آمانتادین - Amantadine - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های ضد پارکینسون

پیشینه دارو

مکانیسم آمانتادین – Amantadine مشخص نیست، اما ممکن است با تاثیر برساخت، آزادی سازی یا بازجذب دوپامین و نوراپی نفرین، عملکرد سیستم دوپامینرژیک را تقویت کند. به عنوان ضد ویروس آنفلوزا به نظر می رسد از Uncoating ویروس و آزاداسید نوکلئیک آن بداخل سلول های اپی تلیال تنفسی جلوگیری می کند.

موارد مصرف

آمانتادین – Amantadine برای پروفیلاکسی و درمان آنفلوانزا تیپ A، درمان پارکینسون، درمان واکنش‌ های اکستراپیرامیدال ناشی از مصرف دارو و همچنین برای کاهش خستگی وابسته به بیماری ام‌اس به کار می‌رود.
این دارو برای درمان دیسکینزی مرتبط با بیماری پارکینسون و سندرم پارکینسونیسم ناشی از دارو استفاده می‌شود.آمانتادین ممکن است به تنهایی یا در ترکیب با داروی ضد پارکینسون یا آنتی کولینرژیک دیگر استفاده شود.
علائم خاص مورد هدف درمان آمانتادین، دیسکینزی و سفتی است. فرمولاسیون آمانتادین با انتشار طولانی مدت معمولاً برای درمان دیسکینزی در بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون که تحت درمان با لوودوپا هستند، استفاده می‌شود.
آمانتادین، همراه با مودافینیل و متیل فنیدیت، رایج‌ترین داروهایی هستند که برای درمان خستگی مربوط به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) در عمل بالینی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز عوارض جانبی با مصرف این دارو، با پزشک مشورت نمایید.

-از جمله عوارض رایج این دارو، عبارتند از:
سرگیجه
سردرد
عصبی شدن
تاری دید
مشکلات خواب (بی خوابی)
افتادن
خشکی دهان
تورم در پاها
ناراحتی معده
تهوع
یبوست

-در صورت بروز عوارض زیر، فوراً با پزشک مشورت نمایید:
تشنج
سبکی سر مثل حالتی که ممکن است بیهوش شوید
خواب آلودگی شدید
به خواب رفتن ناگهانی حتی پس از هوشیاری
افسردگی
بی‌قراری
پرخاشگری
تغییرات رفتاری
توهم
افکار صدمه زدن به خود
تنگی نفس
تب بالا
تعریق غیرمعمول
گیجی
لرزش
ضربان قلب سریع یا ناهموار
تغییر دید
تمایلات شدید غیرمعمول (مانند افزایش میل به قمار، افزایش میل جنسی)
تورم در دست‌ها یا پاها
حرکات کنترل نشده عضلانی
سفتی عضلات
ادرار دردناک یا دشوار
لکه‌ های پوستی مایل به قرمز-بنفش بر روی پوست
در صورت بروز علائم واکنش‌ های آلرژیک مانند تنگی نفس، سرگیجه شدید، بثورات پوستی، خارش، ورم (به ویژه صورت، زبان، گلو یا لب) فوراً به اورژانس مراجعه نمایید.

هشدار دارویی

-روی اعمالی که نیاز به دقت و مهار دارند،مثل رانندگی، ممکن است تاثیر بگذارد.
-در موارد زیر با احتیاط فراوان تجویز شود: نارسایی کبدی یا کلیوی، نارسایی احتقانی قلب، حالات توهم، سالمندی.
-از قطع ناگهانی دارو اجتناب شود.
-این دارو اثرات ضد پارکینسونی بسیار کمی دارد. تعداد کمی از بیماران از این دارو سود می برند، زیرا نسبت به اثرات آن تحمل حاصل می شود. مزیت دارو این است که تقریباً عاری از عوارض جانبی جدی است.
-در صورت بروز تصور اقدام به خودکشی فوراً به پزشک مراجعه شود.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر دارو ها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن ها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام دارو هایی که مصرف می‌کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید. چنانچه در طول درمان با داروی آمانتادین، باید دارویی را مصرف کنید، پزشکتان را در جریان مصرف این دارو قرار داده یا با داروساز مشورت نمایید.

از جمله دارو هایی که با آمانتادین تداخل دارند، عبارتند از:
دارو های ضد تشنج
دارو های ضد اضطراب و خواب
آنتی هیستامین‌ ها
دارو های اپیوئیدی
شل کننده‌ های عضلانی
دارو های گلوکوم
کینیدین
کویینین

اشکال دارویی

Cap : 100mg