فوق تخصص جراحی پستان، در خصوص توده های پستانی در خانم ها، توضیحاتی ارائه داد.
به گزارش بانک پزشکان به نقل از مهر نازی معینی، در برنامه “مادر کودک” ۱۰ شهریور ۱۴۰۱ شبکه سلامت سیما، درباره کیست پستان گفت: کیست پستان کیسهای است که دیواره ظریفی دارد و پر از مایع است و هنگام لمس متحرک میشود و بیشتر در سنین باروری، ۲۰ تا ۳۰ سالگی مشاهده میشود و در زنان بالای ۵۰ سال کمتر دیده میشود.
وی در پاسخ به این سوال که در برخورد با کیست ساده پستانی چه باید کرد، افزود: کیست ساده ماهیتی ندارد و نیاز به هیچ گونه اقدامی نیست، مگر بسیار متورم و دردناک باشد که با خالی کردن مایع کیست توسط سوزن، درد کاهش مییابد.
معینی گفت: باید آگاهی مردم بالا برود و بانوان علائم سرطان پستان را به خوبی بشناسند. گاهی ترس از جراحی باعث میشود بیمار علائم را انکار کرده و دیر مراجعه کند؛ بنابراین آگاهی دادن به بیمار در خصوص عوارض سنگین دیر مراجعه کردن، ضرورت دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا احتمال سرطانی شدن کیستهای ساده پستان وجود دارد، افزود: این احتمال وجود ندارد و ریسک بیماری سرطان پستان در افراد مبتلا به کیست پستان و افراد بدون ابتلاء به کیست، یکسان است.
این فوق تخصص جراحی پستان گفت: بزرگ شدن اندازه کیست پستان ارزش خاصی ندارد و تنها در صورت ایجاد درد، تخلیه مایع انجام میگیرد.
معینی ادامه داد: غربالگری سرطان پستان در کشور با انجام ماموگرافی از ۴۰ سالگی آغاز میشود. این آزمایش تا ۵۵ سالگی هر ساله و بعد از ۵۵ سالگی هر دو سال یکبار انجام میشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا مصرف هورمونها میتواند کیستهای پستان را فعال کند، گفت: احتمال افزایش این کیستها با هورمون درمانی وجود دارد ولی هیچ گونه مشکلی برای بیمار ایجاد نمیکند.
معینی در مورد کیستهای غیر ساده که حاوی اجزای جامد هستند، افزود: این کیستها نیاز به بررسی بیشتر دارند و برای رد بدخیم بودن آنها نیاز به نمونه برداری است که در صورت وجود سلولهای سرطانی در آنها، درمانهای ویژه سرطان انجام میگیرد.
وی برای پیشگیری از ابتلاء به سرطان پستان، گفت: در خانوادههای پر ریسک (ابتلاء به سرطان پستان در اقوام درجه یک به خصوص افراد جوان) میتوان با انجام آزمایشهای تخصصی میزان ریسک ابتلاء به سرطان پستان را تخمین زد.
معینی، داشتن سبک زندگی سالم از دوران قبل از بلوغ را از عوامل مهم پیشگیری محسوب کرد و افزود: دوری از سیگار و الکل و همچنین تعداد بارداری، تعداد شیردهی و مدت شیردهی از عوامل مهم محافظتی سرطان پستان است.