیدین و آلومینیوم / منیزیم ممکن است با کینین تداخل برقرار کنند، از داروساز خود در مورد دارو های دیگر برای درمان اسید معده اضافی سوال کنید.
کینین بسیار شبیه به کینیدین است. از دارو های حاوی کینیدین در هنگام استفاده از کینین استفاده نکنید.
داروی کینین می‌تواند بر روی نتایج برخی از تست‌ های آزمایشگاهی خاص (از جمله آزمایش‌‌ های کاتکولامین ، پروتئین و استروئید ادرار ) تأثیر گذارد. قبل از انجام آزمایش ،با پرسنل آزمایشگاه راجع به مصرف این دارو صحبت نمایید.

اشکال دارویی

Inj : 250 mg/l Tab:200 mgAs sulfate ( Tab : 100,250 mg (AS hcl