مالاریا - Malaria - لیست بیماری ها بانک پزشکان

نام بیماری: مالاریا – Malaria

تعریف بیماری

مالاریا – Malaria یک بیماری تهدید کننده می باشد. به طور معمول از طریق گزش پشه ی آلوده حامل انگل پلاسمودیوم، منتقل می شود. هنگامی که این پشه شما را نیش می زند، انگل در جریان خون شما آزاد می شود.
این انگل ها در داخل بدن شما قرار می گیرند و به کبد می روند و در آنجا بالغ می شوند. پس از چند روز، انگل های بالغ وارد جریان خون می شوند و شروع به آلوده کردن گلبول های قرمز خون می کنند.
طی ۴۸ تا ۷۲ ساعت ، انگل های داخل گلبول های قرمز تکثیر می شوند و باعث از هم گسستن سلول های آلوده می شوند.
انگل ها همچنان گلبول های قرمز خون را آلوده می کنند، در نتیجه علائمی که بروز می کند، و چرخه ی بروز علائم هر بار، دو یا سه روز طول می کشد.
مالاریا – Malaria به طور معمول در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جایی که انگل می تواند زندگی کند، وجود دارد.
بیشتر موارد مالاریا در افرادی ایجاد می شود که به کشورهایی سفر می کنند که مالاریا در آنها شیوع بیشتری دارد.

علائم بیماری

اگر ساکن مناطق با شیوع بالای مالاریا باشیم یا به این مناطق سفر کنیم، آگاهی از علائم مالاریا اهمیت زیادی دارد. این علائم عبارتند از:
تب ۳۸ درجه سانتیگراد یا بیشتر
احساس تب و لرز
سردرد
استفراغ
دردهای عضلانی
اسهال
مالاریا – Malaria ممکن است باعث کم خونی و زردی پوست و چشم، به دلیل از بین رفتن گلبول‌های قرمز خون شود. عدم درمان به موقع می‌تواند باعث عفونت شدید، نارسایی کلیه، تشنج، گیجی، کما و مرگ شود.

علت بیماری

مالاریا به وسیله‌ی یک انگل میکروسکوپی ایجاد می‌شود. این انگل عمدتا به واسطه‌ی نیش پشه به انسان انتقال می‌یابد.

عوارض بیماری

مالاریا می‌تواند مرگبار باشد به خصوص آن نوع از مالاریا که توسط انواع انگل ‌هایی که در نواحی گرمسیری آفریقا شایع است ایجاد می‌شود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) تخمین می‌زند که ۹۱ درصد از موارد مرگ و میر ناشی از مالاریا در آفریقا رخ می‌دهد (بیشتر در کودکان زیر ۵ سال)
در اکثر موارد، مرگ بر اثر مالاریا با یک چند تا از عوارض جدی این بیماری مرتبط است؛ از جمله‌:
مالاریای مغزی: اگر سلول‌های خونی دارای انگل، رگ‌های خونی کوچکی که به مغز می‌روند را مسدود کنند (مالاریای مغزی)، ممکن است تورم مغز و یا آسیب مغزی رخ دهد. مالاریای مغزی می‌تواند باعث تشنج و کما شود.
مشکلات تنفسی: تجمع مایع درون شش‌ها (ادم ریوی) می‌تواند تنفس را دشوار کند.
نارسایی ارگان‌های درونی: مالاریا می‌تواند منجربه نارسایی کلیه ‌ها یا کبد و یا پارگی طحال شود. هر یک از این شرایط می‌تواند خطرناک و مرگبار باشد.
کم خونی: مالاریا به گلبول‌های قرمز آسیب می‌زند که این امر می‌تواند منجربه کم خونی (آنمی) شود.
قند خون پایین: انواع شدید مالاریا می‌توانند منجربه قند خون پایین شوند. کویینین (quinine) نیز می تواند همین اثر را بر میزان قند خون داشته باشد؛ این ماده یکی از رایج ترین داروهایی است که برای مقابله با مالاریا از آن استفاده می‌شود. قند خون بسیار پایین می‌تواند منجربه کما یا مرگ شود.

تشخیص بیماری

ســاده ترین و مطمئن ترین روش تشــخیص قطعی بیماری، آزمایش خون اســت که می توان با تهیه گسترش خونی در فاصله زمانی کمتر از نیم ساعت به وجود بیماری درافراد پی برد.

درمان بیماری

درمان اساسی مبتلایان به پلاسمودیوم فالسیپاروم و ویواکس با کلروکین و پریماکین طبق دستورالعمل کشوری توصیه میگردد.
در پلاسمودیوم ویواکس کلروکین در افراد بالغ ۱۵۰۰ میلیگرم ( ۱۰ قرص ) در مدت سه روز بصورت زیر مصرف می شود : روز اول۶۰۰ میلیگرم ( ۴ قرص ) – روز دوم ۶۰۰ میلیگرم ( ۴ قرص ) و روز سوم ۳۰۰ میلیگرم ( ۲ قرص ) و پریماکین از روز سوم بمدت ۱۴ روز : روزانه ۱۵ میلیگرم ( ۱ قرص ) با انجام تست G۶PD و یا تجویز پریماکین به مدت ۸ هفته هر هفته ۴۵ میلیگرم ( ۳ قرص ) .
در بچه ها پریماکین به مقدار ۲۵/ میلیگرم برای هرکیلوگرم از وزن بدن بیمار بمدت ۱۴ روز و یا ۷۵/ میلیگرم برای هرکیلوگرم هفته ای یکبار بمدت ۸ هفته توصیه می شود. پریماکین در زنان حامله ، بچه های زیر یکسال ، افرادیکه دارای کمبود G۶PD هستند نباید مصرف شوند .

پیشگیری بیماری

واکسیناسیون یکی از راه های پیشگیری از مالاریا است. در حال حاضر تحقیقات برای ساخت واکسن‌های جهانی سالم و مؤثر برای این بیماری در حال انجام است، اما تنها برای یک واکسن در اروپا مجوز صادر شده است. از آن جا که در سفر به بسیاری از کشورهای جهان احتمال ابتلا به مالاریا وجود دارد لازم است مسافران اقدامات پیشگیرانه زیر را انجام دهند؛
در مورد خطر مالاریا در کشور، شهر یا منطقه ای که در حال بازدید از آن هستند اطلاعاتی به دست بیاورند.
برای جلوگیری از خرید داروهای تقلبی در کشورهای دیگر قبل از عزیمت داروهای ضد مالاریا را تهیه کنند.
خطر ابتلا به بیماری را برای کودکان، افراد مسن و زنان باردار جدی بگیرند.
در صورت مسافرت به مناطقی که مالاریا در آن‌ها شایع است اقدامات پیشگیرانه نظیر استفاده از پشه بند و حشره کش‌ها را لحاظ کنند.