آتنولول - Atenolol - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های قلبی عروقی

پیشینه دارو

آتنولول – Atenolol مهارکننده رقابتی پاسخ به تحریک بتا آدرنرژیک است، به طور انتخابی رسپتور های بتا ۱ را مهار می کند و به جز در دوز های بالا، اثری روی رسپتور های بتا ۲ ندارد.

موارد مصرف

داروی آتنولول متعلق به دسته‌ای از دارو ها به نام بتابلاکر ها است که همراه یا بدون سایر دارو ها برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شود. کاهش فشار خون بالا به جلوگیری از سکته مغزی، حملات قلبی و مشکلات کلیوی کمک می‌کند. این دارو همچنین برای درمان درد قفسه سینه (آنژین صدری) و افرادی که حمله قلبی داشته‌اند نیز به کار می‌رود.
این دارو با مسدود کردن عملکرد برخی از مواد شیمیایی طبیعی در بدن مانند اپی نفرین، بر روی قلب و عروق خونی عمل می‌کند. این اثر، ضربان قلب، فشار خون و فشار بر قلب را کاهش می‌دهد.
این دارو ممکن است بنابر نظر پزشک، برای اهداف دیگری (مانند بی‌نظمی ضربان قلب، پیشگیری از سردردهای میگرنی و اضطراب) بجز موارد ذکر شده نیز بکار رود.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند.

-در صورت تداوم یا بدتر شدن هریک از عوارض زیر، در اسرع وقت با پزشک مشورت نمایید:
سرگیجه
سبکی سر
خستگی
حالت تهوع
احساس سرما

-در صورت بروز عوارض زیر، فوراً با پزشک مشورت نمایید:
غش کردن
سرگیجه شدید
مشکل تنفسی
ضربان قلب بسیار آهسته
تغییرات روانی یا خلقی (مانند گیجی، نوسانات خلقی، افسردگی)
علائم جدید نارسایی قلبی یا بدتر شدن آن (مانند تنگی نفس، تورم پا یا مچ پا، خستگی غیرعادی، افزایش وزن ناگهانی یا غیرعادی)
آبی بودن انگشتان دست یا پا
در صورت بروز علائم واکنش‌ های آلرژیک مانند تنگی نفس، سرگیجه شدید، خارش، بثورات پوستی، ورم (به ویژه صورت، زبان یا گلو) فوراً به اورژانس مراجعه نمایید.

هشدار دارویی

-در مدت درمان با این دارو، فشار خون و نبض (ضربان قلب) خود را به طور منظم چک کنید و نتایج را با پزشکتان در میان بگذارید. چک کردن صحیح فشار خون و نبض در خانه را از پزشکتان بیاموزید.
-چنانچه جراحی در پیش دارید، پزشک یا دندانپزشک را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.
-اگر دیابت دارید، این دارو ممکن است کنترل قند خون را دشوارتر کند لذا قند خون خود را به طور منظم طبق دستور پزشک بررسی کرده و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید. در صورت داشتن علائم قند خون بالا مانند افزایش تشنگی یا ادرار فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
-اگر دیابت دارید، آتنولول ممکن است ضربان قلب تند که معمولاً هنگام کاهش بیش از حد قند خون (هیپوگلیسمی) احساس می‌کنید را بپوشاند حواستان به افت قند خون و سایر علائم آن مانند سرگیجه و تعریق باشد.
-کودکان ممکن است در معرض خطر بیشتری برای کاهش قند خون (هیپوگلیسمی) باشند، به خصوص اگر استفراغ می‌کنند یا به طور منظم غذا نمی‌خورند. برای جلوگیری از افت قند خون، کودکان را طبق برنامه منظم تغذیه کنید. اگر کودک شما نمی‌تواند به طور منظم غذا بخورد، استفراغ می‌کند یا علائم قند خون پایین (مانند تعریق، تشنج) دارد، داروی آتنولول را قطع کرده و فوراً به پزشک اطلاع دهید.
-داروی آتنولول همچنین ممکن است کنترل قند خون را دشوارتر کند. لذا قند خون خود را به طور منظم بررسی کرده و نتایج را با پزشکتان در میان بگذارید. همچنین اگر علائم قند خون بالا مانند افزایش تشنگی یا ادرار دارید، فوراً به پزشک اطلاع دهید.
-تغییر در سبک زندگی (مانند برنامه‌ های کاهش استرس، ورزش و تغییرات رژیم غذایی) ممکن است به عملکرد بهتر این دارو کمک نماید. در این مورد به دستورالعمل های پزشکتان عمل نمایید.
-برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر، هنگام برخاستن از حالت نشسته یا خوابیده به آرامی بلند شوید.
-در مدت درمان با این دارو از مصرف الکل بپرهیزید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر دارو ها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن ها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام دارو هایی که مصرف می‌کنید اعم از دارو های تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید. چنانچه در طول درمان با داروی آتنولول، باید دارویی را مصرف کنید، پزشکتان را در جریان مصرف این دارو قرار داده یا با داروساز مشورت نمایید.

از جمله دارو هایی که با آتنولول تداخل دارند، عبارتست از:
-فینگولیمود
-دولاسترون

اشکال دارویی

Tab : 50 ,100mg