بوسولفان - Busulfan - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

آنتی نئوپلاستیک

پیشینه دارو

بوسولفان – Busulfan داروی آنتی نئوپلاستیک با اثر آلکیله کننده غیر اختصاصی در چرخه سلولی است و دارای اثر تضعیفی انتخابی بر روی مغز استخوان است.

موارد مصرف

بوسولفان – Busulfan برای درمان لوسمی میلوئید مزمن (CML) استفاده می‌شود. این بیماری، سرطان سلول‌ های تشکیل دهنده خون در مغز استخوان است. سلول‌ های غیر طبیعی به تدریج مغز استخوان را پر می‌کند و به داخل جریان خون نشت می‌کنند در نتیجه تعداد سلول‌ های سفید خون شما افزایش می‌یابد. این بیماری به طور معمول به آرامی توسعه می‌یابد و علائمی مانند کم خونی، مشکلات خونریزی یا عفونت تا سال‌ها پس از شروع این بیماری رخ نمی‌دهد.
بوسولفان – Busulfan برای آماده سازی فرد برای پیوند سلول‌ های بنیادی استفاده می‌شود. در این پیوند، سلول‌ های خونی در حال رشد در مغز استخوان سالم به فرد دیگری منتقل می‌شود تا در مغز استخوان آن فرد نیز سلول‌ های سالم تولید شود.
بوسولفان تکثیر سلول‌ ها را متوقف می‌کند. این دارو با اتصال و آسیب رساندن به DNA سلول کار خود را انجام می‌دهد و در نتیجه از افزایش تعداد سلول‌ های خون جلوگیری می‌کند.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند؛ اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:
-احساس مریضی، اسهال، زخم‌ های دهانی، ریزش مو، پچ یا تکه‌های تیره رنگ بر روی پوست، مشکلات قاعدگی، احساس ناخوشی، تب و یا علایم عفونت، کبودی یا خونریزی غیر منتظره، خس خس سینه ناگهانی یا هر گونه مشکل در تنفس، یرقان (زردی پوست یا سفیدی چشم
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از داروی بوسولفان می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

هشدار دارویی

-وضعیت بارداری بیمار پیش از شروع درمان بررسی گردد.
-شمارش افتراقی سلول های خونی (CBC with diff) و سطح پلاکت برای درمان تسکین دهنده، به صورت هفتگی و تا زمان پیوند سلول بنیادی هماتوپویتیک (HSCT) به صورت روزانه پایش شود.
-عملکرد کبدی (سطح ترانس آمینازها، آلکالین فسفاتاز و بیلی روبین) به صورت روزانه در طول درمان و حداقل به مدت ۲۸ روز پس از پیوند سلول بنیادی هماتوپویتیک (HSCT) ارزیابی گردد.
-بیمار از لحاظ علایم سندرم انسداد سینوزوئیدی کبد و تامپوناد قلبی (تجمع مایع در فضای پریکارد) پایش شود.
-هرگونه سابقه تشنج، دریافت اخیر درمان سرکوب کننده مغز استخوان و رادیوتراپی پیش از شروع درمان ارزیابی شود.
-تنظیم دوز دارو در افراد با اضافه وزن، بر اساس وزن ایده آل انجام گیرد.

تداخلات دارویی

تداخل دارویی ممکن است عملکرد دارو ها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام دارو هایی (ازجمله دارو های با نسخه / بدون نسخه و محصولات گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
برخی از دارو هایی که ممکن است با بوسولفان تداخل کنند عبارت‌اند از: استامینوفن، ایتراکونازول، مترونیدازول و تیوگوانین.
استفاده از برخی دارو ها به همراه بوسولفان، ممکن است خطر تشنج را بالا ببرد، این دارو ها عبارت‌اند از: ترامادول، فنوتیازین‌ها (مانند تیوریدازین)، تئوفیلین، دارو های ضد افسردگی سه حلقه‌ای (مانند آمی تریپتیلین).

اشکال دارویی

Tab : 2mg Inj : 6mg/ml