تیوتیکسن - Thiothixene - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

خواب آور های آرام بخش و ضد جنون ها

پیشینه دارو

تیوتیکسن – Thiothixene آنالوگ فنوتیازین های پیپرازینی است. آثار آرام بخشی ، آنتی کولینرژیکی و پایین آورندگی فشار ارتواستاتیک آن کم است اما آثار اکستراپیرامیدال آن بیشتر است .
این دارو سریع الاثر از راه دستگاه گوارش جذب می شود و در دیواره روده باریک متابولیزه میشود . هم چنین در کبد به مقدار زیاد متابولیزه شده و از طریق ادرار و مدفوع به صورت متابولیت های متعدد دفع می شود . شواهدی از وجود چرخه رودی – کبدی دارو وجود دارد . حداکثر غلظت پلاسمایی دارو ۲-۱ ساعت بعد از مصرف دوز خوراکی به دست می آید و نیمه عمر دارو حدود ۳۴ ساعت است در بدن به طور گسترده توزیع می شود از سد خونی مغزی (BBB) و جفت عبور می کند و در شیر مادر قابل ردیابی است.

موارد مصرف

تیوتیکسن برای کنترل علائم اولیه و ثانویه اختلالات پسیکوتیک مصرف می‌شود و اصولاً جهت درمان انواع روان‌پریشی به کار میرود.

عوارض دارو

ایست قلبی، تغییرات الکتروکاردیوگرام، افت فشارخون، ادم محیطی، سنکوپ، تاکی کاردی، مایع مغزی نخاعی غیرطبیعی، آژیتاسیون، ادم مغزی، سرگیجه، خواب آلودگی، واکنش خارج هرمی (آکاتیزیا یا بی قراری حرکتی، دیستونی، پارکینسون کاذب، دیس کینزی تاردیو یا حرکات مکرر غیرارادی)، خستگی، هایپررفلکسی، هایپرتونی، هیپوتونی، بی خوابی، سندروم نورولپتیک بدخیم، بی قراری، تشنج، درماتیت تماسی، افزایش تعریق، درماتیت اکسفولیاتیو، خارش، تغییر رنگ پوست (آبی خاکستری)، حساسیت پوست به نور، راش پوستی، کهیر، آمنوره، تغییر در میل جنسی، گالاکتوره، پیدایش گلوکز در ادرار، ژینکوماستی، افزایش قندخون، افزایش پرولاکتین خون، افت قندخون، اختلالات قاعدگی، عطش شدید، افزایش وزن، بی اشتهایی، یبوست، اسهال، افزایش اشتها، تهوع، فلج ایلئوم، افزایش غیرارادی بزاق (سیالوره)، درد معده، استفراغ، خشکی دهان از عوارض جانبی این دارو می باشد.

هشدار دارویی

-این دارو در موارد زیر باید با احتیاط فراوان مصرف شود:
سندرم Reye عیب‌کار کبد، الکلسیم و بیماری قلبی-عروقی.
-بیماران سالخورده یا ناتوان ممکن است به کاهش مقدرا مصرف دارو نیاز داشته باشند.
-دوره درمان با این دارو باید کامل شود.
-این دارو ممکن است در ابتدای درمان سبب ایجاد خواب آلودگی گردد. لذا رانندگی یا کار با ابزار های دقیق را ممکن است تحت تأثیر قرار دهد.
-برای دستیابی به پاسخ مطلوب ممکن است چند هفته وقت نیاز باشد.
-در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف دارو،‌در صورتی که تاز مان مصرف نوبت بعدی کمتر از ۲ ساعت باقی مانده باشد ،‌از مصرف نوبت فراموش شده باید خودداری گردد.
-از مصرف فراورده‌ های حاوی الکل یا سایر دارو های مضعف CNS با این دارو باید خودداری شود.
-در صورت نیاز به هرگونه عمل جراحی یا درمان اضطراری ، پزشک باید از مصرف دارو آگاه گردد.
-هنگام برخاستن ناگهانی از حالت خوابیده یا نشسته، باید احتیاط نمود.
-هنگام ورزش ، در هوای گرم یا هنگام حمام آب گرم به علت بروز شوک حرارتی باید احتیاط نمود.
-احتمال بروز حساسیت به نور وجود دارد. استفاده از عینک و لباس محافظ توصیه می‌‌شود.
-در صورت بروز علائم دیسکینزی باید به پزشک مراجعه نمود.

تداخلات دارویی

مصرف همزمان این دارو با دارو های مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین و سایر دارو های ضد فشارخون موجب کاهش شدید فشارخون وضعیتی می گردد. اثرات کاهنده فشارخون این دارو در مصرف همزمان با ضد درد های اپیوییدی و دارو های هوشبر افزایش می یابد. آنتی اسید ها جذب این دارو را کاهش می دهند. مصرف همزمان این دارو با دارو های ضد افسردگی سه حلقه ایی و سایر دارو های دارای خواص آنتی موسکارینی موجب افزایش اثرات ضد موسکارینی این دارو می گردد.
این دارو با کم کردن آستانه تشنج ،با اثرات دارو های ضد صرع ضدیت می کند. مصرف همزمان این دارو با ترفنادین و آستمیزول خطر بروز آریتمی بطنی را افزایش می دهد. در استفاده همزمان این دارو با دارو های آرام بخش و ضد اضطراب ،اثر آرام بخش افزایش می یابد.مصرف این دارو همراه با پروپرانولول خطر بروز آریتمی را افزایش می دهد. مصرف تو ام لیتیوم با این دارو موجب افزایش خطر بروز عوارض خارج هرمی و سمیت عصبی می گردد. استفاده همزمان این دارو با متوکلوپرامید نیز خطر بروز عوارض خارج هرمی را افزایش می دهد.

اشکال دارویی

Cap : 5 mg