هالوپریدول - Haloperidol - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

خواب آور های آرام بخش و ضد جنون ها

پیشینه دارو

هالوپریدول – Haloperidol اثر درمانی خود را عمدتاً با انسداد گیرنده‌ های دوپامینی اعمال می‌نماید. گیرنده‌ های آلفا-آدرنرژیک و موسکارینی نیز توسط هالوپریدول تا حدودی مسدود می‌شوند.
اثر درمانی هالوپریدول در درجه اول به دلیل انسداد گیرنده‌ های D2 دوپامینی می‌باشد. اثرات آرام بخشی، آنتی کولینرژیک و پایین آوردن فشار خون وضعیتی دارو اندک است ولی دارای اثرات اکستراپیرامیدال قوی است.

موارد مصرف

هالوپریدول – Haloperidol دارویی است که از آن برای درمان بیماری های روانی و عصبی استفاده می شود. روانپزشکان از این دارو برای افرادی که از بیماری اسکیزوفرنی و اختلالات اسکیزوافکتیو رنج می برند استفاده می کنند. از تاثیرات این دارو می توان به افزایش تمرکز و کنترل اعصاب اشاره کرد که با این تاثیرات فرد می تواند بدون هیچ نگرانی به زندگی روزمره خود بازگردد.
برخی از افراد در جامعه احتمال آسیب رساندن به خود را دارند که روانپزشکان از هالوپریدول برای جلوگیری از این کار استفاده می کنند. هالوپریدول از جمله دارو هایی محسوب می شود که توهم، افکار و تصورات منفی را در بیماران کاهش می دهد. در جامعه امروزی کودکان بیش فعال بسیاری وجود دارد که روانپزشکان برای کنترل مشکلات رفتاری در برخی از این کودکان از هالوپریدول استفاده می کنند. این دارو در دسته دارو های ضد روان پریشی قرار دارد که سعی می کند انتقال دهنده های عصبی را به حالت تعادل برگرداند.

عوارض دارو

به خاطر داشته باشید که پزشک این قرص را برای شما تجویز کرده است زیرا او با توجه به شرایط پزشکی شما قضاوت کرده است که سود قرص هالوپریدول برای شما بیشتر از عوارض آن خواهد بود و بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند ولی این موضوع دلیلی بر خود درمانی نمی باشد.
از اثرات جانبی این دارو می توان به سرگیجه، خواب آلودگی، اختلالات خواب، سبکی سر، مشکلات ادراری و اضطراب اشاره کرد. اگر این اثرات جانبی بهبود پیدا نکردند و روز به روز بدتر شدن حتما به پزشک مراجعه کنید.
حالت سرگیجه می تواند باعث شود تا شما تعادل خود را از دست دهید بنابراین در تغییر حالت خود احتیاط کنید تا دچار زمین خوردن نشوید.
برخی از عوارض جانبی وجود دارند که در صورت مشاهده هر یک از آن ها باید سریعا به پزشک خود مراجعه کنید. از جمله این عوارض جانبی می توان به اسپاسم عضلات، بی قراری، آب ریزش بینی، لرزش در اندام ها اشاره کرد. پزشک برای کاهش این عوارض برخی از دارو ها را برایتان تجویز می کند تا همراه با هالوپریدول مصرف کنید.
در برخی از موارد این دارو میزان پرولاکتین را افزایش می دهد که این در خانم ها می تواند عوارضی داشته باشد. از جمله عوارض افزایش پرولاکتین در زنان قطع قاعدگی و یا تولید ناخواسته شیر یا قطع باردار کند. افزایش پرولاکتین در مردان نیز عوارضی دارد که از جمله آن ها کاهش توانایی جنسی و یا در تولید اسپرم ناتوان می شوند.
در صورتی که با هر یک از عوارض رانش زبان، ورم در دهان یا لرزش های غیر طبیعی در دهان مواجه شدید سریعا به پزشک روانپزشک مراجعه کنید تا با مشکلات بیشتری مواجه نشوید.
در صورتی که با هر یک از علائم زیر رو به رو شدید سریعا به پزشک روانپزشکی مراجعه کنید.
تب، ضعف، تعریق، سرگیجه خیلی شدید، ضربان قلب تند و نامنظم، مشکلات کلیوی، استفراغ، درد در معده، تهوع، تشنج، گلو درد، درد قفسه سینه، علائم غش.

هشدار دارویی

-دربیماری‌ های قلبی-عروقی پارکینسون، صرع، حساسیت به هالوپریدول،‌ و احتباس ادرار باید با احتیاط فراوان مصرف شود.
-بیماران مبتلا به تیروئید سمی و نیز کودکان ، به واکنش‌ های دیستونیک و آکاتزی ناشی از مصرف هالوپریدول حساستر می‌باشند.
-این دارو نباید بیشتر یا کمتر از مقدار توصیه شده مصرف شود.
-دوره درمان با دارو باید کامل شود.برای حصول اثرات درمانی ، ممکن است چند هفته زمان نیاز باشد.
-در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف دارو، به محض به‌ یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شود. نوبت‌ های بعدی باید مطابق رژیم درمانی مصرف شوند. از دو برابر کردن مقدرا مصرف باید خودداری شود.
-قبل از مصرف دارو، ‌باید با پزشک مشورت شود. توصیه می‌شود مصرف دارو به تدریج قطع شود.
-از مصرف فرآورده‌ های حاوی الکل و سایر فراورده‌ های مضعف CNS با این دارو باید خودداری گردد.
-به دلیل بروز سرگیجه یا خواب آلودگی ، هنگام رانندگی یا کار با ماشین‌ آلاتی که نیاز به هوشیاری دارند، باید احتیاط نمود.
-به دلیل بروز شوک حرارتی، هنگام ورزش یا در هوای گرم و هنگام حمام با آب داغ ، باید احتیاط نمود.
-در صورت نیاز به هرگونه عمل جراحی یا درمان اضطراری، پزشک باید از مصرف دارو مطلع گردد.

تداخلات دارویی

یکی از مسائل مهمی که وجود دارد این است که تداخلات دارویی ممکن است خطر ابتلای شما به عوارض جانبی را افزایش دهد یا اینکه نحوه عملکرد دارو را تحت تاثیر قرار دهد.
شما قبل از مراجعه به پزشک لیستی از تمام دارو های شیمیایی و گیاهی مورد استفاده خود را به پزشک دهید تا او بهترین تجویز را برای شما انجام دهد.
بدون اجازه پزشک مقدار مصرف را تغییر ندهید.
دارو هایی که ممکن است با این دارو دچار تداخل شوند از جمله ضد کولینرژیک(بلادونا، اسکوپولامین)، داروهای ضد پارکینگسون(پرولستین، لوودوپا، سلژین، پارولستین).

اشکال دارویی

Tab : 0.5 , 2 mg , 5 mg Oral sol : 2 mg/ml Inj : 5 mg/ml , 50 mg/ml