پزودوافدرین - Pseudoephedrin - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های مهار کننده سرفه، خلط آورها، نرم کننده های مخاط و ضد احتقان بینی

پیشینه دارو

پزودوافدرین – Pseudoephedrin با تاثیر بر گیرنده های آلفا آدرنرژیک در مخاط دستگاه تنفسی، موجب تنگ شدن عروق و کاهش تورم مخاط بینی می گردد و در حقیقت مجاری تنفسی بینی بازتر می شود. دارو می تواند موجب افزایش تخلیه ترشحات سینوس ها و باز شدن شیپور استاش مسدود شده، گردد.

موارد مصرف

پزودوافدرین – Pseudoephedrin برای تسکین موقتی آبریزش بینی و گرفتگی و درد سینوسی ناشی از عفونت‌ هایی (مانند سرماخوردگی، آنفولانزا) یا سایر بیماری‌ های تنفسی (مانند تب یونجه، آلرژی و برونشیت) استفاده می‌شود. داروی پزودوافدرین – Pseudoephedrin یک دکونژستانت (ضد احتقان) است که با تنگ کردن رگ‌ های خونی برای کاهش تورم و احتقان کار می‌کند.

ایمن بودن محصولات سرفه و سرماخوردگی برای کودکان زیر ۶ سال اثبات شده نیست. بنابراین، از این محصول برای درمان علائم سرماخوردگی در کودکان زیر ۶ سال استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک برای کودک شما این دارو را تجویز کرده باشد. استفاده از قرص و کپسول نیز ممکن است برای کودکان کمتر از ۱۲ سال مناسب نباشد، این دارو را خودسرانه به کودک خود ندهید. شربت پزودوافدرین – Pseudoephedrin برای کودکان مناسب‌تر است.

محصولات سرفه و سرماخوردگی طول مدت سرماخوردگی را درمان و یا کوتاه نمی‌کنند و ممکن است عوارض جانبی جدی را ایجاد کنند، روش‌های طبیعی درمان سرماخوردگی (از قبیل نوشیدن مایعات کافی) بهترین راه درمان هستند. برای کاهش خطر عوارض جانبی جدی، با توجه به تجویز پزشک، دوز داروی مناسبی را مصرف کنید.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف این دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز مستمر هر یک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

خواب آلودگی
سرگیجه
سر درد
حالت تهوع و استفراغ
عصبانیت
تغییر خلق و خو، لرز، دل درد: اگر این علائم را داشتید به پزشک مراجعه نمایید.
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از پزودوافدرین – Pseudoephedrin می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

هشدار دارویی

-در مواردی چون بیماری های قلبی- عروقی از جمله بیماری های ایسکمیک قلبی یا بیماری های حاد شریان کرونر، زیادی فشار خون دیابت، گلوکوم، پرکاری تیروئید و بزرگ شدن پروستات ، باید با احتیاط فراوان تجویز شود.
-از آنجا که اغلب سالمندان به بزرگی پروستات مبتلا هستند، لذا مقدار مصرف دارو در این افراد بایستی تنظیم گردد.
-پسودوافدرین را نباید همزمان با ترکیبات مهارکننده مونوامین اکسیداز (MAO) تجویز نمود و در صورت نیاز، حداقل دو هفته پس از قطع این ترکیبات باید تجویز گردد.
-برای جلوگیری از بی خوابی، دارو با فاصله چند ساعت قبل از خواب مصرف شود.
-در صورت وجود تب یا عدم بهبود بیماری، طی ۷ روز پس از مصرف، به پزشک مراجعه گردد

تداخلات دارویی

تداخل دارویی ممکن است عملکرد دارو ها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام دارو هایی (ازجمله دارو های با نسخه / بدون نسخه و دارو های گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

دارو هایی که ممکن است با این دارو تداخل دارویی برقرار کنند عبارتند از: دارو های آنتی کولینرژیک (آلکالوئید های بلادونا، بنزتروپین)، دارو های بازدارنده مونو آمین اکسیداز (MAOi).

اگر دارو هایی مصرف می‌کنید که باعث سرگیجه و خواب‌ آلودگی می‌شوند، به دکتر یا داروساز خود بگویید، از جمله: الکل، آنتی‌ هیستامین‌ ها (از قبیل ستیریزین (cetirizine)، دیفن هیدرامین (diphenhydramine))، دارو های خواب و یا اضطراب (مانند آلپرازولام (alprazolam)، دیازپام (diazepam)، زولپیدم (zolpidem))، شل کننده‌های عضلانی، دارو های بیهوشی، دارو های ضد تشنج و دارو های ضد درد و مسکن (مانند کدئین و اکسی کدون).

برچسب روی تمام دارو های خود را (مانند دارو های آلرژی یا سرماخوردگی و سرفه) بررسی کنید زیرا مواد تشکیل‌ دهنده اکثر آن‌ ها باعث خواب‌ آلودگی می‌شود. از دکتر یا داروساز خود راجع به مصرف این دارو ها سؤال کنید.

اشکال دارویی

Liquid :30 mg/5 l Tab : 30 mg