هالوتان - Halothane - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

بیهوش کننده های عمومی

پیشینه دارو

هالوتان – Halothane با اثر بر کانال های یونی مختلف و در نتیجه سرکوب هدایت عصبی،تنفس و انقباض قلبی، بیهوشی عمومی ایجاد می کند. القای بی حرکتی آن به خاطر اتصال به کانال های پتاسیمی در نورون های کولینرژیک است.
از اثرات دیگر داروی هالوتان اتصال به کانال کلسیمی ، NMDA و ایجاد هایپرپلاریزاسیون سلولی است.

موارد مصرف

هالوتان به عنوان بیهوش کننده برای القاء و ادامه بیهوشی مصرف می شود. هالوتان همچنین با مقادیر مصرف کم همراه با سایر بیهوش کننده ها در جراحی سزارین مصرف می شود.

عوارض دارو

هالوتان – Halothane ممکن است باعث سمیت کبدی به‌صورت یرقان خفیف تا نکروز کبدی شود. دارو های بیهوش کننده همچنین ممکن است باعث اختلال درمهارت های روانی ـ حرکتی شوند. هذیان وتوهم بعد از بیهوشی از عوارض نسبتاً شایع هالوتان است. هیپوکسمی، کاهش فشارخون و آریتمی گذرا نیز ممکن است بروز نماید. در کشور های پیشرفته، از هالوتان در بیهوشی بالغین – مگر در موارد خاص با اندیکاسیون مشخص و اثبات شده – استفاده نمی‌شود و این دارو با جایگزین‌ های مناسب دیگری که هپاتوتوکسیسیتی کمتری دارند، جایگزین شده‌است.

هشدار دارویی

-در صورت وجود عیب کار کبد، یرقان یا آسیب حاد ناشی از مصرف قبلی هالوتان، تجویز هالوتان باید با احتیاط فراوان صورت گیرد.
-مصرف هالوتان در زایمان واژینال توصیه نمی‌شود، مگر آنکه به شل شدن رحم نیاز باشد.
-هالوتان ضربان قلب و نبض و ترشحات بزاق و دستگاه تنفس را کاهش می‌دهد.
-هالوتان به میزان زیادی عضله قلب را به اثرات دارو های مقلد سمپاتیک، بخصوص کاتکل آمین‌ ها، حساس می‌کند . این امر باعث افزایش خطر بروز آریتمی‌ های بطنی شدید می‌‌گردد. دارو های مقلد سمپاتیک باید با احتیاط فراوان و مقدار کم در بیمارانی که هالوتان دریافت کرده‌اند مصرف شوند.
-بیماران مبتلا به فئوکروموسیتوم ممکن است بیشتر در معرض خطر آریتمی ناشی از مصرف هالوتان باشند.
-در طول مصرف دارو، بررسی وضعیت تنفسی و تهویه بیمار توصیه می شود.
-قبل از تجویز دارو ، از عدم مصرف قبلی دارو و یا بروز عوارض نسبت به آن در بیمار باید اطمینان حاصل شود.
-تکرار تجویز دارو در فاصل زمانی کمتر از ۳ ماه صحیح نمی‌باشد.
-تا ۲۴ ساعت پس از مصرف دارو، هنگام رانندگی یا کار با ماشین آلاتی که نیاز به هوشیاری دارند، باید احتیاط نمود.
-تا ۲۴ ساعت پس از مصرف دارو،‌از مصرف فرآورده‌ های حاوی الکل یا سایر دارو های مضعف CNS باید خودداری نمود.

تداخلات دارویی

مورفین و کلروپرومازین اثر تضعیفی هالوتان بر تنفس را افزایش می دهد. مصرف همزمان فنی توئین ممکن است خطر سمیت هالوتان را افزایش دهد. هالوتان اثر ارگومترین و اکسی توسین را بر رحم بار بر کاهش می دهد. طی بیهوشی با هالوتان باید از مصرف آدرنالین، سایر سمپاتومیمتیک ها و تئوفیلین اجتناب کرد زیرا باعث بروز آریتمی می شود. مصرف همزمان هوش بر ها با مهار کننده های ACE ضد افسردگی های سه حلقه ای، ضد سایکوز ها، MAOIها، دارو های کاهنده فشار خون، آثار هیپوتانسیون آن ها ر اافزایش می دهد. در صورت مصرف همزمان سمپاتومیمتیک های نظیر آدرنالین و ایزوپرنالین موجب فیبریلاسیون بطنی می شوند.

اشکال دارویی

Inhalation : 250 ml/bottle