تیوریدازین - Thioridazine - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های ضد قارچ

پیشینه دارو

تیوریدازین – Thioridazine دارای آثار آرام بخشی ، آنتی کولینرژیکی و کاهندگی فشار خون وضعیتی تیوریدازین قوی است اما اثر اکستراپیرامیدالی آن بسیار ضعیف است .
این دارو در درمان تظاهرات سایکوتیک و درمان کوتاه مدت افسردگی و عصبانیت به کار می رود. مکانیسم اثر دارو مشابه سایر دارو های این دسته و با بلوک کردن غیر انتخابی و رقابتی گیرنده های D1 و D2 است . درباره جذب و سرنوشت دارو در بدن اطلاعات کمی در دست است . متابولیت فعال این دارو ، مزوریدازین است . دیگر متابولیت دارو یعنی سولوریدازین نیز دارای فعالیت اندک است . متابولیت های حلقه سولفواکساید ، فعالیت ضد سایکوز ندارند ، تیوریدازین و متابولیت های فعال آن مقدار زیاد به پروتئین های پلاسما پیوند می شوند . نیمه عمر دارو در حدود ۶ ساعت تا بالاتر از ۴۰ ساعت است

موارد مصرف

در موارد اسکیزوفرنی و سایر حالات جنون،مانیا، برای درمان کوتاه مدت و کمکی تحریک‌پذیری روانی – حرکتی، اضطراب شدید و تحریک پذیری و بی‌قراری در سالمندان، مشکلات شدید رفتاری و ذهنی کودکان تجویز می‌شود.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف داروی تیوریدازین به پزشک معالج اطلاع دهید.
-از جمله عوارض این دارو عبارتند از:
خواب آلودگی، احساس سبکی سر، سردرد، سرگیجه، گیجی، تاری دید، گلو درد، لرز، تب، خشکی دهان، دل درد، سوء هاضمه، تهوع، استفراغ، یبوست، احتباس ادرار، کاهش تعریق، حساسیت به نور، اختلال نعوظ
-در صورت بروز عوارض زیر، فوراً به پزشک اطلاع دهید:
تشنج، اضطراب، گیجی شدید، آرامش بیش از حد، لرزش انگشتان، تغییر قدم یا تعادل، حرکات غیرعادی، درد قفسه سینه، تپش قلب، ضربان قلب آرام، تغییرات بینایی، بروز راش یا تغییر رنگ پوست (آبی- خاکستری)، درد و تورم سینه (زن و مرد)، تغییر الگوی قاعدگی، تغییر میل جنسی، احتباس ادراری که برطرف نشود
-نکته مهم: چنانچه تجربه علائمی مانند سفتی عضلات، تب بسیار بالا، احساس گیجی، سرگیجه، سردرد شدید، اختلال تفکر، ضربان قلب سریع و تعریق داشتید با پزشک خود تماس بگیرید. این نشانه‌ ها می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری نادر شناخته شده به نام سندرم نورولپتیک بدخیم باشد.

هشدار دارویی

-در مدت درمان با این دارو به طور منظم به پزشک مراجعه کرده و آزمایشات تجویزی را انجام دهید.
-در صورت مصرف طولانی مدت داروی تیوریدازین، معاینات چشم پزشکی باید انجام شود.
-افراد مسن نسبت به عوارض داروی تیوریدازین حساس‌تر هستند.
-در صورت نیاز به هرگونه عمل جراحی یا درمان اورژانسی، پزشک را از مصرف این دارو مطلع سازید.
-در مدت درمان با داروی تیوریدازین، به اندازه کافی مایعات مصرف کنید. مگر اینکه مایعات از سوی درمانگر شما محدود شده باشد.
-مصرف داروی تیوریدازین ممکن است باعث خواب آلودگی، سرگیجه و یا تاری دید شود، لذا قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات از هوشیاری خود مطمئن شوید.
-در مدت درمان با این دارو، هنگام ورزش، در هوای گرم یا هنگام حمام آب گرم، به علت احتمال بروز شوک حرارتی، احتیاط کنید.
-در مدت درمان با این دارو از مصرف الکل بپرهیزید.
-مصرف داروی تیوریدازین ممکن است باعث خواب آلودگی، سرگیجه و یا تاری دید شود، لذا قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات از هوشیاری خود مطمئن شوید.
-احتمال بروز حساسیت به نور با مصرف این دارو وجود دارد لذا از عینک آفتابی مناسب و لباس محافظت کننده استفاده نمایید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر دارو ها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن ها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام دارو هایی که مصرف می‌کنید اعم از دارو های تجویزی و غیر تجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
از جمله دارو هایی که با داروی تیوریدازین تداخل دارند، عبارتند از:
-دارو های ضد افسردگی (مانند فلووکسامین، فلوکستین)
-دارو های خواب و یا ضد اضطراب (مانند دیازپام، زولپیدم)
-آنتی هیستامین‌ ها (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین)
-شل کننده‌ های عضلانی و دارو های ضد درد و مسکن (مانند کدئین)
-دارو های آنتی کولینرژیک/ ضد اسپاسم (مانند آتروپین، دی سیکلومین، اسکوپولامین، هیوسین)
-دارو هایی که باعث افزایش دوپامین در بدن می‌شوند (مانند کابرگولین، لوودوپا)
-آنتی بیوتیک‌ های ماکرولید (مانند اریترومایسین)
-گوانتیدین
-سیزاپراید
-لیتیم
-پروپرانولول
-آمیودارون
-دوفتیلید
-پیموزاید
-پروکائین آمید
-کینیدین
-سوتالول

اشکال دارویی

Coatet Tab : 10 ,25 ,100 mg