هیچ دلیل علمی برای پرهیز از شیر در هنگام بیماری با تب یا بیماری تنفسی مانند سرماخوردگی وجود ندارد. اگرچه این موضوع درباره بیماری های گوارشی یا معده کمی متفاوت است، زیرا توصیه می شود در برخی موارد که کودک اسهال مزمن دارد، از دادن شیر به او خودداری کنید.
به گزارش بانک پزشکان به نقل از مایو کلینیک، شنیده ایم که هنگام سرماخوردگی یا تب نباید شیر بنوشید زیرا باعث افزایش خلط می شود. آیا این نظریه درست است؟
بلغم مخاط غلیظ و چسبناکی است که هنگام سرماخوردگی از پشت گلو می آید. این ترکیبی از مایع محافظ طبیعی در مجاری تنفسی و خلط های مرتبط با عفونت شما است.
در حالی که معمولاً اعتقاد مردم بر این است که نوشیدن شیر خلط را افزایش می دهد، علم این باور را تأیید نمی کند.
نتیجه گیری از تحقیقات در مورد شیر و بلغم (یک زمینه مطالعاتی نسبتاً کوچک) شامل موارد زیر می شود:
- مصرف شیر و تولید بلغم در افراد مبتلا به سرماخوردگی در یک مطالعه بالینی، افزایش خلط مرتبط با نوشیدن شیر را نشان نداد.
- مشکلات مخاطی که گزارش شده بود بین دو گروه مطالعه ( گروهی که شیر معمولی می نوشیدند و دیگری شیر سویا) یکسان بود.
- کودکان مبتلا به آسم، که اغلب به دلیل تئوری افزایش بلغم از شیر اجتناب می کنند، تفاوتی در علائم تنفسی نداشتند. (چه با نوشیدن شیر معمولی یا شیر سویا)
مشکل نوشیدن شیر زمانی که تب دارید، ممکن است یک ترفند حسی باشد. شیر و بزاق در دهان شما مایعی غلیظ ایجاد می کند که می تواند برای مدت کوتاهی در دهان و گلو بماند. احساسی که ایجاد میکند ممکن است با افزایش خلط اشتباه گرفته شود.
چرا باید شیر بخوریم؟
یک لیوان شیر ولرم یا چند قاشق ماست یخ زده ممکن است در واقع گلودرد را تسکین دهد و در زمانی که حوصله غذا خوردن ندارید، مقداری مواد مغذی و کالری برای بدن شما تامین کند.
در هنگام تب چه چیزی را نباید بنوشید؟
درجه حرارت بالا و افزایش تعریق و کم آبی بدن مواردی است که در هنگام تب مشاهده می شود. کافئین و الکل می توانند علائم شما را بدتر کنند (به ویژه علائم مربوط به معده)، بنابراین توصیه می کنیم برای هیدراته ماندن آب و سایر مایعات شفاف در طول روز بنوشید.
آیا می توانم در دوران سرماخوردگی و تب شیر گرم بنوشم؟
حتی اگر سرما خورده اید می توانید شیر، کشک یا هر لبنیات دیگری مصرف کنید؛ اما توصیه می شود آن ها را به دمای اتاق برسانید. در واقع، شیر گرم با زردچوبه می تواند به باز کردن گلوی پر شده از خلط شما کمک کند. اما باید از بستنی و سایر محصولات لبنی سرد و یخ زده خودداری کنید زیرا می توانند گلو و معده شما را تحریک کنند.
مواد غذایی که می توانید در زمان تب بخورید
- سوپ مرغ
- آبگوشت ها
- سیر
- آب نارگیل
- چای داغ
- عسل
- زنجبیل
اینها بهترین مواد غذایی است که میتوانید هنگام بروز تب بخورید.
معمولا داشتن تب باعث بی اشتهایی فرد میشود به طوری که لب به غذا نمیزند. در این صورت می توانید در طول روز هر دو ساعت یکبار آب پرتقال و آب به او بدهید. در واقع لازم است نصف لیوان آب ولرم را با نصف لیوان آب پرتقال مخلوط کنید و به فرد تب دار بدهید. این کار باعث افزایش انرژی و بالا بردن حجم ادرار میشود و مقاومت بدن در برابر عفونت را بالا میبرد. مصرف زیاد آب و مایعات برای افراد تب دار لازم و ضروری است.
۴ افسانه و حقیقت در مورد شیر
در طول سال ها چیزهای جالبی در مورد شیر گاو شنیده ایم. در اینجا قصد داریم چهار افسانه در مورد شیر را که همچنان از والدین بیماران می شنویم با شما در میان بگذاریم.
افسانه شماره ۱: به کودک تب دار شیر ندهید
حقیقت: تا زمانی که کودک شما استفراغ نمی کند، شیر مایعی کاملا قابل قبول برای نوشیدن کودک است.
در واقع، اگر کودک شما از خوردن غذا امتناع کند، نوشیدن یک لیوان شیر، بهتر از آب ساده است. تب اشتها را از بین می برد. بنابراین اگر کودک شما در حالی که بیمار است دست از غذا خوردن می کشد، حداقل می تواند مقداری مواد مغذی بنوشد.
شیر انرژی بخش است و ارزش غذایی بالایی دارد که به مبارزه با عفونت (میکروب) کمک می کند. شیر بگیرید، یک موز و کمی عسل به آن اضافه کنید (اگر کودک شما بزرگتر از یک سال است)؛ شاید مقداری کره بادام زمینی برای پروتئین اضافه شده نیز گزینه مناسبی باشد؛ آن را در مخلوط کن بریزید و یک میلک شیک مغذی برای کودک تب دار خود درست کنید.
کودکان تب دار به هر حال باید هیدراته بمانند. حتی نوزادان تب دار به شیر خشک یا شیر مادر نیاز دارند، نه آب ساده.
افسانه شماره ۲: هنگام سرماخوردگی به کودکان شیر ندهید زیرا شیر باعث ترشح بیشتر مخاط می شود
حقیقت: در شیر هیچ چیز مخاط زایی وجود ندارد. شیر باعث ضخیمتر شدن مخاط بینی کودک و یا احتقان سینه او نمیشود.
افسانه شماره ۳: مصرف بیش از حد شیر توسط کودک بی خطر است
حقیقت: در حالی که شیر سالم است و کلسیم و ویتامین D لازم را فراهم می کند، شیر زیاد می تواند مضر باشد. برای دریافت کلسیم کافی از شیر، بدن کودک شما بین ۱۶ تا ۲۴ اونس شیر در روز نیاز دارد.
البته اگر کودک شما پنیر، ماست و سایر غذاهای حاوی کلسیم می خورد، به این مقدار شیر نیاز ندارد. توصیه های جدید برای نیازهای سالم ویتامین D اخیراً به ۴۰۰ IU (واحد بین المللی) در روز افزایش یافته است که به معنی ۳۲ اونس شیر در روز است.
متخصصان اطفال به تجربه می دانند که بیش از ۲۴ اونس شیر در روز منجر به کم خونی فقر آهن می شود چرا که کلسیم با جذب آهن رقابت می کند. بهتر است یک ویتامین بدون نسخه مانند Tri-Vi-Sol بدهید یا به کودکان بزرگتر اجازه دهید مولتی ویتامین حاوی ۴۰۰ واحد ویتامین D بجوند.
علاوه بر کم خونی ناشی از فقر آهن، نوشیدن شیر اضافی برای دندان ها مضر است چرا که همه شیرهاحاوی قند هستند و همچنین می تواند منجر به چاقی ناشی از کالری بیش از حد شود.
برای شروع: به آنها مقدار کافی شیر بدهید که جایگزین غذای اصلی آنها نشود.
افسانه شماره ۴: شیر ارگانیک سالم تر از شیر غیر ارگانیک است
حقیقت: اگر شیر ارگانیک را با شیر غیر ارگانیک مقایسه کنید، مواد مغذی روی برچسب کارتن شیر یکسان است. ممکن است تعجب کنید: «اما هورمون های رشد در شیر چطور؟ اول از همه، ممکن است گاوها با هورمون رشد پرورش یافته باشند، اما شیر آنها اینطور نیست. در ضمن برخی از کودکان بدون هورمون رشد به دنیا می آیند و برخی دیگر به دلیل نارسایی کلیه، درمان سرطان یا سایر مشکلات پزشکی دچار کمبود هورمون رشد می شوند. این کودکان به هورمون رشد مکمل نیاز دارند. متأسفانه برای این بچه ها، تنها راهی که باید به این بچه ها هورمون رشد بدهیم، تزریق هر روز (یک شات) است. چرا که هورمون رشد در معده هضم می شود و اگر کودک آن را بخورد یا بنوشد تاثیری نخواهد داشت.
بنابراین، حتی اگر شیر غیر ارگانیک حاوی هورمون رشد باشد (که اینطور نیست)، فرزند شما هیچ سودی از آن نخواهد برد، زیرا رودههای او قبل از اینکه هورمون بتواند روی بدنش اثر بگذارد، آن را تجزیه میکند.
تا زمانی که کودک طعم آن را بیشتر دوست نداشته باشد، مجبور نیستید دو برابر بیشتر برای شیر ارگانیک هزینه کنید. فقط شیر معمولی بخرید.
به طور خلاصه، شما می توانید با خیال راحت به کودکان خود در شرایط بیماری و سلامت، در حد اعتدال، شیر بدهید.