پروپرانولول - Propranolol - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های قلبی عروقی

پیشینه دارو

پروپرانولول – Propranolol با مهار غیر اختصاصی گیرنده های بتا آدرنرژیک. با مهار رقابتی گیرنده های بتا-۱ و بتا-۲ موجب کاهش فشار خون می گردد.

موارد مصرف

داروی پروپرانولول – Propranolol از دستۀ دارو های مسدود کنندۀ گیرنده‌ های بتا می‌باشد که بر روی عملکرد قلب و عروق خونی اثر دارد و برای کنترل فشارخون، درمان آنژین صدری، پیشگیری و درمان آریتمی قلبی، کنترل قلبی، درمان کاردیومیوپاتی هیپرترونیک و پیشگیری از انفارکتوس مجدد میوکارد، در درمان کمکی فئوکروموسیتوم و پیشگیری از سردرد های عروقی یا میگرنی کنترل شده به کار می‌رود.
این دارو همچنین برای کاهش علائم فیزیکی ناشی از استرس مانند تپش قلب و لرزش بدن، و همچنین کاهش علائم مشابه در افراد مبتلا به پرکاری تیروئید نیز استفاده می‌شود.

پروپرانولول – Propranolol با اتصال به گیرنده‌ های مخصوصی در سلول‌ه ای قلبی و عروقی به نام گیرنده‌ های بتا، با مسدود کردن آن، فرمان کاهش فعالیت قلبی را به اعصاب قلب منتقل می‌نماید. پس از دریافت این پیام عصبی، با کاهش ضربان قلب باعث منظم شدن ضربان قلب می‌شود، این عمل می‌تواند منجر به کاهش فشارخون در عروق خونی گردد و به پیشگیری از ضربان قلب نامنظم کمک کند. به علت اینکه قلب با عملکرد این دارو، انرژی کمتری مصرف می‌کند، می‌تواند به کاهش درد های قفسۀ سینه در آنژین‌ های صدری کمک نماید و همچنین پروپرانولول می‌تواند در پیشگیری از حملات قلبی به دنبال این درد های قلبی نیز مؤثر باشد و مرگ و میر پس از سکته‌ های قلبی را کاهش دهد.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف پروپرانولول حتماً با پزشک معالج مشورت نمایید:

از جمله عوارض داروی پروپرانولول – Propranolol عبارتند از:
سردرد
سرگیجه
خستگی
بی حالی
ضعف
گیجی
خواب آلودگی
اختلال در خواب
اختلال در خلق و خو
درد قفسه سینه
تپش قلب
کاهش ضربان قلب
افت فشارخون وضعیتی
تنگی نفس
احساس سرما و یخ کردن دست یا پاها
تاری دید
درد یا از دست دادن حس اندام‌ ها
تغییر رنگ پوست یا راش پوستی
سوء هاضمه
کاهش میل جنسی

هشدار دارویی

-هیچ یک از نوبت‌ های مصرف این دارو نباید فراموش شود،‌ به خصوص اگر روزی یک بار مصرف می‌شود.
-این دارو، زیادی فشار خون را درمان نمی‌کند، بلکه آن را کنترل می‌نماید. مصرف این دارو ممکن است تا پایان عمر ضروری باشد.
-مصرف دارو، حتی در صورت احساس بهبودی، باید ادامه یابد.
-اگر یک نوبت دارو فراموش شود، به محض به یاد آوردن آن نوبت باید مصرف شود. ولی اگر تا زمان مصرف نوبت بعدی ۴ ساعت باقمیانده باشد، از مصرف آن نوبت باید خودداری شده و مقدار مصرف بعدی نیز دوبرابر نگردد.
-در بیماران مبتلا به دیابت، با مصرف این دارو علائم کمی قند خون ممکن است پوشانده شود یا غلظت قند خون افزایش یابد یا کاهش قند خون طولانی شود.
-از مصرف سایر دارو ها، به ویژه دارو های مقلد سمپاتیک که نیاز به نسخه پزشک ندارند، باید خودداری گردد.
-قبل از قطع مصرف دارو، باید با پزشک مشورت شود.
-به علت احتمال بروز سرگیجه، خواب‌آلودگی و منگی، هنگام رانندگی یا کار با وسایلی که نیاز به هوشیاری دارند، باید احتیاط نمود.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر دارو ها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن ها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می‌کنید اعم از دارو های تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.

از جمله داروهایی که با پروپرانولول – Propranolol تداخل دارند، عبارتند از:

آنتی هیستامین‌ ها
دارو های خواب و یا ضد اضطراب
شل کننده‌ های عضلانی
دارو های ضد افسردگی
دارو های ضد سرفه
آنتی کولینرژیک‌ ها
مسدود کننده‌ های آلفا
مهارکننده‌ های پروتئاز
ریفامایسین‌ ها
دارو های تیروئید
دیگر دارو های قلبی
دارو هایی که آنزیم‌های کبدی حذف کننده پروپرانولول از بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهند (مانند کلونیدین، هیدرازین، متیل دوپا، رزرپین)
سیزاپراید
هیدروکسید آلومینیوم
کلرپرمازین
دیازوکسید
دوفتیلید
اپی نفرین
فینگولیمود

اشکال دارویی

Scored F.C Tab : 40 , 80 mg F.C Tab : 10 mg Inj : 1mg/ml SR Tab : 80 ,160 mg