لوونورژسترل - Levonorgestrel - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

هورمون های جنسی

پیشینه دارو

لوونورژسترل – Levonorgestrel یک داروی ضد بارداری اضطراری است و نباید به عنوان یک روش معمول کنترل بارداری استفاده شود. این دارو در واقع هورمون پروژستین است که به طور کلی با جلوگیری از آزاد شدن تخمک (تخمک گذاری) در چرخه قاعدگی اختلال ایجاد می کند. این دارو همچنین باعث ضخیم تر شدن مایعات واژن می شود و از رسیدن اسپرم به تخمک (لقاح) جلوگیری می کند و باعث تغییر در لایه پوشاننده رحم می شود.

موارد مصرف

لوونورژسترول در ترکیب دارو های پیشگیری از حاملگی (OCP) و به صورت قرص های (ECPs) (قرصی که پس از مقاربت کنترل نشده مصرف می‌شود تا از بارداری جلوگیری شود) به کار می‌رود.

عوارض دارو

این دارو ممکن است باعث ایجاد تهوع، استفراغ، درد شکم، خستگی، سرگیجه، تغییر در خونریزی واژن، حساسیت در سینه یا سردرد شود.
اگر هر یک از این عوارض ادامه یافت یا بدتر شد، سریعا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
اگر پزشک دارو را برای شما تجویز کرده اشت، به یاد داشته باشید که او تشخیص داده است که مزایا این دارو برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی آن است.
استفاده از این دارو در بیشتر افراد باعث ایجاد عوارض جانبی جدی نمی شود.
در صورت بروز عوارض جانبی جدی، به پزشک خود اطلاع دهید. این عوارض عبارتند از:
درد شدید در بخش پایین شکم (به خصوص ۳ تا ۵ هفته پس از مصرف لوونورژسترل).
واکنش حساسیتی بسیار جدی به این دارو نادر است اما اگر علائم واکنش شدید حساسیتی دارید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید. این علائم عبارتند از:
بثورات پوستی، خارش یا ورم مخصوصا در صورت، زبان و گلو، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسی

هشدار دارویی

-قرص لوونورژسترل به خصوص در خانم هایی تجویز می شود که مصرف استروژن برای آنان ممنوع است. در شرایطی مانند دیابت همراه بیماری عروقی، لوپوس شدید و بیماری قلبی عروقی نیز می توان از قرص لوونورژسترل به جای قرص های ترکیبی ضد بارداری استفاده نمود.
-قرص لوونورژسترل در موارد جلوگیری از بارداری اورژانسی تا ۷۲ ساعت بعد از نزدیکی محافظت نشده و هر چه سریعتر باید مصرف گردد.
-از لوونورژسترل در قرص های ترکیبی ضد بارداری هورمونی نیز استفاده می شود.
-میزان حاملگی خانم هایی که از ایمپلنت لوونورژسترل استفاده می نمایند به طور متوسط کمتر از ۱ مورد در ۱۰۰ خانم در سال طی ۵ سال می باشد. البته کمترین میزان حاملگی در سال اول پس از گذاشتن ایمپلنت دیده می شود.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد دارو ها را تغییر دهد یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد.
لیستی از تمام دارو هایی را که استفاده می کنید تهیه کنید و به پزشک و داروساز خود نشان دهید (مانند دارو های بدون نسخه و محصولات گیاهی) بدون اطلاع پزشک خود، هیچ یک از دارو های خود را قطع یا شروع نکنید و دوز آن را تغییر ندهید.
برخی از تداخلات دارویی باعث کاهش میزان هورمون های ضد بارداری در بدن می شود و می تواند باعث کاهش اثر دارو ضد بارداری اضطراری می شود و ممکن است منجر به بارداری شود. این دارو ها عبارتند از:
گریسوفولوین، مودافینیل، ریفامایسین ها مانند ریفامپین، ریفابوتین، دارو های درمان تشنج مانند باربیتورات ها، کاربامازپین، فلبامات، فنی توئین، پریمیدون، توپیرامات، دارو های HIV مانند نفلفینور، نویراپین

اشکال دارویی

Implants : 36 mg *6 Tab : 30 mcg , 750 mcg :IUDحاوی آزاد کننده لونورژسترل