هیدروکورتیزون - Hydrocortisone - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

کورتیکواستروئیدها

پیشینه دارو

هیدروکورتیزون – Hydrocortisone به گیرنده های گلوکوکورتیکوئیدی سیتوسولیک متصل می شود.پس از اتصال به گیرنده،کمپلکس گیرنده-لیگاند تازه تشکیل شده خود را به هسته سلول منتقل می کند،جایی که به بسیاری از عناصر پاسخ به گلوکوکورتیکوئید (GRE) در ناحیه پروموتور ژن های هدف متصل می گردد.
کمپلکس دارو-گیرنده با اتصال به DNA سبب تحریک روند رونویسی mRN و ساخت آنزیم های مسئول اثرات سیستمیک گلوکوکورتیکوئید ها می شود. تصور می شود اثرات ضد التهاب کورتیکوئید ها به لیپوکورتین ها، پروتئین های بازدارنده فسفولیپاز A2 مربوط می شود.
بعلاوه سیستم ایمنی بدن به دلیل کاهش در عملکرد سیستم لنفاوی توسط کورتیکواستروئید ها سرکوب می شود.

موارد مصرف

هیدروکورتیزون – Hydrocortisone دارویی است که پزشکان از آن برای درمان بیماری های پوستی استفاده می کنند. از جمله بیماری های پوستی که با این دارو بهبود پیدا می کنند اگزما، درماتیت، آلرژی، آکنه، خشکی پوست، ریزش مو، خارش پوست، افزایش تعریق، پرمویی، کبودی و قرمزی و اتروفی می باشد. این دارو در دسته دارو های کورتیکواستروئید قرار دارد که در درمان بیماری های التهابی پوستی نیز موثر هستند. هیدروکورتیزون در اصطلاح به نام کورتون نیز معروف می باشد. استفاده از این دارو برای افرادی که با مشکلات غدد فوق کلیه مواجه هستند توصیه و تجویز می شود چرا که اختلال در این غده باعث تولید غیر طبیعی کورتیزول می شود.

عوارض دارو

از عوارض شایع مصرف این دارو می توان به ورم پا اشاره کرد. افرادی که از این دارو استفاده می کنند برای اینکه دچار این عرضه نشوند باید پاهایشان را هنگام نشستن اندکی بالاتر از سطح زمین قرار دهند.
از عوارض دیگر این دارو می توان به احساس تهوع، درد معده، خستگی، دل درد، ضعف عضلانی و سوء هاضمه اشاره کرد.
مصرف این دارو بر روی رفتار شما تاثیر خواهد گذاشت بنابراین قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
یکی از عوارض شایع این دارو اختلال خواب می باشد بنابراین حتما با پزشکتان درباره ی زمان مصرف این دارو صجبت کنید تا دچار مشکل نشوید.
عوارضی که این دارو برای خانم ها دارد برهم خوردن ریتم قاعدگی می باشد.
مصرف هیدروکورتیزون از طریق احتباس مایعات بدن موجب افزایش وزن می شود اما باید هوشیار باشید که نا آگاهانه از این دارو برای افزایش وزن استفاده نکنید.
مصرف این دارو در مواردی نادر باعث بروز برخی عوارض جانبی جدی مانند آمبولی اتروزما، ترومبوفلبیت، شوک، پارگی میوکارد، بزرگ شدن قلب، سنکوپ، التهاب عروق خونی و تاکی کاردی، افسردگی، کسالت، تشنج، مننژیت، سردرد، التهاب نورون، دیابت نهفته، توقف رشد، احتباس آب، افزایش قند خون، کاهش پتاسیم خون، اپی دورال، آلکالوز هیپوکالمیک، کاتابولیسم پروتئین، سوء هاضمه، سکسکه، زخم و التهاب مری، افزایش اشتها، نقص عملکرد مثانه و بیماری های گوارشی می شود. در صورتی که با هر یک از این عوارض رو به رو شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید.

هشدار دارویی

-پزشک هیدروکورتیزون را در مواردی خاص برای نوزاد تجویز می کند. از جمله این موارد پارگی زودرس غشاء، عفونت و پیشگیری از بیماری سندرم زجر تنفسی می توان نام برد.
-از این دارو در برخی از موارد نباید استفاده از جمله مواردی همچون پوکی استخوان، اختلالات انعقاد خون، آرتریت و شکستگی داخل مفصلی.
-هیدروکورتیزون ایمنی بدن شما را کاهش می‌دهد و برای همین شما بیشتر در معرض عفونت هستید، بنابراین با افرادی که بیماری های مسری دارند در ارتباط نباشید.
-اگر قرار است واکسیناسیون انجام دهید بنابراین باید مصرف این دارو را به پزشک و عوامل درمانی اطلاع دهید.
-حتما قبل از تجویز این دارو سابقه پزشکی خود را به پزشک اطلاع دهید به خصوص اگر از بیماری کبدی، عفونی، عصبی، عضلانی و اسکلتی، پارگی تاندون، آب مروارید، گلوکوم، رتینوپاتی، ادم ریوی و اختلال در بهبود زخم رنج میبرید.
-مصرف هیدروکورتیزون در دوران بارداری و شیردهی باید با تجویز پزشک باشد.
-قبل از مصرف این دارو اگر حساسیتی به هیدروکورتیزوندارید حتما با پزشکتان در میان بگذارید.
-قبل از استفاده از این دارو پزشک باید از سابقه پزشکی شما مطلع باشد بخصوص اگر بیماری خاصی مانند بیماری کبدی ، بیماری کلیوی ، دیابت ، فشار خون بالا ، رژیم های غذایی غیر معمول داشته یا دارید.

تداخلات دارویی

یکی از مسائل مهمی که وجود دارد این است که تداخلات دارویی ممکن است خطر ابتلای شما به عوارض جانبی را افزایش دهد یا اینکه نحوه عملکرد دارو را تحت تاثیر قرار دهد.
لیستی از تمام دارو هایی که استفاده می کنید (مانند دارو های بدون نسخه و محصولات گیاهی) را نگه دارید و آن را با پزشک خود به اشتراک بگذارید. بدون تأیید پزشک ، دوز دارو ها را شروع ، متوقف یا تغییر ندهید.
برخی از دارو هایی که ممکن است با هیدروکورتیزون تداخل داشته باشند عبارتند از: کلادریبین، لاسمیدیتان، آلدسلوکین، میفامورتید، دسموپرسین، تاکرولیموس، ناتالیزومب و اوپاداستینیب.

اشکال دارویی

Ophth . Oint : 0.1%