کلسیتونین - Calcitonin - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های استخوان ساز

پیشینه دارو

کلسیتونین در بیماری پاژت کلسیتونین با ممانعت اولیه از تحلیل رفتن استخوان سرعت تجزیه و ساخت استخوانی را حتی الامکان کم نموده و سبب کاهش میزان آلکالین فسفاتاز و ترشح هیدروکسی پرولین در ادرار می شود. در افزایش کلسیم خون و استئوپروز، کلسی تونین با مهار مستقیم تحلیل استخوانی غلظت کلسیم سرم را کاهش می دهد. در ضمن ممکن است تعداد و فعالیت استئوسیت ها کاهش یابد. کلسی تونین همچنین با اثر مستقیم بر کلیه و با واسطه cAMP بازجذب توبولی کلسیم، فسفات و سدیم را مهار نموده و موجب افزایش دفع این عناصر می گردد.

موارد مصرف

کلسیتونین در درمان بیماری پاژت و نیزبه عنوان داروی کمکی در افزایش کلسیم خون، پیشگیری و درمان کمکی پوکی استخوان در دوران یائسگی و نیز پوکی استخوان ثانویه ناشی از اختلالات هورمونی، هیپرفسفاتازی و برای درمان کمکی هیپرکلسمی حاد مصرف می شود.

عوارض دارو

عوارض جانبی آن شامل تهوع و برافروختگی صورت می‌ باشد که بعد از تزریق ایجاد شده و بزودی از بین می‌ رود، اسهال، استفراغ و درد در محل تزریق نیز ممکن است ایجاد شود. البته بالا بودن کلسی تونین در خون بیش از حد مجاز می‌ تواند بیانگر اختلالات غده تیرویئد و عموماً بیماری سرطان تیروئید باشد که توصیه می گردد بلافاصله بعد از آن سونوگرافی تیروئید انجام گردد.

هشدار دارویی

  • در استفاده مداوم ازکلسیتونین با منشاء ماهی، ممکن است آنتی بادی خنثی کننده دارو در بدن ایجاد شود.
  • در صورت وجود آلرژی به پروتئین ها، آزمون پوستی باید انجام شود.
  • تاریخچه آلرژی به کلسی تونین و پروتئین های دیگر باید مورد توجه قرار گیرد.
  • در مواردی که بیمار خود دارو را مصرف می کند، تزریق زیرجلدی مناسب تر است.
  • در بیماران مبتلا به افزایش کلسیم خون ممکن است نیاز به محدودیت مصرف کلسیم و ویتامین D باشد.

تداخلات دارویی

دارو هایی که با این دارو تداخل دارند عبارتند از:
سایمتیدین، فوسکارنت، اتلکالکتید، لیتیوم، مورفین اما این لیست تمام دارو هایی که با این دارو تداخل دارند نیست و دارو های بدون نسخه و ویتامین ها و محصولات گیاهی نیز می توانند با این دارو تداخل داشته باشند.

اشکال دارویی

Inj : 100 IU/ml Inj : 50 IU/ml Nasal spray : 100 , 200 IU/dose