پیشبینی کارشناسان از احتمال افزایش آلودگی هوا در تهران و سایر کلانشهرها در نیمه دوم سال حکایت دارد. در این شرایط وزیر کشور در نامهای به استانداران سراسر کشور شماری از راه حلهای مقطعی عبور از بحران تشدید آلودگی در فصل سرد سال را برشمرده است.
به گزارش بانک پزشکان به نقل از روزنامه پیام ما، محسن منصوری، استاندار تهران یکی از مسئولانی است که پیش از این در حاشیه جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوا در گفته بود: از اواسط پاییز تا اواخر زمستان با تشدید پدیده آلودگی هوا و افزایش آلایندگی مواجه هستیم که البته پدیدههای طبیعی همچون گرد و غبار نیز روی این موضوع تاثیرگذار است. حالا احمد وحیدی در نامهای به استانداران بر انجام اقداماتی همچون جلوگیری از مصرف نفت کوره در نیروگاهها، جلوگیری از تردد خودروهای فاقد معاینه فنی و نظارت بر توزیع سوخت بنزین، نفت و گاز استاندارد در جایگاه های سوخت تاکید کرد.
وحیدی با اشاره به نامه معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در تاریخ ۲۸ شهریور ۱۴۰۱ و نیز نامه معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی این وزارتخانه در تاریخ ۳ مهر ۱۴۰۱ درباره انجام اقدامات لازم برای کاهش آلودگی هوا با عنایت به فرارسیدن فصول سرد سال و لزوم پیشگیری جدی از افزایش آلایندههای جوی، بر اجرای اقداماتی مانند تشکیل کارگروه کاهش آلودگی هوای استان، رفع نواقص و آمادهسازی ایستگاههای سنجش کیفیت هوا جهت ارائه دادههای مستمر و برخط، نظارت دقیق بر مراکز بازیافت و اسقاط خودرو در استان، پیگیری اجرای معاینه فنی موتورخانهها و سامانههای احتراقی با اولویت ساختمانهای دولتی، مراکز اداری و مجتمعهای تجاری، تدوین برنامه ویژه پایش و تشدید نظارت و تقویت پایش واحدهای آلاینده هوا، پایش سوخت وفق دستورالعمل ابلاغی و تشکیل به موقع کارگروه مواقع اضطرار آلودگی هوا تاکید کرد.
او در بخش دیگری از این نامه، انجام اقداماتی چون جلوگیری از مصرف نفت کوره در نیروگاهها و صنایع داخل به ویژه پیرامون کلانشهرها، کنترل و نظارت مستمر بر مراکز معاینه فنی، تاکید بر نظارت پلیس راهور استان برای جلوگیری از تردد خودروهای فاقد معاینه فنی، دودزا و کاربراتوری و برنامهریزی برای کاهش میزان کارکرد درجای کامیونها و اتوبوسهای مستقر در پایانههای حمل بار و مسافر را مورد تاکید قرار داده است.
وزیر کشور همچنین ممنوعیت انجام فعالیتهای عمرانی در حاشیه و مجاورت شهرها و همسو با بادهای غالب که منجر به تولید ذرات معلق میشود، تشکیل به موقع جلسات کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوا و نظارت دقیق بر اجرای مصوبات آن، نظارت بر توزیع سوخت بنزین و نفت و گاز استاندارد در چایگاههای سوخت شهری و به ویژه کلانشهرها و نیز تسریع در اجرای طرح کهاب در جایگاههای بنزین، انبارهای نفتی و کامیونهای حامل سوخت در استان را ضروری دانست.
وحیدی در ادامه خواستار برگزاری جلسات کارگروه آلودگی هوا در غیر از مواقع اضطرار آلودگی هوا، اعمال نظارت وزارت کشور از طریق استانداران بر دستگاههای مسئول در اجرای قانون هوای پاک و پایش دقیقتر از عملکرد استان و اقدامات بایسته با متخلفین در صورت مشاهده تعلل یا قصور احتمالی در حصول نتایج مورد انتظار شد.
موارد مورد اشاره در نامه وزیر کشور هر چند جملگی همان مواردی است که سالهاست کارشناسان بر لزوم رعایت آن تاکید میکنند اما روشن نیست با توجه به لزوم همکاری میان دستگاه های اجرایی مفاد این نامه تا چه اندازه ضمانت اجرایی دارد.