مبندازول - Mebendazole - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های ضد کرم

پیشینه دارو

مبندازول – Mebendazole از طریق تخریب میکروتوبول های سیتوپلاسمی انگل، باعث مهار انتخابی و غیر قابل برگشت جذب گلوکز و سایر مواد غذایی دارای وزن مولکولی کم می‌شود و ذخایر گلیکوژن را که برای تکثیر و بقای این کرم‌ ها لازم است تخلیه کرده و موجب بی‌حرکتی و مرگ در کرم‌ ها می‌شود. مبندازول جذب روده‌ ای خوبی ندارد و پس از مصرف زیاد، مقدار زیادی از آن بدون تغییر در مدفوع یافت می‌شود. دفع این دارو عمدتاً کلیوی بوده و در حضور غذا، به ویژه غذا های چرب، میزان جذب خوراکی از طریق دستگاه گوارش افزایش می‌یابد. دارو اثر درمانی خود را به آهستگی (غالباً ظرف سه روز) نشان می‌دهد. طیف اثر این دارو گسترده‌ است و ممکن است در آلودگی‌ های چندگانه مفید باشد.

موارد مصرف

مبندازول یک داروی ضد کرم است و برای درمان انواع کرم ها از جمله کرم گرد، کرم شلاقی، کرم قلابدار و انواع دیگر تجویز می شود. همچنین اگر چندین نوع کرم همزمان در بدن وجود داشته باشه نیز این دارو می تواند به درمان فرد کمک کند باید توجه داشته باشید که دوز مصرفی این دارو با توجه به شدت عفونت و نوع کرم متفاوت است برای درمان عفونت های کرم سوزنی دارو معمولا به صورت یک دوز تجویز می شود .در صورت لزوم درمان دوم ممکن است طی چند هفته انجام شود.

عوارض دارو

مبندازول نیز مانند بسیاری از از دارو های شیمیایی عوارض جانبی متعددی دارد در صورت مشاهده هر کدام از این عوارض فوراً پزشک اطلاع دهید و مصرف دارو را متوقف کنید.
در ادامه به برخی از این عوارض اشاره شده است:
-ضعف ناگهانی
-احساس بیماری تب و لرز
-گلو درد
-زخم های دهان و لثه های قرمز و متورم
-مشکل در بلع
-واکنش شدید پوستی مانند تورم در صورت یا زبان
-زخم های اطراف چشم بینی و دهان
-زخم در اندام های تناسلی
-کهیر
-تاول
عوارض جانبی شایع ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-استفراغ و حالت تهوع
– بی اشتهایی
-اسهال
-معده درد
لیست کاملی از عوارض جانبی نیست ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید

هشدار دارویی

-در صورت ابتلای بیمار به عیب کار کبد، این دارو باید با احتیاط فراوان مصرف شود.
-در درمان کرمک، قبل از شروع درمان و یک هفته پس از آن، باید ناحیه اطراف مقعد به منظور یافتن تخم کرم، به ویژه در بیمارانی که علایم عفونت در آن ها پایدار است، بررسی شود.
-آزمون مدفوع در درمان آلودگی به کرم های گرد، شلاقی و کاپیلاریاز، فبل و ۳-۱ هفته پس از درمان به منظور تعیین کارایی درمان ممکن است ضروری باشد.
-شمارش تام گلبول های خون در ماه اول درمان با این دارو ممکن است ضروری باشد.
-در صورت مصرف این دارو برای درمان کرمک بهتر است تمام افراد خانواده به طور همزمان درمان شوند. همچنین، شستن لباس های خواب و رختخواب بعد از درمان با دارو ضروری است تا آلودگی دوباره عود نکند.
-در درمان آلودگی های داخل بافت ها ( مانند کیست ها) ، این دارو در مقادیر زیاد همراه با غذا، به ویژه غذا های چرب باید مصرف شود تا مقدار بیشتری از دارو جذب شود.
-بیماران مبتلا به آلودگی کرم های قلاب دار و شلاقی، باید به صورت مکمل مقادیری آهن دریافت دارند.
-قرص های مبندازول را باید کاملاً جوید و با مقداری آب مصرف نمود.

تداخلات دارویی

در صورت استفاده از سایر دارو ها حتماً پزشک خود را مطلع سازید:
این دارو با کاربامازپین تداخل داشته زیرا کاربامازپین به واسطه القا، آنزیم های کبدی اثرات مبندازول را می کاهد.
مصرف همزمان این دارو با داروهای ضد تشنج، از جمله فنی توئین و کاربامازپین، ممکن است متابولیسم مبندازول را افزایش دهد و موجب کاهش اثربخشی آن شود.
سایمتیدین متابولیسم مبندازول را مهار و سطح آن را افزایش می دهد.

اشکال دارویی

Chewable Tab : 100 mg