آپریتیانت - Aprepitant - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های گوارشی

پیشینه دارو

آپریتیانت – Aprepitant به طور انتخابی رسپتور های ماده P-نوروکینین-۱ (substance P/neurokinin-1) را در مغز آنتاگونیزه می کند. به نظر می رسد دارو اثرات سینرژیست با آنتاگونیست های نوع ۳ و کورتیکواستروئیدها دارد.

موارد مصرف

اپرپیتانت باعث مهار موادشیمیایی مسبب تهوع و استفراغ در بدن می شود. اپرپیتانت همراه دیگر دارو ها ( دگزامتازون و مسدد های گیرنده سروتونین ) در پیشگیری از تهوع و استفراغ ناشی از عمل جراحی یا شیمی درمانی سرطان به کار می رود.
اپرپیتانت پیش از وقت معین داده می شود و تهوع و استفراغ بوجود آمده قبل از مصرف اپرپیتانت را درمان نمی کند.

عوارض دارو

عوارض این دارو عبارتند از:
تهوع , سردرد۲ , بی خوابی , یبوست , گیجی , استفراغ , خستگی مفرط , آنژیوادم , گرگرفتگی , برادی کاردی , اسهال , ضعف , خارش شدید , افزایش فشارخون , کاهش فشارخون , کاهش نوتروفیل خون , کم خونی , سوءهاضمه , عفونت دستگاه ادراری , طاسی , بی اشتهایی , التهاب معده , التهاب بافت موکوسی دهان

هشدار دارویی

-دارو میتواند همراه غذا ویا با فاصله از غذا ، مصرف شود.
-اپرپیتانت جهت جلوگیری از تهوع و استفراغ داده می شود و تهوع و استفراغ بوجود آمده قبل از مصرف اپرپیتانت را درمان نمی کند.
-اولین دوز اپرپیتانت باید یک ساعت قبل از شیمی درمانی مصرف شود.
-به بیمار توصیه کنید در صورت عدم اثربخشی دارو پزشک خود را مطلع کند.
-به بیمار توصیه شود در صورت بروز هر یک از موارد زیر پزشک خود را آگاه کند: سردرد غیرقابل تحمل، یبوست، اسهال و تهوع مداوم و یا غیر قابل تحمل، ضعف مداوم یا احساس ناراحتی عمومی در بدن .
-بیماران مصرف کننده وارفارین تا ۲ هفته بعد از مصرف اپرپیتانت از نظر انعقاد خون تحت کنترل قرار بگیرند. ۷-در صورت مصرف ضد بارداری خوراکی در هنگام مصرف اپرپیتانت ، به مصرف آن ادامه دهید.

تداخلات دارویی

متیل پردنیزولون و دگزامتازون باعث افزایش سطح پلاسمایی دارو و عوارض آن می شود. مصرف همزمان با کاربامازپین ،فنی توئین ، ریفامپین و سایر القا کننده های CYP3A4باعث کاهش سطح پلاسمایی دارو و اثرات آن می شود .این دارو باعث افزایش سطح آلپرازولام ،تریازولام ، میدازولام و افزایش اثرات سداتیو آن ها می شود و همچنین باعث افزایش سطح پیموزاید می شود. مصرف همزمان دارو با پاروکستین و آپرپتیانت ،کلاریترومایسین ،دیلتیازم ، اریترومایسین ،ایتروکونازون ،کتوکنازول،باعث افزایش سطح پلاسمایی دارو و عوارض آن می شود .

اشکال دارویی

Cap : 80 , 125mg