نیترازپام - Nitrazepam - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

خواب آور های آرام بخش و ضد جنون ها

پیشینه دارو

نیترازپام – Nitrazepam مانند سایر بنزودیازپین ها با گیرنده های GABA گاما آمینو بوتیریک اسید هم پوشانی دارد. این گیرنده ها در مغز بطور گسترده ای پراکنده هستند. اتصال به جایگاه گیرنده های گابا باعث افزایش اثرات انتقال عصب این واسطه شیمیایی می شود. این اتصال باعث باز شدن کانال کلراید بر روی رسپتور می شود و باعث افزایش پلاریزاسیون نرون می گردد.
به نظر می رسد بنزودیازپین ها اثر مهار کننده گابا را تقویت می کنند و از این راه میزان تحریک نورون ها را در بسیاری از مناطق مغز کاهش می دهند.

موارد مصرف

نیترازپام دارویی از دسته بنزودیازپین ها است و دارای خواص بی حس کننده، ضد تشنج، آرام بخش و خواب آور است. این دارو برای القای خواب در مدیریت بی خوابی به صورت کوتاه مدت کاربرد دارد و گزارش شده است که طی ۳۰ تا ۶۰ دقیقه خوابی با طول ۶ تا ۸ ساعت ایجاد می کند.
نیترازپام همچنین در صرع مورد استفاده قرار گرفته است، بخصوص برای اسپاسم های نوزادی. این دارو برای درمان تشنج میوکلونیک نیز استفاده می شود.

عوارض دارو

افت فشارخون، تپش قلب، رفتار تهاجمی، آژیتاسیون، فراموشی، آتاکسی، گیجی، هذیان، افسردگی، دیس اورینتیشن (اختلال در تشخیص موقعیت)، سرگیجه، هیجان، زمین افتادن، خستگی، توهم، حالت خماری، سردرد، بیش فعالی، تحریک پذیری، لتارژی، ضعف عضلانی، عصبانیت، کابوس شبانه، فوران خشم، روان پریشی، بی قراری، سدیشن، تلوتلو خوردن، سندرم ترک (مصرف مزمن)، واکنش پوستی، تغییر در میل جنسی، یبوست، اسهال، سوزش سر دل، تهوع، ریزش غیرارادی بزاق (سیالوره)، استفراغ، اختلال عملکرد کبدی، اسپاسم عضلانی، تاری دید از عوارض جانبی این دارو می باشد.

هشدار دارویی

-این دارو در موارد زیر باید با احتیاط فراوان مصرف شود:
مسمومیت شدید با الکل همراه با علائم حیاتی ضعیف شده، اغماء شوک، گلوکوم حاد با زاویه بسته یا استعداد ابتلاء به آن و میاستنی گراو ، انسداد مزمن و شدید تنفسی.
-بنزودیازپین‌ ها ممکن است سبب بروز ضعف تنفسی در سالخوردگان، نوجوانان یا افراد بشدت بیمار شوند. در این افراد، کاهش مقدر مصرف دارو ممکن است ضروری باشد.
-مصرف طولانی مدت یا مقادیر زیاد بنزودیازپین‌ ها ممکن است سبب بروز وابستگی‌ های روانی و جسمی شود.
-پس از مصرف فرآورده‌ های تزریقی، بیمار باید ۳-۲ ساعت تحت مراقبت باشد.
-این دارو نباید بیش‌ از مقدار تجویز شده مصرف شود.
-در صورتی که پس از چند هفته، اثربخشی دارو کاهش یافت،باید به پزشک مراجعه و از افزایش مقدار مصرف دارو خودداری نمود.
-به عنوان ضد تشنج، دوره درمان باید کامل شود. باید دقت شود هیچیک از نوبت‌ های مصرف فراموش نشود.
-به منظور کاهش احتمال بروز عوارض قطع مصرف دارو، مصرف این دارو باید به تدریج قطع گردد.

تداخلات دارویی

تداخل دارویی ممکن است عملکرد دارو ها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام دارو هایی (ازجمله دارو های با نسخه / بدون نسخه و دارو های گیاهی) که استفاده می کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
دارو های خاصی که در ادامه نام می بریم، می توانند خطر عوارض جانبی داروی نیترازپام (مانند خواب آلودگی شدید و سرگیجه) را چندین برابر کنند، اگر دارو هایی از جمله: الکل، دارو های خواب و یا ضد اضطراب آریپیپرازول , آلپرازولام , اپرپیتانت , دیازپام , سایمتیدین , فلوکونازول , فنوباربیتال , گاباپنتین , تتراکوزاکتاید , زولپیدم , نروکسین , نوراگل , سدامین , کلوزاپین , ات کلر وینول , یوهمبین , ترانکی وال , عصاره سنبل الطیب , والیرست , کابازی تاکسل , کوسینتروپین , وریکونازول , کتوکونازول , آزلاستین
مصرف همزمان بنزودیازپین ها با ایتراکونازول و کتوکونازول ممکن است سبب مهار متابولیسم این داروها و در نتیجه افزایش غلظت پلاسمایی این دارو شود.
برچسب بر روی تمام دارو های خود را (مانند دارو های آلرژی یا سرفه و سرماخوردگی) بررسی کنید چرا که برخی از آن ها از موادی تشکیل شده اند که باعث خواب آلودگی می شوند. از داروساز خود در مورد استفاده از آن ها سؤال کنید تا با خیال راحت بتوانید از این دارو ها استفاده کنید.

اشکال دارویی

Tab : 5 mg