تینیدازول - Tinidazole - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های ضد پروتوزوا

پیشینه دارو

تینیدازول – Tinidazole نوعی داروی ضد پروتوزوئر است . گروه نیتروی تینیدازول در عصاره های سلولی تریکوموناس احیاء می شود . رادیکال آزاد نیترو که در اثر این فرایند حاصل می شود احتمالا مسوول فعالیت ضد پروتوژوایی دارو است . مکانیسم فعالیت تینیدازول علیه گونه های ژیاردیا و آنتامبا شناخته نشده است .
تینیدازول هم درمحیط آزمایشگاهیی فاقد سلول و هم در عفونت های بالینی ، علیه پروتوزوئرهای زیر فعالیت نشان می دهد : تریکوموناس واژینالیس ، ژیاردیا دئودنالیس ( لامبلیا ) و آنتامبا هیستولیتیکا ؛ به نظر نمی رسد تینیدازول علیه اکثر سویه های لاکتوباسیل های واژن فعالیت داشته باشد .
جذب تیندیازول پس از مصرف خوراکی سریع و کامل است . تینیدازول تقریبا در تمام بافت ها و مایعات بدن توزیع می شود از سد مغزی – خونی عبور می کند . حجم توزیع ظاهری دارو تقریبا ۵۰Lاست . میزان اتصال تینیدازول به پروتئین های پلاسمایی ۱۲% است . تینیدازول همانند مترونیندازول قبل از دفع به طور قابل توجهی در بدن انسان متابولیزه می شود . پس از درمان ، تینیدازول جزء اصلی مرتبط با دارو در پلاسماست و متابولیت . هیدروکسی متیله آن جزء اندکی از دارو را درپلاسما تشکیل می دهد .

موارد مصرف

تینیدازول از مشتقات ۵-نیتروایمیدازول است و اثرات شبیه مترونیدازول دارد. در درمان بیماران مشکوک به پروتوزوا , پیشگیری و درمان باکتری های بی هوازی، همچنین در رژیم های درمان هلیکوباکتر استفاده می شود.
این دارو معمولا به صورت یک بار در روز خوراکی قبل یا بعد از مصرف می شود. فرم های تزریق داخل وریدی و واژینال نیز در سایر کشور ها وجود دارد.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف داروی تینیدازول حتماً با پزشک معالج مشورت نمایید.
از جمله عوارض داروی تینیدازول عبارتند از:
سردرد، سرگیجه، تشنج، خستگی، ضعف، تب، لرز، بدن درد، علائم آنفولانزا، بی حسی، سوزش، درد یا احساس گزگز، از دست دادن اشتها، سوء هاضمه، احساس طعم فلزی یا تلخ در دهان، تهوع، استفراغ، درد معده، اسهال، یبوست، خارش یا ترشحات واژن، بثورات پوستی خارش دار
در صورت بروز علائم واکنش‌ های آلرژیک مانند تنگی نفس، کهیر، تورم صورت، لب‌ ها یا زبان با اورژانس تماس بگیرید.
چنانچه هرگونه علائمی دارید که فکر می‌کنید به دلیل مصرف داروی تینیدازول است، با پزشک مشورت نمایید.

هشدار دارویی

-پیش از شروع درمان، نمونه کشت و گزارشات حساسیت بیمار به دارو بررسی شود.
-شمارش افتراقی سلول های خونی (CBC with diff) و عملکرد کبدی بیمار در مصرف طولانی مدت دارو ارزیابی گردد.
-عملکرد کلیوی بیمار (مانند سطح کراتینین) پایش شود.
-بیمار از لحاظ بروز نوروپاتی محیطی، کرختی، خواب رفتگی اندام های انتهایی، تشنج یا دیگر اختلالات سیستم اعصاب مرکزی پایش شود و به بیمار گوشزد شود که این علائم را به سرعت گزارش کند. در صورت بروز علایم نورولوژی غیرطبیعی، مصرف دارو متوقف گردد.
-در صورت بروز اسهال شدید یا خونی، بیمار از لحاظ آلودگی به کلستریدیوم دیفیسیل بررسی شود.
-میزان اثربخشی درمان و بهبود عفونت پایش شود.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر دارو ها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن ها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام دارو هایی که مصرف می‌کنید اعم از دارو های تجویزی و غیر تجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
از جمله دارو هایی که با داروی تینیدازول تداخل دارند، عبارتند از:
سایر آنتی بیوتیک‌ ها
دارو های تشنج مانند کاربامازپین
باربیتورات‌ ها مانند فنوباربیتال
دارو های ضد افسردگی مانند نفازودون
دارو های فشارخون یا قلب مانند وراپامیل، دیلتیازم
رقیق کننده‌ های خون مانند وارفارین
دارو های HIV مانند ریتوناویر
دارو های ضد قارچ مانند کلوتریمازول، کتوکونازول
سیکلوسپورین
دارو های حاوی الکل (مانند دارو و شربت سرفه و سرماخوردگی)
ایزونیازید
مخمر سنت جان
تاکرولیموس
لیتیوم
فلوروراسیل

اشکال دارویی

Tab : 250 mg , 500 mg