پیرازینامید - Pyrazinamide - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های ضد باکتری

پیشینه دارو

پیرازینامید – Pyrazinamide به مایکوباکتریوم توبرکلوزیس منتشر می شود، در حالی که آنزیم پیرازینامیداز پیرازینامید را به شکل فعال پیرازینوئیک اسید تبدیل می کند. در شرایط اسیدی، پیرازینوئیک اسید به آرامی خارج می شود، و به اسید کنژوگه پروتون دار تبدیل می شود که به نظر می رسد به راحتی به باسیل وارد و انباشته می شود.
اثر خالص این است که پیرازینوئیک اسید بیشتری در داخل باسیل با pH اسیدی تر از pH خنثی ذخیره می شود. پیرازینوئیک اسید موجب مهار آنزیم سنتز کننده اسید های چرب (FAS) می شود که در باکتری برای تولید اسید های چرب ضروری است.

همچنین پیشنهاد شده است که انباشت پیرازینوئیک اسید پتانسیل غشا را مختل می کند و با تولید انرژی که برای زنده ماندن توبرکلوزیس در محل اسیدی عفونت ضروری است، تداخل می کند.

موارد مصرف

پیرازینامید – Pyrazinamide برای درمان سل (توبرکلوز) به کار می‌رود. سل یک عفونت باکتریایی است که عمدتاً ریه‌ها را مبتلا می‌کند اما می‌تواند سایر نواحی بدن را نیز درگیر کند. این عفونت را می‌توان با یک دوره ۶ ماهه از دارو ها درمان نمود. برای درمان سل چندین نوع دارو باید مصرف شود. پیرازین آمید تنها یکی از این دارو ها می‌باشد.

پیرازینامید – Pyrazinamide معمولاً به صورت قرص‌ هایی تجویز می‌شوند که ترکیبی از دو، سه و یا چهار نوع دارو هستند. این برندها با نام‌های Rifater ( پیروزینامید، ایزونیازید با ریفامپین ) و Voractive ( ایزونیازید با ریفامپین، پیرازینامید و اتامبوتول ) هستند. در دوره‌ های مختلف بیماری ممکن است هر کدام از این برند ها تجویز شوند. استفاده از دارو های ترکیبی دفعات استفاده از دارو ها را کاهش می‌دهد. گاهی فقط داروی پیروزین آمید با نام تجاری Zinamide برای درمان سل تجویز می‌شود.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود.

احساس تهوع یا بیماری (استفراغ)، کمبود اشتها، تب، احساس خستگی ناگهانی، زرد شدن پوست و یا سفیدی چشم(زردی): در صورتی که هر کدام از این موارد دردسر ساز شد با پزشکتان مشورت نمایید.
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از پیرازین آمید می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

هشدار دارویی

-در صورت وجود عیب کار کبد، عیب کار کلیه، دیابت ونقرس، این دارو باید با احتیاط فراوان مصرف شود. پیگیری کار کبد در طول درمان با این دارو توصیه می شود.
-بیمار یا اطرافیان وی را باید از نظر تشخیص علایم اختلال کبدی آگاه ساخت و به بیمار یادآور شد که در صورت بروز علایم این اختلال از جمله،تهوع مداوم، استفراغ، بی حالی ویرقان، فوراً مصرف دارو را قطع و به پزشک مراجعه کند.

تداخلات دارویی

تداخل دارویی ممکن است عملکرد دارو ها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام دارو هایی (ازجمله دارو های با نسخه / بدون نسخه و دارو های گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

پیرازینامید ممکن است با تست‌ های آزمایشگاهی خاص (از جمله آزمایش کتون ادرار)، تداخل کند و باعث نتایج اشتباه شود. قبل از انجام آزمایش، به تمام پرسنل و پزشکان آزمایشگاه اطلاع دهید که از این دارو استفاده کرده‌اید.

اشکال دارویی

Scored Tab : 500 mg