آنتی‌بیوتیک رسید - بانک پزشکان - راهنمای پزشکی
آنتی‌بیوتیک رسید

به گزارش بانک پزشکان به نقل از روزنامه همشهری، مشکلاتی که البته بخش عمده آن به توقف تولید در شرکت‌های آنتی‌بیوتیک‌ساز برمی‌گشت و به تأکید مسئولان وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و حتی برخی اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، شرکت‌های دارویی به‌دلیل اخباری که برای افزایش قیمت‌ها شنیده می‌شد، صبر کردند تا محصولات خود را بعد از افزایش قیمت عرضه کنند و در این‌باره دپوی دارو در انبار برخی از این شرکت‌ها رخ داد.

آن‌هم درحالی‌که وعده داده شده بود که ۲ماه بعد از اجرای طرح دارویار، کمبودهای دارویی کشور را برطرف کنند؛ نکته‌ای که البته وزیر بهداشت هم هفته گذشته در آیین نکوداشت روز ملی بیمه سلامت و افتتاح صندوق حمایت از بیماران سخت و صعب‌العلاج به آن اشاره کرد و گفت: «برخی تولیدکنندگان دارویی اقلام دارویی مورد نیاز را به‌موقع تامین نمی‌کنند و اگر اجرای طرح دارویار شکست بخورد، من مقصر نیستم، بلکه نهادهای همکار ما مقصر هستند.»‌

او همچنین در آخرین جلسه هیأت دولت از نقش ۲شرکت دارویی در کمبود آنتی‌بیوتیک در کشور پرده برداشت و تأکید کرد: «مواداولیه موجود بوده و ۲شرکت دارویی باید در زمان مناسب داروی مورد نیاز را تولید می‌کردند اما در ارائه اظهارات تخلف کرده و تولیدشان را به بهانه سود بیشتر، در شهریورماه کاهش داده‌اند. البته آنها اکنون به‌صورت سه‌شیفت مشغول کار هستند تا کمبود برخی اقلام دارویی را برطرف کنند.»

این در حالی است که علی فاطمی، نایب‌رئیس انجمن داروسازان، تأمین دارو و ذخایر استراتژیک دارو در کشور را مهم‌ترین مسئله عنوان کرده و گفته: «اولین انتظار ما این است که بحث ذخایر استراتژیک دارو نه در سطح وزارت بهداشت بلکه در شورای‌عالی امنیت ملی مطرح شود چون زیبنده کشورمان نیست که مردم برای تهیه شربت استامینوفن ساده، آموکسی‌سیلین و غیره دچار مشکل شوند.»

راضی به واردات نیستیم

«وزارت بهداشت ناچار به واردات دارو شده است»؛ این جمله‌ای است که وزیر بهداشت اواخر هفته گذشته در حاشیه اجلاس رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور درباره تمهیدات اندیشیده‌شده برای جبران کمبودهای دارویی در کشور عنوان کرد و گفت: «با توجه به کمبود شماری از داروها که در جریان موج آنفلوآنزا ایجاد شده و نبود تولید کافی دارو در داخل، واردات ۵۰تن دارو پیگیری شد.

البته ‌ما تمایلی به واردات دارو نداریم اما وقتی شرکت‌های تولیدکننده داخلی به هر دلیل به میزان مورد نیاز تولید نمی‌کنند، برای جلوگیری از لطمه به مردم ناچار به واردات هستیم.» به‌گفته این مسئول، سیاست وزارت بهداشت حمایت از تولیدات داخلی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی است: «از مباحث مهم اجلاس اخیر روسای دانشگاه‌ها حمایت از تولیدات داخلی دارو، تجهیزات پزشکی و پارک‌های علم و فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان ‌حوزه سلامت است.»

البته چند روزی است که با بازنگری و اصلاح قیمت برخی داروها، براساس اعلام سجاد اسماعیلی، مشاور رئیس سازمان غذا و دارو شرکت‌های تولیدکننده در ۳شیفت کاری در حال تولید آنتی‌بیوتیک مورد نیاز کشور هستند و شرکت‌های توزیع‌کننده هم موظف به توزیع سریع این محصولات شده‌اند: «در روزهای گذشته جلساتی با شرکت‌های دارویی گذاشته شد تا وضعیت موجودی و تعهدات تأمین داروی آنها مورد بررسی قرار بگیرد. از این شرکت‌ها تعهد دوباره گرفته شد تا براساس برنامه‌ریزی که به سازمان غذا و دارو ارائه می‌دهند، داروی مورد نیاز را تأمین کنند.»

به‌گفته اسماعیلی «۵شرکت تولید آنتی‌بیوتیک در کشور وجود دارد که در کنار آن نیاز بازار دارویی کشور از طریق واردات هم تامین می‌شود.» بررسی‌های همشهری نشان می‌دهد که قیمت برخی از محصولات بیش از ۲برابر افزایش پیدا کرده و این عدد درباره شربت خوراکی استامینوفن از ۶۵هزار تومان به ۱۴۰هزار تومان رسیده یا شربت‌های دیفن‌هیدرامین و اکسپکتورانت با افزایش ۴۰هزار تومانی به‌ترتیب ۱۰۰ و ۱۲۰هزار تومان اصلاح قیمت خورده‌اند؛ افزایشی که البته براساس طرح دارویار، هزینه اضافه به بیماران تحمیل نخواهد کرد و تحت پوشش بیمه و نسخ به اندازه همان قیمت‌های اولیه هزینه‌بر است اما برای بیماران بدون بیمه‌ یا خرید آزاد این افزایش قیمت وجود خواهد داشت.

کمبود تولید داخل در حال برطرف‌شدن

این در حالی است که به‌گفته صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ناهماهنگی‌هایی که تاکنون در تولید و تامین دارو و سرم وجود داشته با دستور رئیس‌جمهور و تلاش شرکت‌های دارویی در حال برطرف‌شدن است. مرتضوی با بیان اینکه در فصل پاییز ویروس آنفلوآنزا مشکلاتی ایجاد کرد، گفت: «۵۰درصد مواداولیه دارویی در مجموعه‌های دارویی زیرمجموعه تامین اجتماعی تولید می‌شود.

همچنین ۳۰درصد تولید و ۳۰درصد توزیع دارو در این مجموعه انجام می‌شود. نگاه ما در این مجموعه نگاه انتفاعی نیست و وزارت رفاه، وزارت مردم است. هدف ما رفع نیاز مردم است و تا سرحد امکان به تولید می‌اندیشیم.» او ادامه داد: «اکنون ظرفیت تولید ماهانه این شرکت دارویی، ۳میلیون واحد است که در یک بازه زمانی مناسب تا آخر سال به ۶میلیون سرم در ماه خواهد رسید.

امیداریم بستر صادرات و تامین محصولات دارویی در کشورهای هدف را نیز فراهم کنیم. در این میان آنچه برای ما اطمینان‌بخش است، جاری‌شدن فرهنگ جهادی است. اینکه قرارگاه جهادی تشکیل شده و تولید شبانه‌روزی انجام می‌شود، قابل تحسین است.»