تیمولول - Timolol - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های منقبض کننده، باز کننده مردمک چشم و ضد گلوکوم

پیشینه دارو

تیمولول – Timolol هر دو گیرنده β۱ و β۲ را مسدود می کند. دارای آثار سمپاتومیمتیکی ذاتی مختصر است. ۱۰-۵ مرتبه از پروپرانولول در بلوک کردن گیرنده های β قوی تر است. گرچه از راه خوراکی به خوبی جذب می شود لیکن دچار متابولیسم عبور اولیه کبدی می شود و فراهمی زیستی آن ۷۵%است. نیمه عمر پلاسمایی آن ۴ ساعت است.
اتصال به پروتئین های پلاسما ۱۰ درصد و حلالیت در چربی کم تا متوسط دارد. متابولیت ها به همراه داروی تغییر یافته از ادرار دفع می شود. این دارو در فرم قطره چشمی در درمان گلوکوم مزمن با زاویه باز، گلوکوم ثانویه و گلوکوم در چشم مبتلا به افاکی مصرف می شود و با کاشه فشار داخل چشم باعث بهبود بیماری است. احتمالا با کاهش و جلوگیری از ترشح مایع زلالیه عمل می کند، اما مکانیسم واقعی آن شناخته است. با مصرف دارو تطابق تغییر نکرده و در بینایی تداخلی ایجاد نمی شود.
ممکن است با تجویز تیمولول به صورت قطره چشمی جذب سیستمیک رخ دهد. به این صورت که داروی اضافی داخل کانال اشکی ریخته شده و از طریق موکوس بینی جذب و به وسیله عروق چشم و صورت وارد جریان خون عمومی بدن می شود که در این صورت دارو دچار متابولیسم عبور اول کبدی نخواهد شد. زمان لازم برای شروع اثر دارو به صورت قطره چشمی ۳۰ دقیقه بوده و حداکثر اثر بعد از ۲-۱ ساعت رخ می دهد و طول مدت اثر ۲۴-۱۲ ساعت است.

موارد مصرف

قطره چشم تیمولول متعلق به گروهی از دارو ها به نام بتابلاکر ها است که برای درمان فشار زیاد داخل چشم به دلیل گلوکوم (از نوع زاویه باز) یا سایر بیماری‌ های چشم استفاده می‌شود. کاهش فشار زیاد در داخل چشم به جلوگیری از کوری کمک می‌کند. این دارو با کاهش میزان مایع در چشم عمل می‌کند.
قطره چشمی زایلومول ترکیبی از تیمولول و دورزولامید می‌باشد.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف قطره چشم تیمولول با پزشک معالج مشورت نمایید.
در صورت تداوم یا بدتر شدن عوارض زیر، با پزشک معالج مشورت نمایید:
سردرد، تاری دید موقت، سوزش چشم، خارش یا قرمزی موقت چشم، آبریزش چشم، خشکی چشم، احساس اینکه چیزی در چشم است
-در صورت بروز عوارض زیر، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:
درد، تورم یا ترشح چشم، تغییرات بینایی، تغییرات خلقی یا ذهنی، خستگی یا ضعف غیرمعمول، سرگیجه، ضربان قلب آهسته یا نامنظم، ضعف عضلانی، سردی، بی حسی، درد در دست یا پاها
-در صورت بروز عوارض، فوراً با اورژانس تماس بگیرید:
غش کردن، گیجی، مشکل تنفسی، درد قفسه سینه، ضعف در یک طرف بدن، مشکل در صحبت کردن، افزایش ناگهانی و غیرقابل توضیح وزن
بروز علائم واکنش‌ های آلرژیک مانند تنگی نفس، سرگیجه شدید، بثورات جلدی، خارش، ورم (به ویژه صورت، زبان یا گلو)

هشدار دارویی

-در التهاب برونش ها، آمفیزم بیماری های ریوی، بیماری های قلبی، دیابت ملیتوس، هیپوگلیسمی و هیپرتیروئیدیسم باید با احتیاط تجویز شود.
-در صورت بروز حساسیت به نور از عینک آفتابی استفاده و از قرار گرفتن در معرض نور خودداری شود.
-به هنگام هرگونه جراحی از جمله جراحی های دندانپزشکی یا درمان اورژانس با احتیاط مصرف شود.
-ممکن است علائم هیپوگلیسمی مانند افزایش ضربانات قلب را بپوشاند.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر دارو ها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن ها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام دارو هایی که مصرف می‌کنید اعم از دارو های تجویزی و غیر تجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
از جمله دارو هایی که با قطره چشم تیمولول مالئات تداخل دارند، عبارتند از:
-برخی دارو های ضد افسردگی (به عنوان مثال SSRI هایی مانند فلوکستین)
-مسدود کننده‌ های کانال کلسیم (مانند دیلتیازم، وراپامیل)
-مسدودکننده‌ های بتای خوراکی (مانند پروپرانولول)
-دیگوکسین
-اپی نفرین
-فینگولیمود
-متیل دوپا
-کینیدین
-رزرپین
-تئوفیلین

اشکال دارویی

Sterile Eye Drops : 0.5%