میتومایسین - Mitomycin - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

آنتی نئوپلاستیک

پیشینه دارو

میتومایسین – Mitomycin از آنتی بیوتیک‌ ها بوده و از استرپتومایسیس‌ ها به دست می‌آیند. بعد از فعال شدن توسط آنزیم‌ ها در بافت‌ها به‌ عنوان یک داروی آلکیله‌ کننده با دو یا سه گروه فعال عمل می‌کند. میتومایسین موجب اتصال دورشته DNA به هم شده و ساخت DNA و نیز تا حدی ساخت RNA و پروتئین را مهار می‌کند.

موارد مصرف

میتومایسین در درمان کارسنومای معده، لوزالمعده، کلورکتال، پستان، سر و گردن، مجاری صفراوی، ریه، گردن رحم،مثانه و لوسمی میلوسیتیک مزمن مصرف می شود.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:
حالت تهوع
استفراغ: اگر این عارضه شدید باشد، می‌تواند موجب دهیدراته شدن بدن شود که با علائمی مانند خشکی دهان، کم شدن ادرار و پوسته پوسته شدن پوست همراه است.
اسهال
معده درد
کاهش اشتها
ریزش مو
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از میتومایسین می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف بیش از حد داروی میتومایسین (مسمومیت دارویی)
این دارو را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید.
اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید

هشدار دارویی

-پیش از شروع درمان، تست بارداری در زنان متاهلی که در سنین باروری می باشند، الزامی است.
-کراتینین سرم در ابتدای درمان و سپس به صورت دوره ای پایش شود.
-شمارش افتراقی سلول های خونی (CBC with diff) به صورت دوره ای در طول درمان و حداقل به مدت ۸ هفته پس از تکمیل دوره درمان ارزیابی شود.
-عملکرد ریوی بیمار ارزیابی گردد.
-بیمار از لحاظ بروز سندرم همولیتیک اورمیک، سمیت ریوی و عفونت پایش گردد و به بیمار گوشزد شود که علایمی از قبیل تنفس دشوار، خونریزی، تغییرات ادراری، ادم، خستگی مفرط، ضعف و عفونت را به سرعت گزارش کند.
-لازم است که دیگر دارو های مصرفی بیمار بررسی شود تا در صورت نیاز، تنظیم دوز صورت گیرد یا از درمان جایگزین استفاده شود.
-در طول دریافت انفوزیون، محل تزریق به دقت پایش شود.
میتومایسین را معمولاً از طریق یک کاتتر وریدی تزریق می کنند.
-به علت ایجاد نکروز موضعی بافت ها، نباید میتومایسین را به صورت عضلانی یا زیر جلدی تزریق کرد.
-میتومایسین را برای درمان بعضی از تومور ها به صورت تزریق شریانی ( مثلاً در شریان کبدی) تجویز می کنند.
-دوره درمان بعدی با میتومایسین باید تنها زمانی که سلول های خونی به تعداد قابل قبول بازگشتند، انجام شود.
-اگر بیماران پس از دو دوره درمان پاسخ لازم را به میتومایسین نداند به نظر نمی رسد که درمان با میتومایسین در آنها نتیجه ای داشته باشد.

تداخلات دارویی

تداخل دارویی ممکن است عملکرد دارو ها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام دارو هایی (ازجمله دارو های با نسخه / بدون نسخه و دارو های گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
داروی میتومایسین ممکن است با این داروها تداخل دارویی داشته باشد: سایر دارو های ضد سرطان (به ویژه آلکالوئیدهای وینکا مانند وینبلاستین).

اشکال دارویی

For inj : 2 mg , 5 mg ,10 mg