بودزوناید - Budesonide - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

کورتیکواستروئیدها

پیشینه دارو

بودزوناید – Budesonide کورتیکواستروئید با فعالیت گلوکوکورتیکوئیدی غالب بوده و دارای اثرات مهاری روی ماست سل ها ، ائوزینوفیل ها، نوتروفیل ها و ماکروفاژها بوده و سبب مهار ریلیز سیتوکین ها می باشد.

موارد مصرف

یکی از مشکلات اصلی که بیماران مبتلا به مشکلات تنفسی و ریوی با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، گرفتگی عضلات اطراف راه‌ های هوایی، التهاب و تولید مخاط بیش‌ از حد مجاری تنفسی است. به‌ همین‌ دلیل معمولا با علائمی مانند ﺧﺲ‌ﺧﺲ، ﺳﺮﻓﻪ، ﺗﻨﮕﯽ ﻧﻔﺲ و درد ﻗﻔﺴﻪ ﺳﯿﻨﻪ مواجه می‌شوند. با ظهور دارو های استنشاقی، خوشبختانه تا حدود زیادی این علائم کنترل شدند. یکی از این دارو های استنشاقی رایج اسپری بودزوناید (Budesonide inhaler) است که معمولا برای درمان علائم شبیه سرماخوردگی ناشی از رینیت آلرژیک و همچنین برای کاهش تورم و کوچک شدن پولیپ بینی استفاده می‌شود. در اصل ساختار داروی بودزوناید یا بودزونید، استروئیدی است و جز دارو های ضد التهاب کورتیکواستروئیدی محسوب می‌شود. از شکل دارویی اسپری استنشاقی آن برای درمان سایر بیماری‌ ها مانند آسم و بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) نیز استفاده می‌شود و از اشکال دارویی قرص، کپسول و گرانول آن برای درمان بیماری‌ های التهابی مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو و هپاتیت خودایمنی استفاده می‌شود. البته این دارو به‌صورت رکتوم یا مقعدی نیز تولید می‌شود که برای درمان کولیت اولسراتیو کاربرد دارد.

عوارض دارو

مانند همه دارو ها، بودزوناید نیز می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی در بعضی از افراد شود. از عوارض جانبی شایع آن که معمولا در بیش از ۱ نفر در هر ۱۰۰ نفر رخ می‌دهند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

عطسه کردن
خشکی یا احساس درد در ناحیه بینی
خون‌دماغ
احساس گلودرد یا خشکی گلو
طعم یا بوی نامطبوع دهان
این عوارض معمولا بعد از عادت بدن به دارو و یا شستشوی دهان با آب یا مسواک زدن بعد از استفاده از اسپری برطرف می‌شوند. درصورتی‌که خودسرانه بیش از چند ماه و یا دوز بالایی از این اسپری استفاده کنید، احتمالا با عوارض جانبی زیر مواجه خواهید شد:

آسیب به مخاط بینی و گلو یا بروز زخم‌هایی در داخل بینی یا گلو
تغییرات بینایی مانند تاری‌دید یا کدر شدن لنز چشم که می‌ تواند نشانه‌ هایی از افزایش فشار در چشم شما (گلوکوم) یا آب‌مروارید باشد.
اگرچه به‌ندرت اتفاق می افتد، اما ممکن است یک واکنش آلرژیک جدی (شوک آنافیلاکسی) را تجربه کنید.

هشدار دارویی

موارد احتیاط:
-حساسیت به دارو
-غذا های پرچرب جذب دارو را به تعویق می اندازند.
-منع مصرف در موارد زیر وجود دارد:
عفونت قارچی سیستمیک، حساسیت، دریافت واکسن زنده یا زنده ی ضعیف شده.
-احتیاط مصرف در بیمارانی با شرایط زیر وجود دارد: دیابت ملیتوس، هایپرتنشن، هایپوتیروئیدیسم، اختلال الکترولیتی، عفونت، هرپس چشمی، میاستنی گراویس، زخم معده، سوریازیس، اختلال کلیوی، اختلالات ترومبوآمبولی و میوپاتی.
-در زمان مصرف این دارو احتمال تعویق درمان زخم وجود دارد.
-بیمارانی که کورتیکواستروئید دریافت می کنند باید ازافراد دچار آبله مرغان یا سرخک و یا افرادی که واکسن دریافت کرده اند دوری کنند.
-با مصرف این دارو ممکن است سل نهفته مجددا فعال گردد.
-احتمال میوپاتی

تداخلات دارویی

فرم استنشاقی دارو ممکن است اثرات یپوگلایسیمیک دارو های ضد دیابت راکاهش دهد،دارو های مهار کننده CYP3A4 ممکن است غلظت سرمی فرم استنشاقی دارو را افزایش دهد.

اشکال دارویی

Nebulization : 0.5 , 1mg Inhaler : 64 , 100 , 200 , 400mcg/dose