چندی پیش دبیرکل سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرد که در مورد افزایش گزارشهای مربوط به بیماری شدید کرونا در سراسر چین بسیار نگران است.
به گزارش بانک پزشکان به نقل از روزنامه آفتاب، نگرانی سازمان جهانی بهداشت پس از آن اعلام شد که چین تا حد زیادی محدودیتهای کرونایی را کاهش داده است. این سازمان همچنین هشدار داد که تاخیر در واکسیناسیون میتواند منجر به مبتلا شدن تعداد زیادی از افراد آسیبپذیر در چین شود.
“تدروس ادهانوم قبریسوس”، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت در یک نشست مطبوعاتی گفت که سازمان ملل متحد در مورد شدت کووید-۱۹ در چین بهویژه در مورد وضعیت پذیرش در بیمارستانها و بخش مراقبتهای ویژه، به اطلاعات بیشتری نیاز دارد تا بتواند ارزیابی جامعی از خطر گسترش کووید شدید داشته باشد.
همچنین برخی از کارشناسان نیز هشدار دادهاند که گسترش کنترل نشده کووید-۱۹ در چین میتواند باعث ظهور گونههای جدیدی شود که ممکن است پیشرفتهای جهانی برای مهار این بیماری همهگیر را با خطر مواجه کند.به گزارش روزنامه ایندیپندنت، سازمان جهانی بهداشت تخمین میزند که نزدیک به ۱۵ میلیون مرگ ناشی از ویروس کرونا در سراسر جهان اتفاق افتاده که بیش از دو برابر آمار رسمی شش میلیون نفری است.
به نظر میرسد در بین برخی از افراد در خصوص شیوع مجدد کرونا در چین ترس و واهمه ایجاد شده است و حال اصلیترین سوال ما این است که چرا علی رغم سختگیریهای زیاد چین در خصوص این بیماری باردیگر کرونا در این کشور شیوع پیدا کرده است؟
چرایی شیوع مجدد کرونا در چین
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ضمن تشریح چرایی وضعیت شیوع مجدد کرونا در چین، درباره شرایط این بیماری در کشورمان نیز توضیح داد.دکتر شهنام عرشی، درباره وضعیت شیوع کرونا در چین گفت: موضوع شیوع مجدد کرونا در چین، بحث واریانت جدیدی نیست، بلکه موضوع این است که کشور چین برای مدتهای مدیدی تا همین اواخر، سیاست کووید صفر را پیگیری میکرد؛ به این معنا که شیوع کرونا باید در حد صفر باشد. به همین دلیل هم هر کسی که در این کشور به کرونا مبتلا میشد، قرنطینه جدی در کل آن منطقه اعمال میکردند.وی افزود: ظاهرا به نظر میرسد که در ماههای اخیر چین از این سیاست دست برداشته و مقداری این سیاست را کنار گذاشتند.
زیرا نتیجهبخش نبوده است. درباره آمار واکسیناسیون هم وقتی سیاست کرونای صفر را در نظر میگیرید، مقداری میزان واکسیناسیون هم کاهش مییابد؛ حال اکنون که سیاست کرونای صفر در چین به نتیجه مطلوب نرسیده و آن را کنار گذاشتند، طبیعتا به نظر میآید که نسبت به خیلی از کشورها، سطح ایمنی در چین پایین آمده است.
عرشی ادامه داد: توجه کرد که در کشورهایی مانند کشور ما و خیلی از کشورهای دیگر، همزمان که واکسیناسیون را پیگیری کرده و در سطح بالایی اجرا میکردند، از آنجایی که قرنطینه مطلق هم ایجاد نشده بود، عدهای به صورت طبیعی به کرونا مبتلا میشدند. در کشور خودمان هم شاهد بودیم که حتی کسانی که واکسن تزریق کرده بودند، حتی در چند نوبت با درجاتی از خفیف بودن، به کرونا مبتلا شده بودند و انتقاد میکردند که ما واکسن تزریق کردیم، اما به کرونا مبتلا شدیم.
در حالی که هم وزارت بهداشت و هم سازمانهای بینالمللی هیچگاه اعلام نکردیم که تزریق واکسن، از ابتلا پیشگیری میکند. مطلقا در طی سه سال گذشته این موضوع مطرح نشده، بلکه همواره اعلام کردیم که واکسیناسیون باعث میشود که شدت بیماری و مرگ و میر ناشی از آن کاهش یابد.وی ادامه داد: بنابراین واکسیناسیون انجام شد، شدت بیماری کاهش یافته بود و افراد به نوع خفیفتر بیماری مبتلا میشدند.
در عین حال ابتلا به کرونا هم باعث شد که درجات متفاوتی از ایمنی و مقاومت ایجاد شود. بنابراین اکنون در کشور خودمان هم گروه عظیمی را داریم که واکسینه شده و ایمنی دارند و هم گروههای مختلفی به بیماری به صورت خفیف مبتلا شدند و بنابراین سطح ایمنی مقبولی وجود دارد. این در حالی است که به نظر میرسد در چین این اتفاق نیفتاده است. اکنون هم که سیاستشان شکست خورده، افراد مستعد بیشتری برای ابتلا به کرونا در چین وجود دارد. طبیعتا پیشبینی میشود که هم میزان ابتلا و هم میزان مرگمیر در چین افزایش یابد. ضمن اینکه کشور چین جمعیت سالمند بالایی هم دارد.
آمار غیرواقعی چین
عرشی همچنین گفت: قسمت دیگر موضوع این است که سازمان جهانی بهداشت، هیچگاه از آماری که چین درباره میزان ابتلا و مرگ ناشی از کرونا ارائه داده، راضی نبوده و خیلی هم روی صحت آمار چین اطمینان نداشتند که از آغاز موج کرونا ظاهرا درباره شفافسازی کشور چین سوالاتی داشتند، اما اکنون هم هشداری که سازمان جهانی بهداشت داده، این بوده که به نظر میآید موجی در حال شروع و شیوع است و به نظر میآید که آمار و اطلاعرسانی چین، هم درباره سویههای در گردش و هم درباره میزان ابتلا و مرگ، واقعی نیست.
وی افزود: حال دلیل اینکه سازمان جهانی بهداشت این هشدار را مطرح میکند، این است که داریم به سال نو میلادی نزدیک میشویم و مسافرتهای زیادی در کشورهای دنیا و به ویژه در جنوب شرق آسیا اتفاق میافتد و این بسیار نگرانکننده است؛ چراکه آمار درستی ندارند و هشدار را به همین دلیل دادهاند. ضمن اینکه از حدود شش الی هفت ماه قبل، هم سازمان جهانی بهداشت و هم در کشور خودمان ما بارها اعلام کردیم که مجامع علمی پیشبینی میکنند که احتمال دارد در اواخر پاییز و اوایل زمستان موجی از کرونا را داشته باشیم.
هرچند که پیشبینی میشود که این موج شدت و حدت کمی داشته باشد، اما به هر حال موجی خواهد بود. زیرا ذات ویروسهای سرماخوردگی، شیوع در فصل زمستان است که در و پنجرهها بسته است، هوا سرد است، رطوبت هوا پایین آمده و محیط را برای تکثیر انواع ویروسهای سرماخوردگی از جمله کرونا را فراهم میکند.
مگر کرونا تمام نشده است؟
هادی یزدانی پزشک و کارشناس در خصوص اینکه آیا شیوع مجدد کرونا در چین در میان مردم ترس و واهمه ایجاد کرده است گفت:« من اعتقاد دارم که از یک زمانی به بعد بسیاری از مردم فکر کردند که کرونا تمام شده است. در پاییز پارسال واکسیناسیون گستردهای در کشور انجام شد و همزمان با آن یک سیگنالی به جامعه داده شد که کرونا تمام شده است.
حدود ۷۰ درصد از جمعیت واکسن دریافت کردند در آن زمان و برخی گفتند این میزان از واکسیناسیون برای ایمن شدن جامعه کفایت میکند. طبیعتا آمار مرگ و میر به چند دلیل پایین آمد و همچنین در زمان شیوع امیکرون پیام اشتباهی به جامعه داده شد و عدهای فکر کردند که ویروس به سمت ضعیفتر شدن رفته است.
در صورتی که آمار کشورهای دیگر چنین گفتهای را اثبات نمیکند و آمار مرگ و میر امیکرون در ایران نسبت به کشورهای دیگر کمتر بود. تغییر اولویت مردم نیز در این چندماه مورد دیگری است که باید به آن توجه کرد؛ برای مثال دغدغه اقتصاد و معیشت مردم امروز به نقطه سختی رسیده است و عدهای دیگر نیز دغدغههای ورای سلامت پیدا کرده اند.
لذا مسئله کووید از اولویت جامعه ایران خارج شده است که به نظر من حاصل یک اجماع خاموش بود. مردم هم یک به دلیل ذات خود بحرانها و تروماها نسبت به این بیماری بیتفاوت شده اند. برای مثال فرد اگر یک عزیزی را از دست بدهد یک تروما سنگین را تجربه میکند، تا یک مدتی عزاداری میکند، تا مدتی به یاد عزیز از دست رفته میافتد و از یک زمانی به بعد متوجه میشود که این شکلی نمیتواند زندگی کند و ترومای خود را در ماهی یکبار به مزار عزیز از دست رفته خلاصه میکند.
این از مکانیسمهایی است که آدمیزاد برای دوام آوردن در سختیها از آن استفاده میکند. لذا من نشانهای از ایجاد نگرانی در مردم نمیبینم چون ما همچنان هرروز سر استفاده از ماسک با مردم بحث داریم. این در صورتی است که در مراکز درمانی به نظر میآید باید تا اطلاع ثانوی در سراسر دنیا ماسک استفاده کرد.
قبلا هم اگر کادر درمان و مردم در این مراکز از ماسک استفاده نمیکردند اشتباه بوده است. اما بسیاری از افراد مدام این سوال را مطرح میکنند که مگر کرونا تمام نشده است؟ زیرا این سیگنال در یک سال گذشته به جامعه و مردم داده شد که کرونا در جهان تمام شده است. در صورتی که در واقعیت کرونا هنوز تمامنشده است.»
بحث واکسن در چین
وی در ادامه گفت:« واقعیت این است که یک روند ثابت یکسان در دنیا در خصوص این بیماری در طول یک سال گذشته وجود نداشته است. یعنی سناریویهای مختلفی در کشورهای مختلف بسته به تناسب اتفاقاتی که در دو سه سال قبل در آن نقاط افتاده بود، نوع میزان بیماری، نوع واکسنهای تزریق شده، تعداد دوزهای تزریق شده و… مطرح بود.
در خصوص چین باید بگوییم این کشور از ابتدا یک سیاست کووید صفری را در دستور کار خود قرار داد که نتیجه آن همین بود که آنها گفتند اگر یک مورد کووید در هر نقطهای از این کشور پیدا شود میتواند موجب نابودی همه شود. دلیل او در خصوص این سیاست بحث تراکم جمعیتی در میزان مساحت است. مساحت کشور چین مشخص است و تراکم جمعیتی بالایی دارد. دقیقا عین این اتفاق در آمریکا هم وجود دارد؛ ایالتهایی در آمریکا که تراکم جمعیت بالایی دارند بیشتر و شدیدتر درگیر بیماری میشدند و آمار مرگ و میر در این نقاط بالاتر بود.
این سیاست کووید صفر را چین خیلی سختگیرانه پیگیری کرد تا حدود چند وقت گذشته که اتفاقات پکن و شانگهای افتاد و مردم نسبت به این سیاست اعتراض کردند. به تناسب آن گویا خود چین یک مقدار سختگیریها را کمتر کرد. به اضافه اینکه روند واکسیناسیون در این کشور روند مطلوبی نبود؛ ما آمار و ارقام دقیقی در خصوص این کشور نداریم ولی این کشور واکسن از نقاط دیگر دنیا وارد نکرد و صرفا از واکسنهای چینی استفاده کرد در صورتی که میدانیم این واکسنها خیلی تاثیری بر روی امیکرون و زیر سویههای آن ندارد. الان بحث واریانتهای جدید مطرح شده است.
اغلب این واریانتها واکسن گریز هستند به اضافه اینکه زمان طلایی اثر واکسنها در بسیاری از نقاط تمام شده است. برآورد این است که مثلا در آمریکا در زمستان امسال ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار نفر میمیرند. برآورد دنیا این است که اگر دوباره چین ” اراده ” کند دوباره دنیا درگیر این بیماری میشود. »
بعید میدانم که موج بعدی باعث نگرانی در میان مردم شود
این کارشناس در آخر گفت:« به نظر میآید در ایران سیاست سکوت و گذشتن از کنار ماجرا و مسائل سیاسی و اجتماعی باعث شده است که خیلی به این بیماری توجهها جلب نشود. در صورتی که تصور من این است که کشور درگیر موجی از این بیماری خواهد شد. مگر ما با موج آنفلوآنزامواجه نشدیم؟ دقیقا موج این بیماری مصادف شد با اعتراضات چین. در صورتی که این بیماری هم میتواند خطر آفرین باشد.
لذا حدس من است که اگر ایران باردیگر با موجی از این بیماری مواجه شود همه چیز در سکوت طی میشود. برای مثال در موج آنفلوآنزابه شهادت آمار آزمایشگاهی همه بیماران درگیر آنفلوآنزا نبودند و به نظر من حدود ۴۰ درصد از بیماران درگیر آنفلوآنزابودند. من بعید میدانم که موج بعدی باعث نگرانی در میان مردم شود مگر اینکه موج مرگ و میر بسیار سهمگین شود و هر خانوادهای درگیر مرگ و میر ناشی از این بیماری شوند.»