پرالیدوکسیم - Pralidoxime - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

آنتی دوت ها ،شلات کننده ها و آنتاگونیست ها

پیشینه دارو

عملکرد اصلی پرالیدوکسیم – Pralidoxime باز فعالسازی آنزیم کولین استراز است که توسط حشره کش های ارگانوفسفره یا ترکیبات مشابه با فرایند فسفوریلاسیون غیر فعال شده است. پرالیدوکسیم پروسه پیر شدن آنزیم کولین استراز فسفوریله شده را به یک فرم غیر قابل احیا کند می کند و عملکرد آنزیم را به حالت طبیعی برمی گرداند.

موارد مصرف

پرالیدوکسیم – Pralidoxime یک دوباره فعال کننده کولین استراز است و به عنوان داروی کمکی و نه جایگزین برای آتروپین در درمان مسمومیت با مهارکننده های کولین استراز کاربرد دارد. کاربرد اصلی آن در مسمومیت ناشی از ارگانوفسفره کشنده حشرات و ترکیبات وابسته است. این ترکیبات کولین استراز را فسفریله و غیر فعال می سازند که باعث تجمع استیل کولین و فلج عضلات می گردند.پارلیدوکسیم عمدتاً جهت دوباره فعال سازی کولین استراز و بهبود فلج عضلانی مصرف می شود.
این دارو به صورت مساوی آنتاگونیست تمام آنتی کولین استراز های ارگانوفسفره ای نمی باشد به طوری که میزان دوباره فعال سازی بستگی به طبیعت گروه فسفریل و سرعت غیر برگشت پذیر شدن مهار کولین استراز دارد. این دارو در درمان مسمومیت ناشی از فسفر، فسفات های غیر آلی و ارگانوفسفره های فاقد فعالیت آنتی کولین استرازی تأثیری ندارد و هم چنین در مورد مسمومیت با کربامات حشره کش (مسمومیت با carbaryl) تجویز آن ممنوع است چرا که می تواند مسمومیت را تشدید کند. از این دارو در درمان مصرف بیش از حد داروهای آنتی کولین استرازی مثل آنهایی که در درمان میاستنی گراویس مصرف می شوند(مثل نئوستیگمین) استفاده می گردد اگر چه به میزان کمی موثر می باشد و به طور کلی مصرف آن توصیه نمی گردد.

عوارض دارو

مصرف پرالیدوکسیم – Pralidoxime می تواند توأم با خواب آلودگی، سرگیجه، اختلالات دید، حالت تهوع، تاکی کاردی، سردرد، هایپرونتیلاسیون و ضعف عضلانی باشد. عوارض تاکی کاردی، لارنگواسپاسم و سفتی عضلانی ناشی از تجویز بسیار سریع داخل وریدی این دارو می باشد. دوز های زیاد این دارو باعث بلوک نوروماسکولار گذرا می شود.
پیشگیری از عوارض جانبی: در اختلالات کلیوی مصرف این دارو باید با احتیاط صورت گیرد و ممکن است کاهش دوز تجویزی لازم گردد. در بیماران مبتلا به میاستنی گراویس نیز تجویز دارو باید با احتیاط صورت گیرد چرا که می تواند حمله میاستنی را تحریک کند. در تجویز همزمان این دارو با آتروپین علائم آتروپینه شدن ممکن است زودتر از حد انتظار نسبت به زمانی که آتروپین به تنهایی مصرف می شود رخ دهند.

هشدار دارویی

-احتیاط مصرف در مصرف همزمان با آتروپین وجود دارد.
-علیه ارگانوفسفره ها به طور کامل فعال نیست.
-بعد از مصرف حداقل ۲۴ساعت تحت کنترل باشد.
-این دارو بیمارستانی می باشد لذا نگهداری و تزریق آن حتما در مرکز درمانی و زیرنظر پزشک صورت گیرد.
-ممکن است تزریق این دارو بصورت آهسته در رگ باشد که در این صورت ممکن است کمی طول بکشد.از تغییر سرعت تزریق بپرهیزید.
-در صورت احساس سرگیجه یا سردرد شدید یا تغییرات در بینایی به پزشک خود اطلاع دهید.

تداخلات دارویی

داروهایی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از:
آمینوفیلین , سوکسینیل کولین , مورفین , آتروپین , پراملینتاید , پیلوکارپین خوراکی , هوپرزین آ

اشکال دارویی

For inj : 1g