استرس!تک واژهای که برای همه ما ملموس و شناخته شده است.هر چه زندگی مدرن شتاب بیشتری میگیرد، استرسها و تنشهای روحی نیز افزایش مییابد؛ تا جایی که گاهی کنترل این تنشها برای انسان غیر ممکن میشود.
به گزارش بانک پزشکان به نقل از فارس، مدام بالا و پایین میپرد و آرام و قرار ندارد! رنگ و رویش سرخ شده و انگار لبه پرتگاهی قرار دارد که کوچکترین حرکتی او را به اعماق پرتگاه میرساند. استرس! تک واژهای است که برای همه ما ملموس و شناخته شده است.اینها توصیف افراد دچار استرس شدهای است که در برابر قرار گرفتن در شرایط مختلف دچار چنینی حالتی میشوند.
مدرنیته به نیت آسان کردن زندگی بشری ظهور یافت. البته به هدف خود نیز رسید، اما در عوض باری بر دوش آدمی نهاد به نام استرس ! هر چه زندگی مدرن در سایه مدرنیته شتاب بیشتری میگیرد، استرسها و تنشهای روحی نیز افزایش مییابد؛ تا جایی که گاهی کنترل این تنشها برای انسان غیر ممکن میشود.
استرس واکنش بدن در برابر شرایط و حالات مختلف است که روی جسم و روح تاثیر منفی میگذارد. با وجود اینکه استرس به میزان کم آن خوب است و باعث میشود بدن ما از شرایط خطرناک دور بماند، اما استرس بیش از اندازه باعث بروز مشکلات جسمی و روحی شدید میشود.در این گزارش برای شما توضیح میدهیم که استرس چه عوارض سوئی برای اعضای مختلف بدن دارد.
به غیر از استرسهای موقتی و گذرا، برخی از عوامل ایجاد کننده استرس برای مدّت طولانی تری ادامه پیدا میکنند یا به صورت مکرر فرد این استرسها را تجربه میکند. در کنار اینها برخی از استرسها هم هستند که به دلیل شدّت زیاد استرس یا اهمّیت آن، فرد در طول روزها و هفتههای بعد با یادآوری آن، دچار تکرار علایم استرس و نگرانی میشود.
استرسهای مربوط به شغل و محیط کار، استرسهای خانوادگی، مسایل عاطفی و عشقی، طلاق، استرسهای مربوط به بیماری یا فرزندان از این قبیل استرسها هستند. این نوع از استرسهای مزمن میتوانند بر سلامت جسمی و روانی انسان اثر گذار باشند و موجب ایجاد یا تشدید بیماریهای مختلفی شوند.
علایم شایع استرس شدید چیست؟
اگرچه اثر استرس بر افراد مختلف متفاوت است و استرس هر فردی را به یک روش تحت تاثیر قرار میدهد، با این حال برخی علایم مشترک وجود دارند که در اغلب افراد مشابه هستند. اگر شما یک یا چند مورد از علایم زیر را دارید، احتمالاً به استرسهای مهمّ و قابل توجّهی دچار هستید.
سردرد
سردرد یکی از علایم مهمّ و شایع استرس شدید است. سردرد ناشی از استرس به «سردرد تنشی» معروف است و به صورت یک باند یا پارچه که به دور سر پیچیده شده و فشار داده میشود، احساس میشود. این نوع از سردرد به ویژه در ساعات عصر و شب تشدید میشود و در برخی از موارد با احساس تهوع هم همراه است. اگر شما سردردهای مکرّر و فشارنده دارید، یکی از علل آن میتواند استرس زیاد باشد.
مشکلات خواب
استرس روزانه و یادآوری برخی از استرسهای قبلی در ساعات اولیه خواب که سایر فعالیتهای بدن کاهش پیدا میکند، میتواند شروع خواب را مختل کند. افرادی که استرسهای شدید دارند، دیر به خواب میروند.
افراد استرسی خواب خوبی ندارند. به این صورت که این افراد به صورت مکرر از خواب بیدار میشوند و در صورت بیدار شدن، مجدداً نمیتوانند بخوابند.
همچنین کیفیت خواب در افرادی که استرسهای مهم تجربه میکنند هم مختل میشود. این افراد دورههای خواب عمیق و آرامش بخش را تجربه نمیکنند؛ لذا این افراد حتی اگر ساعات خواب کافی هم داشته باشند، در طول روز خسته و کسل هستند؛ در نتیجه اگر شما مشکلات مربوط به خواب دارید ، یکی از علل شایع آن میتواند استرس باشد.
اضطراب
اضطراب به معنی «دلشوره» است. این افراد بی قرار هستند و انگار منتظر یک خبر بد یا حادثه ناگوار هستند. افرادی که اضطراب دارند ذکر میکنند که انگار چیزی داخل قفسه سینه یا شکم شان، مچاله میشود.
اضطراب اثر بسیار بدی بر سلامت جسمی و روحی افراد دارد و یکی از نشانههای استرس شدید یا مزمن است. عدم درمان این نوع از اضطراب در طولانی مدّت میتواند به بیماریهای اضطرابی دایمی منجر شود.
عدم تمرکز
استرس باعث ترشح هورمونهایی در بدن میشود که آستانه تحریک پذیری بدن را پایین میآورند؛ لذا در این شراط امکان فکر کردن و تمرکز بر روی یک موضوع خاص کمتر میشود. افرادی که استرسهای مزمن و شدید را تجربه میکنند در مسایل ذهنی فاقد تمرکز لازم هستند و در اغلب موارد دچار فراموشی و حواس پرتی میشوند.
استرس ارمغان زندگی مدرن
مسأله نگران کننده این است که اکثر افرادی که از استرس زیاد رنج میبرند توجهی به این وضعیت ندارند و در نهایت سلامتیشان را با عواقب جدی روبرو میسازند. حتما خودتان از عواقب جدی کم خوابی مطلع هستید؛ علاوه بر این استرس اندامهایی را تهدید میکند که ضعف آنها کیفیت زندگی فرد را پایین میآورد. در واقع استرس از پوستتان گرفته تا ریهها، قلب و رودههایتان را درگیر میکند.
استرس چه تاثیری بر پوست و مو دارد؟
حتما خودتان تاکنون متوجه شدهاید زمانی که دچار استرس و تنش میشوید، پوستتان کدر شده و طراوت خود را از دست میدهد. فشارهای روحی و استرس شرایطی را فراهم میسازد که بدن در معرض واکنشهای التهابی قرار بگیرد.
این مسأله نیز باعث مسدود شدن منافذ پوستی میشود. در این صورت نیز پوست قرمز شده و محل تجمع سموم و چرک میشود. به طور خلاصه، استرس سلامت پوست را به خطر انداخته و یکی از عوامل اصلی بروز آکنه محسوب میشود.
استرس دشمن ریهها
ریهها جزو ارگانهای حیاتی و البته حساس هستند. ریهها زمانی مریض میشوند که عملکرد آنها تحت تاثیر استرس و تنشهای روحی دچار اختلال شوند و بتوانند به طور موثر در برابر عوامل خارجی عکسالعمل نشان دهند. احتمالا برای خودتان نیز پیش آمده است زمانی که دچار استرس میشوید نمیتوانید به درستی نفس بکشید. اگر بدنتان در معرض استرس مزمن و طولانی مدت باشد ریهها آسیب بیشتری میبینند.
بیماریهای قلبی ناشی از استرس
قرار گرفتن طولانی مدت و دائمی با تنش و فشارهای روحی باعث میشود که استرس زیاد شده و میزان کلسترول، فشارخون و همچنین تری گلیسرید خون افزایش پیدا کنند. افرادی که تحت استرس طولانی مدت و مزمن هستند، با اختلال در ضربان قلب مواجه میشوند؛ در نتیجه اگر میخواهید قلبی آرام داشته باشید، استرسهایتان را کنترل کنید.
استرس دشمن چشمها
فشار روحی و جسمی زیاد میتواند باعث بروز لرزش و ارتعاشاتی در ناحیه چشمها شود. این مساله نیز باعث بروز تحریکاتی در عضلاتی میشود که وظیفه بالا بردن پلکها را دارند. علاوه بر این، استرس باعث بروز التهاب چشم می شود.
استرس دشمن مغز
استرس و فشارهای روحی باعث افزایش میزان هورمونی به نام کورتیزول میشود. این هورمون را هورمون استرس مینامند. میزان بالای کورتیزول روی لب فرونتال مغز تاثیر منفی میگذارد. باید بدانید که این منطقه از مغز مسئول تصمیم گیری، افکار خلاقانه، حل مساله، حافظه و غیره است.
استرس دشمن کلیه
میزان بالای کورتیزول باعث میشود که برخی ارگانهای تحت تاثیر دفع فسفات از طریق کلیهها قرار بگیرند. این مسأله باعث حساسیت و آسیب پذیری عضلانی و تخریب بافت استخوانی مانند راشیتیسم شود.
استرس دشمن رودهها
سلامت رودهها تاثیر زیادی روی سلامت عمومی بدن دارد. به همین دلیل باید مراقب سلامتی رودهها و دستگاه گوارش بود. زمانی که استرس بالا میرود، مشکلات رودهای نیز بروز میکند و علائمی مانند گاز معده، دل درد و التهاب افزایش پیدا میکند.
چطور با استرس مقابله کنیم؟
برای مقابله با استرس در گام اول باید به فکر تغییر سبک زندگی خود باشید. اگر شما هم جزو میلیونها انسان روی کره زمین هستید که مدام نگران برنامههای کاری و زندگی خود هستید، بهتر است از روشهای آرام بخش استفاده کنید.
فعالیتهایی مانند یوگا را دریابید
هر روز ورزش کنید. پیاده روی روزانه در هوای آزاد داشته باشید.
در محل کارتان حتما ساعاتی را برای استراحت، کشش عضلات و هوا خوری اختصاص دهید.
زمانی که خسته میشوید دست از کار بکشید.
از افراد منفی باف و بد بین دوری کنید.
به تغذیه تان اهمیت ویژهای بدهید و مصرف آب را بیشتر کنید.
عادتهای بد مانند مصرف دخانیات و الکل را ترک کنید.
مهم تر از همه اینکه ارتباطتان را با خدا بیشتر کنید با خواندن نماز، قرآن و دعا به خودتان آرامش دهید.
امیدوار باشید و آرامشتان را حفظ کنید.