وراپامیل - Verapamil - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های قلبی عروقی

پیشینه دارو

وراپامیل – Verapamil دارویی است با خاصیت ضد آریتمی کلاس IV که در درمان آریتمی فوق بطنی، آنژین وفشار خون به کار می رود. پتانسیل عمل و انقباض عضلانی قلب هر دو به کلسیم وابسته است. ممانعت از ورود کلسیم به میوسیت ها بالاخص در گره های SA و AV موجب کاهش ضربانات SA و کاهش هدایت در گره AV است.
این دارو از عبروز کلسیم از کانال های کند ممانعت کرده و زمان بازگشت کانال ها به حالت عادی را افزایش می دهد و موجب کاهش ضربان قلب و بلوک کردن هدالیت دهلیزی بطنی می شود. وراپامیل برروی الکتروفیزیولوژه دهلیزی بی اثر است، خودکاری گره SA را به مقدار متوسط کاهش می دهد و هدایت گره AV را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد. برروی کمپلکس QRS بی اثر است. ولی زمان جزءPR را به مقدار کمی افزایش می دهد. انقباض میوکارد را به مقدار متوسط کاهش می دهد. برون ده قلبی را افزایش می دهد و از مقاومت عروقی می کاهد.
وراپامیل – Verapamil از راه خوراکی به میزان ۹۰ درصد از دستگاه گوارش جذب می شود در کبد متابولیزه می شود و دچار متابولیسم عبور اولیه کبدی شده و فراهمی زیستی آن ۲۰ درصد است. نیمه عمر پلاسمایی ترمینال آن ۸-۲ ساعت بعد از یک دوز خوراکی یا بعد از تجویز IV است. بعد از تکرار تجویز خوراکی این زمان به ۱۲-۵/۴ ساعت افزایش می یابد. زمان شروع اثر، ۵ دقیقه بعد از تجویز راه وریدی و ۲-۱ ساعت از راه خوراکی است. اوج غلظت پلاسمایی ۲-۱ ساعت است که تفاوت های فردی قابل توجهی در این مورد موجود است. با پروتئین های پلاسما ۹۰درصد باند می شود. نیمه عمر پلاسمایی آن ۷-۳ ساعت و در دوزهای متعدد ۱۲-۵/۴ ساعت است. نیمه عمر پلاسمایی در افراد مسن افزایش می یابد. در کبد به حدود حداقل ۱۲ متابولیت متابولیزه می شود. یکی از متابولیت ها نوروراپامیل است که فعالیت فارماکولوژیک آن ۲۰ درصد وراپامیل است ۷۰ درصد به صورت متابولیت هادر حدود ۴-۳ درصد دارو بدون تغییر در ادرار دفع می شود. وراپامیل از جفت عبور کرده و به داخل شیر ترشح می شود.

موارد مصرف

داروی وراپامیل یک مسدود کننده کانال کلسیم است که برای درمان فشار خون بالا، آنژین (درد قفسه سینه) و برخی از اختلالات ریتم قلب استفاده می‌شود. این دارو همچنین برای پیشگیری از سردرد های میگرنی در برخی از افراد نیز به کار می‌رود.
این دارو اثر خود را با ریلکس کردن عضلات قلب و رگ‌ های خونی اعمال می‌کند.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف داروی وراپامیل با پزشک معالج مشورت نمایید.
عوارض شایع این دارو عبارتند از:
سردرد، هایپرپلازی لثه، یبوست، ادم محیطی، افت فشارخون، نارسایی قلبی، بلوک دهلیزی بطنی، برادی کاردی، گر گرفتگی، آنژین صدری، گسستگی دهلیزی بطنی، حوادث عروق مغزی، درد قفسه سینه، لنگی، الکتروکاردیوگرام غیر طبیعی، سکته قلبی، تپش قلب، سنکوپ، خستگی، سرگیجه، لتارژی، درد، خواب رفتگی اندام، اختلالات خواب، گیجی، خواب آلودگی، اختلال تعادل، واکنش خارج هرمی، بی خوابی، روان پریشی، حرکات لرزش، راش پوستی، ریزش مو، افزایش تعریق، اریتم مولتی فرم، هایپرکراتوز پوست، ضایعات ماکولار، سندرم استیونس جانسون، کهیر، گالاکتوره، ژینکوماستی، افزایش پرولاکتین خون، لکه بینی در قاعدگی، سوء هاضمه، تهوع، اسهال، ناراحتی شکمی، ناراحتی گوارشی، خشکی دهان، ضعف جنسی

هشدار دارویی

-در موارد زیر این دارو باید با احتیاط فراوان مصرف شود: برادی کاردی، نارسایی قلب، شوک کاردیوژنیک و حساسیت به داروهای مسدودکننده کانال کلسیمی.
-اندازه‌گیری فشار خون، انجام ازمون EGG و اندازه‌گیری ضربان قلب در طول مصرف دارو ضروری است.
-مقدار مصرف وراپامیل در بیماران مبتلا به عیب کار کبد باید کاهش داده شود.
-مصرف این دارو حتی در صورت احساس بهبودی باید ادامه یابد.
-این دارو افزایش فشار خون را درمان نمی‌کند، بلکه آن را کنترل می‌نماید. از این رو مصرف این دارو ممکن است تا آخر عمر ضروری باشد.
-کاهش دفعات بروز درد قفسه سینه ممکن است بیمار را تشویق به فعالیت بیش از حد کند. بنابراین، در مورد میزان تمرینات بدنی باید با پزشک مشورت شود.
-از مصرف سایر دارو ها، به خصوص دارو های مقلد سمپاتیک که نیاز به نسخه ندارند، باید خودداری شود.
-نبض بیمار باید کنترل شود و در صورتی که کمتر از ۵۰ بار در دقیقه بشد، مراجعه به پزشک ضروری است.
-در صورت فراموش شدن یک نوبت مصرف دارو، به محض به یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شود،مگر این که تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد، در این صورت، مقدار مصرف بعدی نباید دوبرابر گردد.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر دارو ها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن ها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام دارو هایی که مصرف می‌کنید اعم از دارو های تجویزی و غیر تجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
از جمله دارو هایی که با داروی وراپامیل تداخل دارند، عبارتند از:
سایر دارو های قلب یا فشار خون (مانند بتابلاکر ها، دیگوکسین، کلونیدین، فلکایینید، کینیدین)
دارو های تشنج (مانند کاربامازپین، فنوباربیتال، فنی توئین)
دارو های کاهنده کلسترول (مانند آتورواستاتین، رزوواستاتین)
آنتی بیوتیک (مانند کلاریترومایسین، تلیترومایسین)
دارو های ضد ویروس برای درمان هپاتیت، اچ آی وی یا ایدز (مانند آتازاناویر، بوسپرویر، کوبیسیستات)
دارو های ضد قارچ (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول)
آسپرین
دارو هایی برای درمان فشار خون بالا یا اختلال پروستات (مانند پرازوسین، آلفوزوسین)
دارو های سل (مانند ریفامپین، ایزونیازید)
نفازودون
ایماتینیب
لیتیوم

اشکال دارویی

Coated Tab :40 mg Inj : 5 mg/2 ml Coated Tab : 80 mg Verapamil SR F.C Tab : 240 mg