دوبوتامین - Dobutamine - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های قلبی عروقی

پیشینه دارو

دوبوتامین – Dobutamine دارای اثر اینوتروپیک مستقیم است و با تحریک مستقیم گیرنده های بتا- یک قلب،قدرت انقباضی عضله قلب و حجم ضربه ای آن را افزایش می دهد و در نتیجه باعث افزایش برون ده قلب می شود. دوبوتامین فشار زیاد ناشی از پر شدن بطن را کاهش می دهد ( کاهش پیش بار ) و هدایت گره دهلیزی بطنی را تسهیل می نماید. افزایش برون ده قلب ناشی از این دارو، بیش از اثرات دوپامینرژیک آن سبب بهبود جریان خون کلیوی و میزان دفع ادرار می شود.

موارد مصرف

دوبوتامین به صورت تزریقی به عنوان یک داروی اینوتروپیک و برای کنترل برادی کاردی در سکته قلبی، جراحی قلب، آسیب های عضله قلب، شوک سپتیک و کاردیوژنیک و همچنین پیشگیری و درمان کاهش حاد فشار خون مصرف می شود.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف داروی دوبوتامین با پزشک متخصص قلب معالج مشورت نمایید.
-از جمله عوارض داروی دوبوتامین عبارتند از:
سردرد، خستگی، تب، گرفتگی عضلات پا، تهوع،ر استفراغ
-در صورت بروز عوارض زیر، فوراً به پزشک اطلاع دهید:
تشنج، اضطراب، گیجی، سردرد شدید، سرگیجه، تنگی نفس، خس خس سینه، درد قفسه سینه، تنگی قفسه سینه، ضربان قلب سریع یا تپش قلب، ضربان قلب ناهموار، فشار خون بالا، تاری دید، وزوز گوش، افزایش وزن سریع، ورم، درد، ورم، قرمزی، ترشح یا تغییرات پوستی در محل تزریق
-بروز علائم واکنش‌های آلرژیک مانند تنگی نفس، سرگیجه شدید، بثورات پوستی، ورم (به ویژه صورت، زبان یا گلو)

هشدار دارویی

-این دارو در صورت وجود کمی حجم خون یا سکته قلبی باید با احتیاط مصرف شود.
-سرعت انفوزیون و طول درمان به پاسخ بیمار بستگی دارد. این پاسخ با سرعت ضربان قلب، وجود فعالیت نابجای قلبی، فشار خون، جریان ادرار و در صورت امکان، اندازه گیری فشار وریدی مرکزی یا فشار گوه ای و برون ده قلب تعیین می شود.
-کاهش شدید فشار خون باعث پیچیده شدن شوک کاردیوژنیک می شود.
-انفوزیون دوبوتامین همزمان با هپارین و هیدرکورتیزون، سفازولین، سفالوتین و پنی سیلین از یک لوله انفوزیون توصیه نمی شود.
-دوبوتامین با محلول های قلیایی مانند بی کربنات سدیم، ناسازگاری دارد.
-تغییر رنگ محلول به رنگ صورتی به علت اکسیداسیون جزئی است. با وجود این، اگر دارو در طول مدت توصیه شده مصرف شود، از قدرت آن کاسته نمی شود.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر دارو ها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن ها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام دارو هایی که مصرف می‌کنید اعم از دارو های تجویزی و غیر تجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
از جمله دارو هایی که با داروی دوبوتامین تداخل دارند، عبارتند از:
-دارو های بیهوشی
-دارو های بیهوش کنندۀ استنشاقی هیدروکربنی
-دارو های ضد افسردگی سه حلقه‌ای
-بتابلاکر ها
-برخی دارو های اکسی توسیک
-برتیلیوم
-گوانتیدین
-نیتروپروساید

اشکال دارویی

Infu : 12.5 mg/ml , 20ml