استرپتوکیناز - Streptokinase - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های قلبی عروقی

پیشینه دارو

استرپتوکیناز – Streptokinase ترومبولیز را توسط فعال ساختن پلاسمینوژن تحریک می‌کند. استرپتوکیناز پلاسمینوژن را به آنزیم پلاسمین تبدیل می کند در نتیجه باعث حل شدن لخته های خونی می شود.

موارد مصرف

استرپتوکیناز – Streptokinase یا استرپتاز یک داروی ترومبولیتیک است که به جلوگیری از تشکیل لخته‌ های مضر و یا از بین بردن آن‌ ها کمک می‌کند. این دارو آماده سازی خالص پروتئین باکتریایی است که توسط استرپتوکوک تهیه شده است و برای درمان انفارکتوس حاد دیواره میوکارد، آمبولی ریوی ، ترومبوز ورید عمقی، ترومبوز شریانی یا انسداد کانول‌ های شریانی استفاده می‌شود.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف این دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز مستمر هر یک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

خونریزی و کبودی
خونریزی مغزی
استفراغ
حالت تهوع
کمر درد
خستگی
سرگیجه
ضعف
قرمزی، سوزش و التهاب در محل تزریق دارو
واکنش‌های آلرژیک مانند کهیر، پوسته پوسته شدن پوست، تنگی نفس: در این صورت سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از داروی Streptokinase می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

هشدار دارویی

-این دارو در موارد زیر باید با احتیاط مصرف شود:
وجود هر گونه نقص انعقاد خون اولیه یا ثانویه ، زایمان طی ده روز قبل از شروع درمان، آندوکاردیت باکتریایی تحت حاد، خونریزی شدید مجرای گوارش طی ۱۰ روز قبل از شروع درمان، جراحی اعصاب طی ۲ ماه قبل از شروع درمان، بیوپسی اعضاء طی ۱۰ روز قبل از شروع درمان، سوراخ شدن عروق خونی طی ۱۰ روز قبل از شروع درمان، هر گونه جراحی بزرگ غیر از جراحی اعصاب یا قفسه سینه طی ۱۰ روز قبل از شروع درمان و ضربه شدید و اخیر، تنگی دریچه میترال همراه با فیبریلاسیون دهلیزی یا سایر نشانه‌های ترومبوز احتمالی در نیمه چپ قلب، آسیب شبکیه ناشی از دیابت، درمان با اوروکیناز طی ۵ روز تا ۶ ماه قبل از شروع مجدد درمان.
-در صورت بروز خونریزی شدید، مصرف دارو باید قطع شود و در صورت نیاز فاکتور های انعقادی و دارو های ضد انحلال فیبرین ( آپروتینین یا اسید ترانکسامیک ) نیز تجویز شود.
-درمان با دارو های ترومبولیتیک برای موارد مصرف غیر از ترومبوز حاد شریان کرونر فقط باید در بیمارستان هایی که دارای تجهیزات و پرسنل تعلیم دیده برای انجام اقدامات و آزمون‌ های تشخیصی توصیه شده هستند، صورت گیرد.
-توصیه می‌شود هنگام تزریق استرپتوکیناز، وسایل و دارو هایی مانند اپی نفرین، آدرنوکورتیکوئید و ضد هیستامین‌ ها برای درمان آنافیلاکسی در دسترس باشند.
-در طول درمان با این دارو بیمار باید کاملاً بستری و تحت نظر باشد.
-تکمیل دوره درمان همراه با استراحت کامل و رعایت کلیه دستورات پزشک به منظور به حداقل رساندن خونریزی ضروری است.
-تهیه و دقیق کردن محلول تزریقی استرپتوکیناز، باید بر اساس توصیه‌های کارخانه سازنده صورت گیرد.
-در طول درمان با این دارو باید از هر گونه اقدام غیر ضروری برای بیمار خودداری کرد.

تداخلات دارویی

مصرف همزمان دارو های ضد انعقاد خوراکی یا هپارین با استرپتوکیناز، به علت افزایش خطر خونریزی بطور کلی توصیه نمی‌شود. در صورت مصرف همزمان دارو های ضد انحلال فیبرین، مانند اسید ترانکسامیک و آپروتینین با استرپتوکیناز، اثر ترومبولیتیک این دارو و اثر ضد انحلال فیبرین از بین می‌رود. مرف دارو های ضد درد و ضد التهاب غیر استروئیدی، بخصوص ایندومتاسین و اسید استیل سالیسیلیک همزمان با استرپتوکیناز، ممکن است سبب افزایش خطر بروز خونریزی شدید شود. مصرف همزمان اسید والپروئیک با استرپتوکیناز ممکن است خطر بروز خونریزی شدید را افزایش دهد.

اشکال دارویی

For inj : 750/000 IU 250000 IU