موج هفتم کرونا طبق آمارهای رسمی وزارت بهداشت و شواهد عینی از مراجعات سرپایی به مراکز درمانی و موارد بستری در بیمارستانها در حال فروکش است.
به گزارش بانک پزشکان به نقل از روزنامه ایران، با افول شاخصهای کرونا روز ۲۰ شهریور، رنگ قرمز پس از حدود دو و نیم ماه از نقشه کرونایی کشور حذف شد. در روزهای گذشته رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور نیز از کاهش مراجعات سرپایی و موارد بستری خبر دادهاند. با نزولی شدن و گذر کشور از موج هفتم کرونا، بیش از ۹۰ درصد از شهرهای کشور در وضعیت زرد و آبی قرار گرفتهاند.
با وجود شرایط آرام در بیمارستانها در هفتههای اخیر، آمار مبتلایان قطعی نیز در هفته گذشته سیر نزولی داشته بهطوری که در ۲۴ ساعت منتهی به روز گذشته شاخص ابتلا به زیر ۵۰۰ مورد در روز رسید و عدد مبتلایان به ۳۰۳ مورد ابتلای قطعی کاهش یافت. همچنین تعداد مرگها نیز پس از سیر زیگزاگی آن در دو ماه گذشته در نهایت به ۱۴ مورد فوتی در روز رسید.
در روزهای گذشته ۳۰ استان مرگ و میر صفر یا یک داشتهاند. از طرفی ویروسشناسان و اپیدمیولوژیستها معتقدند؛ سناریوی قطعی برای موج پاییزی کرونا نمیتوان پیشبینی کرد اما برآیند نظرات کارشناسی بر این است که همزمان با تغییر فصل، موجی از بیماری کرونا را شاهد خواهیم بود. بر این اساس تأکید متخصصان تزریق دوزهای بوستر و تزریق سه دوز واکسن برای دانشآموزان است.
ویروس کرونا حالا پس از ۵ جهش مکرر در ضعیفترین شکل بیماری زایی خود قرار دارد هر چند که قدرت سرایتزایی آن همچنان در رتبه اول جهشهای قبلی قرار میگیرد. به نظر میرسد با توجه به ثبات فرایند نزولی و کاهنده آمار، این موج در شرف اتمام باشد. طبیعتاً آن چیزی که در این موج اخیر شاهد بودیم، با وجود وسعت بالای درگیری و سرایت این بیماری، میزان مرگ و میر و بستری بیماران در بخش مراقبت ویژه نسبت به امواج قبلی کرونا به شکل چشمگیری کمتر بوده است.
بر اساس آخرین بهروزرسانیها، تعداد شهرهای آبی کرونا در ایران افزایش یافته و هماکنون تعداد این شهرها به ۱۷۱ شهر رسیده است. به این ترتیب تعداد شهرهای با وضعیت قرمز که در هفته گذشته در عدد ۳۰ مانده بود به صفر رسید و تعداد شهرهای با وضعیت نارنجی از ۳۵ به ۲۰ شهر کاهش یافته است. همچنین تعداد شهرهای با وضعیت زرد از ۳۴۲ به ۲۵۷ و تعداد شهرهای با وضعیت آبی از ۷۱ به ۱۷۱ شهر رسیده است.
تهران نیز در وضعیت آبی قرار گرفت. با وجود این؛ کارشناسان همچنان بر تداوم رعایت شیوهنامههای بهداشتی و بویژه استفاده از ماسک در اماکن عمومی و همچنین تکمیل واکسیناسیون کرونا تأکید دارند. نگرانیها متوجه این موضوع است که گردش ویروس پس از بازگشایی مدارس و دانشگاهها در سطح جامعه بالا رود.
به این دلیل که امکان رعایت فاصلهگذاری فیزیکی در کلاسهای درس و استفاده از ماسک عملاً برای دانشآموزان مقدور نیست و جمعیت ۱۶ میلیونی دانشآموزان زنجیره انتقال ویروس را فعال نگه میدارد؛ هر چند در سالهای دیگر نیز این زنجیره آنفلوآنزا را منتقل میکرد و حالا با توجه به برقراری آرامش نسبی در دنیا از جهت پیک کرونا و تجربه بازگشایی مدارس در بهار امسال و عدم تأثیرگذاری مشهود در بالا رفتن آمار کرونا، میتوان با خیالی آسوده شرایط عادی تحصیلی را در کشور از سر گرفت. گرچه که تأکید متخصصان حوزه سلامت تزریق دوزهای یادآور واکسن بویژه برای افراد بالای ۶۵ سال، افراد دارای بیماریهای زمینهای و نقص ایمنی و کودکان و زنان باردار است اما باوجود دسترسی به انواع واکسنها، ارزیابیها حاکی از آن است که افراد مشمول دریافت واکسن نسبت به تزریق دوزهای بوستر استقبال چندانی نداشتهاند.
بهطوری که هنوز از مجموع ۶۵ میلیون نفری که دوز اول واکسنشان را تزریق کردهاند ۳۱ میلیون نفرشان دوز سوم را زدهاند که نشان میدهد بیش از نیمی از این افراد تمایلی برای تزریق دوزهای بوستر نشان ندادهاند. آمارهای رسمی وزارت بهداشت نشان میدهد؛ تا کنون ۶۵ میلیون و ۶۰ هزار و ۵۱۵ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۴۵۴ هزار و ۵۹۶ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۱۲۰ هزار و ۶۵۲ نفر، دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۵۴ میلیون و ۶۳۵ هزار و ۷۶۳ دوز رسید. میزان تزریق روزانه واکسن نیز چیزی حول و حوش عدد بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار دوز در روز است.
به روایت آمارها به نظر میرسد، ایران در شرف پایان موج هفتم کرونا قرار دارد، در روزهای گذشته رئیس سازمان بهداشت جهانی با بیان آنکه «پایان کرونا نزدیک است» مسرت بخشترین خبر کرونایی را اعلام کرد. در حالیکه همه ما بعد از نزدیک به سه سال از آغاز پاندمی کووید ۱۹ منتظر شنیدن این خبر بودیم. همچنین ویروس شناسان و متخصصان در حوزه کرونا نیز، از چندی پیش مطالبی مبنی بر احتمال پایان همهگیری این بیماری و تبدیل شدن آن به یک بیماری فصلی مانند سرماخوردگی بیان میکنند.
تدروس آدهانوم با بیان اینکه پایان همهگیری کرونا نزدیک است، گفت: ما هرگز در موقعیتی بهتر از اکنون برای شکست دادن این بیماری همهگیر قرار نداشتهایم. مدیرکل سازمان جهانی بهداشت تأکید کرد که جهان بیش از هر زمان دیگری به پایان همهگیری کرونا که از اواخر سال ۲۰۱۹ جان میلیونها نفر را گرفته، نزدیک است.
طبق گفته تدروس آدهانوم هفته گذشته تعداد مرگ و میرها بر اثر ویروس کرونا به کمترین میزان خود از مارس ۲۰۲۰ رسید. ما هرگز در موقعیتی بهتر از اکنون برای شکست دادن این بیماری همهگیر قرار نداشتهایم. او گفت: «هنوز به نقطه پایان کرونا نرسیدهایم اما این نقطه نزدیک به نظر میرسد.» بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، آدهانوم از جهان خواست تا از فرصت پیش آمده برای پایان دادن به این بیماری همهگیر استفاده کنند.
سازمان جهانی بهداشت چند روز پیش اعلام کرده بود که تعداد موارد جدید و مرگ و میر ناشی از اپیدمی کرونا تقریباً در تمام نقاط جهان در حال کاهش بوده که خوشحال کننده است. این سازمان اعلام کرد که ۴،۵ میلیون مورد جدید ابتلا به کرونا در هفته آخر آگوست ثبت شده که نسبت به هفته قبل، ۱۶ درصد کاهش داشت و مرگ و میرها نیز ۱۳ درصد کاهش یافت.
طبق ارقام بهروز شده این پاندمی در کشورهایی که همچنان درگیر آن هستند در حال حاضر سه کشور با بالاترین آمار ابتلا از سه قاره مختلف شامل ایالات متحده از قاره امریکا، هند از آسیا و فرانسه از اروپا هستند. امریکا با بیش از ۹۷ میلیون و ۴۸۱ هزار مبتلا، از نظر مجموع تعداد مبتلایان در رده اول قرار دارد. ایران نیز با مجموع هفت میلیون و ۵۴۲ هزار و ۲۳۰ مورد ابتلا و ۱۴۴ هزار و ۲۷۳ مورد فوت ناشی از بیماری کووید ۱۹ در حال حاضر در رتبه ۱۷ در بین کشورهای دارای بیشترین آمار مبتلایان به کرونا قرار دارد.