ناخنک - Pterygium - لیست بیماری ها بانک پزشکان

نام بیماری: ناخنک – Pterygium

تعریف بیماری

ناخنک – Pterygium چشم یک ضایعه مثلثی است که از سفیدی چشم (ملتحمه) روی سیاهی چشم (قرنیه) کشیده می شود. این ضایعه ناشی از رشد خوش خیم بافت پیوندی و رگ های ملتحمه است. ناخنک معمولاً ابتدا به صورت یک سفیدی روی ملتحمه ایجاد می شود که به تدریج به سمت قرنیه رشد می کند. به علت وجود رگ های زیاد معمولاً رنگ ناخنک – Pterygium صورتی یا قرمز است. ناخنک – Pterygium گاهی ملتهب می شود و باعث سوزش و خارش و اشک ریزش می شود. گاهی اوقات ناخنک – Pterygium رشد زیادی می کند و تا وسط قرنیه می رسد و جلوی دید را می گیرد؛ به علاوه حتی ناخنک های کوچکتر هم می توانند با تغییر شکل قرنیه باعث ایجاد آستیگماتیسم شوند و دید افراد را تار کنند.

علائم بیماری

برخی از نشانه های ناخنک – Pterygium در زیر ذکر شده است:
برخی از بیماران قرمزی چشم خواهند داشت
اگر به قرنیه شما برسد، تاری دید خواهید داشت
تورم زرد رنگ روی ملتحمه
ممکن است احساس کنید که چیزی در چشم شماست
خارش چشم
ممکن است در داخل چشم خود احساس سوزش کند

علت بیماری

در معرض نور خورشید بودن برای مدت زمان طولانی، خطر ناخنک – Pterygium را افزایش می دهد. به ویژه آب می تواند اشعه UV خورشید را منعکس کرده و چشم را در معرض خطر قرار می دهد. مواردی مانند گردو غبار و باد و حتی چشم و پوست روشن شانس گرفتن ناخنک بیشتر می شود.

عوارض بیماری

به دنبال عمل جراحی برای برداشتن ناخنک ممکن است موجب آستیگماتیسم شود.
تحریک و قرمزی چشم
رشد دوباره و با شدت بیشتر ناخنک
ایجاد زخم در قرنیه و تاری دید

درمان بیماری

به طور کلی در روش های درمان ناخنک – Pterygium، اگر علائم خفیف باشد تا تحریک موقت و قرمزی چشم ها، درمان خاصی نیاز ندارد اما در مرحله بعدی پزشک می تواند از روش های درمان ناخنک زیر برای درمان این بیماری استفاده کند:
استفاده از قطره ها یا پماد های بدون نسخه که برای اشک و مرطوب کردن چشم ها کاربرد دارد.
مصرف قطرات چشم مخصوص که برای رفع قرمزی و التهاب چشم ها کاربرد دارد.
استعمال قطره های استروئیدی که مخصوص که با مجوز پزشک صادر شده و برای کاهش قرمزی، خارش و درد و تورم کاربرد دارد.

پیشگیری بیماری

اشعه ماوراء بنفش خورشید (UV) در ایجاد ناخنک مؤثر است بنابراین توصیه می شود افرادی که در مناطق آفتابی زندگی می کنند و مدت زیادی در معرض تابش آفتاب هستند از کلاه لبه دار و عینک آفتابی استفاده کنند. همچنین باد شدید و گرد و خاک ممکن است با تحریک چشم در ایجاد ناخنک مؤثر باشد.
در افرادی که ناخنک دارند معمولاً ورود آب به چشم ها (در موقع شستن دست و صورت یا حمام کردن) باعث تحریک چشم و ایجاد سوزش و قرمز شدن چشم ها می شود. بنابراین این افراد باید دقت کنند که حتی الامکان آب وارد چشمشان نشود.
برخی از بیماران با استفاده از قطره های اشک مصنوعی معمولی و داروهایی مانند بتامتازون به صورت طولانی مدت قصد از بین ناخنک دارند که به آنها توصیه می کنیم قطره اشک مصنوعی بخصوص استفاده بیش از چهار بار دروز ممکن است رشد ناخنک را تشدید کند.
استفاده طولانی از انواع داروهای چشمی استروییدی مانند بتامتازون، هیدروکوتیزون نه تنها اثری در جلوگیری ندارد ممکن است عوارض دیگری ایجاد کند هر چند بعد از عمل جراحی ناخنک مصرف انها تا سه ماه توصیه می شود.