دوستاکسل - Docetaxel - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

آنتی نئوپلاستیک

پیشینه دارو

دوستاکسل – Docetaxel با مهار سنتز DNA و RNA و ساخت پروتئین باعث جلوگیری از دپلیمرازسیون میکروتوبول های سلولی می شود که عمدتا در فاز میتوز چرخه سلولی می باشد.

موارد مصرف

دوستاکسل – Docetaxel یک تاکسان نیمه سنتستیک است مشابه با Paclitaxel و از یک پیش ساز تاکسان مشتق از خار های درخت اروپایی Taxus baccata ساخته می شود. از Docetaxel در مورد سرطان پستان متاستاتیک یا موضعی پیشرفته و سرطان ریه نوع non- small cell استفاده می شود. از آن می توان در سرطان پروستات متاستاتیک نیز استفاده نمود و کاربرد آن در دیگر نئوپلاسم های بد خیم از جمله درمان تسکینی سرطان های سرو گردن در دست بررسی است.
این دارو به طریق داخل وریدی و به صورت انفوزیون با گلوکز ۵/۰ یا کلرید سدیم ۹/۰% با غلظت حداکثر ۷۴/۰ mg/ml تجویز می شود. به طور نرمال انفوزیون بیش از یک ساعت طول می کشد. دوز مجاز این دارو در مورد سرطان پستان متعاقب شکست شیمی درمانی های قبلی ۶۰ تا ۱۰۰ mg/m هر ۳ هفته یکبار می باشد (در حالتی که این دارو منفرد درمانی باشد) و در درمان ترکیبی دوز تجویزی این دارو mg/m 75 است. دوز تجویزی در مورد سرطان ریه از نوع non- small cell ، mg/m 75 و هر ۳ هفته یکبار چه در مونوتراپی و چه درمان ترکیبی متعاقب شکست شیمی درمانی های قبلی است. در مورد سرطان پروستات دوز تجویزی این دارو mg/m 75 هر ۳ هفته یکبار همراه با mg5 پرد نیزون خوراکی ۲ بار در روز است. مصرف پرد نیزون باعث کاهش نیاز به کورتیکواستروئید می شود. شمارش منظم گلبول های خون مورد نیاز است و در بیماران مبتلا به نوتروپنی و یا در آن هایی که دچار نوروپاتی محیطی شده اند و همچنین در بیماران مبتلا به اختلالات کبدی نیاز به کاهش دوز تجویزی می باشد.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض در صورت مصرف بیش‌ تر از مقدار این دارو بروز می‌کنند، در‌ صورت بروز هریک از این عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:
درد و تورم در محل تزریق، تهوع، استفراغ، اسهال، سرگیجه، خواب آلودگی، احساس مستی، یبوست، از دست دادن اشتها، ریزش مو، گلو درد، سردرد، تاری دید، کاهش بینایی، درد قفسه سینه: اگر چنین عوارض جدی داشتید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
راش پوستی، تنگی نفس و علائم آلرژیک: اگر چنین عوارض جدی داشتید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از داروی Docetaxel می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

هشدار دارویی

-پیش از شروع درمان، تست بارداری در زنان متاهلی که در سنین باروری می باشند، الزامی است.
-احتمال بروز واکنش های ازدیاد حساسیت وجود دارد؛ در نتیجه توصیه می شود پیش از دریافت دارو، دگزامتازون تجویز گردد.
-علایم حیاتی و وزن بیمار، پیش از شروع درمان و در طول انفوزیون ارزیابی شود؛ ممکن است به تنظیم دوز نیاز باشد.
-شمارش افتراقی سلول های خونی (CBC with diff)، عملکرد کبدی (بیلی روبین، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز) پیش از هر دوره درمان و به صورت دوره ای پایش شود.
-بیمار از لحاظ بروز سندرم لیز تومور، پیش از شروع درمان و سپس به صورت دوره ای در طول درمان پایش گردد.
-عملکرد کلیوی بیمار (مانند کراتینین) در ابتدای درمان ارزیابی شود.
-در صورت بروز تغییرات بینایی یا کاهش دید، معاینات چشمی انجام گیرد.
-بیمار از لحاظ بروز واکنش های ازدیاد حساسیت پایش گردد (در بیمارانی که سابقه واکنش های ازدیاد حساسیت به پاکلی تاکسل دارند، در ابتدای درمان به دقت پایش شوند).
-بیمار از لحاظ بروز علایم عصبی حسی، سمیت گوارشی (مانند اسهال، التهاب دهان، انتروکولیت، کولیت نوتروپنیک)، واکنش های جلدی یا سمیت شدید پوستی، باختلالات بینایی، سرخوشی، تنگی مجرای اشک، بدخیمی های ثانویه، پایش شود.
-در طول انفوزیون بیمار به دقت پایش شود و در صورت نیاز تنظیم دوز صورت گیرد.
-بیمار از لحاظ بروز نوتروپنی، احتباس شدید مایعات، آب آوردن ریه، عفونت های فرصت طلب و آنمی پیش از هر انفوزیون و به صورت دوره ای پایش گردد.

تداخلات دارویی

تداخل دارویی ممکن است عملکرد دارو ها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام دارو هایی (ازجمله دارو های با نسخه / بدون نسخه و دارو های گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
داروی دوستاکسل ممکن است با برخی از دارو ها تداخل دارویی داشته باشد، این داروها عبارتند از: برخی واکسن‌ های زنده (مانند BCG)، کلوزاپین، سرکوب کننده‌ های سیستم ایمنی (مانند فینگولیمود، ناتالیزومب، افالیزومب، اوکره لیزوماب (ocrelizumab))

اشکال دارویی

For infu : 80mg , 20mg