کورتیکوتروپین - Corticotropin - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

هورمون های هیپوتالاموس و هیپوفیز

پیشینه دارو

کورتیکوتروپین – Corticotropin هورمون طبیعی قسمت قدامی هیپوفیز (ACTH) است که می تواند با تحریک بخش قشری غده فوق کلیوی باعث ترشح کورتیکواستروئید ها شود. در افراد مبتلا به کم کاری اولیه غده فوق کلیوی این دارو افزایش قابل ملاحظه ای در غلظت کورتیزول ایجاد نمی کند. مکانیسم اثر ضدتشنج دارو ناشناخته باقی مانده است.

موارد مصرف

آمپول کورتیکوتروپین شکل دست ساز هورمون کورتیکوتروپین (هورمون طبیعی قسمت قدامی هیپوفیز (ACTH)) است که می‌تواند با تحریک بخش قشری غده فوق کلیوی باعث ترشح کورتیکواستروئید ها شود. کورتیکوتروپین به عنوان یک عامل تشخیصی عملکرد غده فوق کلیه و برای درمان اسپاسم شیرخوارگی در نوزادان کمتر از ۲ سال مصرف می شود.

آمپول کورتیکوتروپین برای درمان بسیاری از بیماری‌ های مختلف مانند بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS)، آرتریت روماتوئید، روماتیسم، اسپوندیلیت آنکیلوزان، لوپوس، واکنش‌ های شدید آلرژیک، اختلالات تنفسی و بیماری‌ های التهابی چشم نیز استفاده می‌شود.

کورتیکوتروپین می تواند علائم بسیاری از اختلالات را کاهش دهد، اما درمان برای این بیماری‌ ها به حساب نمی‌آید، این دارو پیشرفت بیماری را نیز کند ‌نمی‌کند.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

-احتباس مایع در بدن (تورم در دست یا پا)
-تغییرات خلقی، تحریک پذیری
-افزایش اشتها
-افزایش وزن
نکته مهم: اگر متوجه علائم آلرژیک مانند تنگی نفس، گر گرفتگی، تب، قرمزی یا تورم گلو و صورت در خودتان شدید، به سرعت به پزشک مراجعه کنید.

اگر هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از کورتیکوتروپین می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

هشدار دارویی

-تا مادامی که پاسخ دهی غدد فوق کلیه محرز نشده باشد، این فرآورده نباید تجویز شود.
-شدت بیماری، غلظت های ادراری و پلاسمایی کورتیکواستروئید ها و پاسخ اولیه بیمار جهت تعیین مقدار مصرف و دفعات مصرف باید مورد توجه قرار گیرند.
-کورتیکوتروپین تنها برای مقاصد تشخیصی به صورت داخل وریدی تزریق می شود.
-در هنگام استفاده دارو بایستی بیمار را از نظر واکنش های حساسیتی تحت نظر قرار داد. بروز این واکنش ها به خصوص در تزریق زیر جلدی رایج می باشد.استفاده درمانی طولانی مدت احتمال بروز چنین واکنش هایی را افزایش می دهد.
-عوارض جانبی غیر قابل برگشت بیشتر با تجویز مزمن مقادیر بیش از ۴۰ واحد در روز مشاهده می شود.
-کاهش در میزان مصرف دارو با طولانی کردن فواصل بین تزریق یا با کاهش مقدار کورتیکوتروپین در هر بار تجویز انجام می پذیرد.
-در افراد مسن وبخصوص خانم های یائسه، احتمال ایجاد پوکی استخوان و افزایش فشار خون افزایش می یابد.

تداخلات دارویی

تداخل دارویی ممکن است عملکرد دارو ها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام دارو هایی (ازجمله دارو های با نسخه / بدون نسخه و دارو های گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

در حین استفاده از کورتیکوتروپین، واکسن “زنده” دریافت نکنید. واکسن ممکن است در طول این مدت کارایی نداشته باشد و یا به طور کامل شما را از بیماری نجات ندهد. واکسن‌ های زنده مانند واکسن سرخک، اوریون، سرخجه (MMR)، واکسن فلج اطفال، روتا ویروس، تیفوئید، تب زرد، واریسلا زوستر (زونا) و واکسن آنفلوانزا خوکی هستند.

اشکال دارویی

Inj : 40 , 80 IU/ml