دیسک کمر در سالمندان: شایع‌ترین دلیل کمردرد در سنین بالا - بانک پزشکان - راهنمای پزشکی

با افزایش سن، بدن ما دچار تغییراتی می‌شود که می‌تواند به تحلیل و آسیب‌دیدگی استخوان‌ها منجر شود. این تحلیل در ناحیه ستون فقرات، ممکن است باعث برآمدگی و فتق دیسک کمر شود، مشکلی که در سالمندان می‌تواند با درد شدیدی همراه باشد و انجام فعالیت‌های روزمره را دشوار کند.

آگاهی و آموزش در زمینه دیسک کمر سالمندان می‌تواند نقش مؤثری در کاهش علائم، بهبود کیفیت زندگی، و کنترل بهتر درد سالمندان داشته باشد. در این مقاله، اطلاعات جامع و مفیدی در مورد دیسک کمر سالمندان در اختیار شما می‌گذاریم تا هرچه سریع‌تر بهبود یابید.

علائم دیسک کمر در دوران سالمندی

علائم و نشانه های دیسک کمر معمولا وقتی که دیسک فتق شده روی عصب فشار بیاورد خودش را نشان می‌دهد. برخی از علائم دیسک کمر در سالمندان شامل موارد زیر است:

  1. درد کمر: معمولاً دردی مزمن و مداوم در ناحیه پایین کمر احساس می‌شود که با فعالیت بدنی شدیدتر می‌شود و در زمان استراحت کاهش می‌یابد.
  2. درد در پا: اگر دیسک کمر روی عصب سیاتیک فشار بیاورد، درد سالمند ممکن است از کمر به پاها و حتی تا انگشتان پا منتقل شود. این درد معمولاً با سوزش و احساس گزگز همراه است.
  3. احساس ضعف و بی‌حسی: ممکن است سالمندان در پاها و نواحی پایینی بدن احساس ضعف یا بی‌حسی کنند.
  4. کاهش انعطاف‌پذیری و سختی در حرکت: دردی که هنگام خم شدن، چرخیدن یا ایستادن به مدت طولانی بروز می‌کند، می‌تواند نشانه‌ای از دیسک کمر باشد.
  5. از دست دادن کنترل در ادرار و مدفوع: در موارد شدید و پیشرفته، دیسک کمر ممکن است به نخاع فشار وارد کند و کنترل عضلات لگن را مختل کند.
  6. تشدید درد با سرفه یا عطسه: چون این عمل‌ها باعث فشار بیشتر به ناحیه‌ی کمر می‌شوند، می‌توانند درد دیسک کمر را افزایش دهند.

مشکلات کنترل ادرار و مدفوع، درد در هر دو پا و افزایش درد بعد از ۲ هفته همه می‌توانند علائم خطرناک دیسک کمر باشند. در این صورت باید هرچه سریع‌تر به دکتر مراجعه کنید. بسیاری از مردم هیچ علائمی از فتق دیسک کمر را تجربه نمی‌کنند و درمان آن در ۹۰ درصد مواقع نیازی به جراحی ندارد.

علت ایجاد دیسک در سالمندان

با افزایش سن، دیسک‌های بین مهره‌ای که نقش جذب ضربه‌ها و حفظ انعطاف‌پذیری ستون فقرات را دارند، به تدریج آب خود را از دست می‌دهند و نازک‌تر می‌شوند. این فرسایش و تحلیل بافت دیسک‌ها یکی از دلایل اصلی دیسک کمر در سالمندان است. دیگر علت‌های دیسک کمر سالمندان معمولا به عوامل زیر مربوط می‌شود:

  1. فشار و کشیدگی طولانی‌مدت: انجام فعالیت‌های تکراری و غیر صحیح، مانند بلند کردن اجسام سنگین یا نشستن‌های طولانی در وضعیت نامناسب، می‌تواند فشار مداوم بر دیسک‌ها ایجاد کند و در نهایت به آسیب و بیرون‌زدگی دیسک منجر شود.
  2. ضعف عضلات کمر و شکم: با افزایش سن، عضلات پشتی و شکمی ضعیف‌تر می‌شوند و پشتیبانی کمتری از ستون فقرات به عمل می‌آورند. این ضعف عضلانی، باعث افزایش فشار روی دیسک‌های بین مهره‌ای می‌شود و احتمال آسیب را بالا می‌برد.
  3. چاقی: اضافه وزن باعث می‌شود که فشار زیادی به دیسک‌ها وارد شود و این فشار می‌تواند خطر دیسک کمر را افزایش دهد.
  4. آسیب‌ها و ضربه‌ها: زمین خوردن، تصادفات یا آسیب‌های جسمانی در گذشته ممکن است موجب آسیب به دیسک‌های بین مهره‌ای شده و زمینه‌ساز مشکلات کمر در سال‌های بعد شود.
  5. زمینه‌ی ژنتیکی: برخی از افراد به‌طور ژنتیکی مستعد آسیب‌پذیری بیشتری در ناحیه کمر و دیسک‌ها هستند.
  6. عوامل شغلی و محیطی: کارهایی که نیاز به بلند کردن اجسام سنگین یا انجام فعالیت‌های بدنی سنگین دارند، خطر آسیب به دیسک کمر را افزایش می‌دهند.
  7. بیماری‌های دیگر: بیماری‌هایی مانند پوکی استخوان یا آرتروز می‌توانند ستون فقرات را ضعیف‌تر کرده و احتمال بروز دیسک کمر را افزایش دهند. معمولا سالمندانی که به دیسک کمر مبتلا می‌شوند به بیماری دیگر مانند پوکی استخوان نیز دچار شده‌اند.

چرا افراد مسن در خطر فتق دیسک کمر هستند

افراد مسن به دلایل متعدد بیشتر در معرض خطر فتق دیسک هستند. اولین در میان آنها پیری است. با افزایش سن، دیسک های بین مهره ای که به عنوان بالشتک بین مهره ها عمل می کنند، یکپارچگی خود را از دست می دهند. این امر فتق دیسک را شایع‌تر می‌کند.

افراد مسن نیز در معرض خطر زمین خوردن هستند که می تواند به ستون فقرات آسیب برساند و منجر به فتق دیسک شود.

قدرت عضلانی معمولاً با افزایش سن نیز کاهش می یابد. این امر خطر آسیب ستون فقرات و فتق دیسک را تا حد زیادی افزایش می دهد زیرا ماهیچه هایی که به موازات ستون فقرات قرار دارند مسئول ثابت نگه داشتن ستون فقرات هستند. هنگامی که ستون فقرات این ثبات را از دست می دهد، در معرض خطر بیشتری برای آسیب است.

علاوه بر این، عادات خاصی که فرد ممکن است در طول زندگی خود داشته باشد، می‌تواند احتمال فتق دیسک را تا حد زیادی افزایش دهد. این ممکن است شامل نشستن و خوابیدن نادرست، عدم تحرک و سیگار کشیدن باشد.

درمان دیسک کمر برای سالمندان چگونه است؟

سالمندان مبتلا به دیسک کمر گزینه‌های درمانی مختلفی دارند. اول دکتر درمان‌های غیر جراحی را به سالمند تجویز می‌کند. گزینه‌های درمانی غیر جراحی عبارت‌اند از:

  • فیزیوتراپی شامل کار با یک متخصص آموزش دیده برای تقویت عضلات مرکزی اطراف ستون فقرات و بهبود انعطاف پذیری است. این به جلوگیری از مشکلات بعدی کمک می کند و در طول بهبودی تسکین می دهد.
  • تزریقات استروئیدی شامل تزریق مستقیم کورتیزون به ناحیه آسیب دیده است. این امر التهاب را کاهش می دهد و برخی از ناراحتی های مرتبط با این بیماری را تسکین می دهد. با این حال، عوارض جانبی مانند کبودی و تورم دارد.
  • داروهای ضد درد برای درمان دوره های حاد کمردرد استفاده می‌شود. داروهای مناسب دیسک کمر شامل ضد التهاب بدون نسخه مانند استامینوفن یا داروهای مسکن تجویزی است. این داروها مجموعه ای از خطرات خاص خود را دارند، بنابراین قبل از مصرف آنها، به خصوص برای دوره های طولانی، حتما با یک متخصص صحبت کنید.
  • فرسایش با فرکانس رادیویی یک روش کم تهاجمی که برای تسکین کمردرد مزمن ناشی از تغییرات دژنراتیو در ستون فقرات استفاده می شود. در این روش از انرژی گرمایی برای از بین بردن انتهای عصبی مسئول انتقال سیگنال های درد استفاده می شود.

در موارد خفیف، استراحت و استفاده از پدهای گرم کننده در ناحیه آسیب دیده می‌تواند درمان کافی باشد. موارد شدیدتر و پایدارتر که به گزینه های درمانی غیر جراحی پاسخ نمی دهند ممکن است به درمان تهاجمی تری از جمله جراحی نیاز داشته باشند.

مراقبت از سالمندان مبتلا به دیسک کمر برای سلامت سالمند حیاتی است. ولی متاسفانه خیلی از خانواده‌ها به دلیل مشغله‌های زندگی و مسئولیت‌های کاری خود وقتی برای مراقبت و نگهداری از سالمند را ندارند. برای این خانواده‌ها استخدام پرستار سالمند می‌تواند گزینه مناسبی باشد تا مطمئن شوید یک فرد از سالمند شما نگهداری می‌کند. اگر می‌خواهید پرستار سالمند استخدام کنید، شرکت آسانیسم در خدمت شماست. شرکت آسانیسم با سابقه بیش از ۵ سال در اعزام پرستار سالمند، کودک و همراه بیمار در بیمارستان توانسته یک تیم حرفه‌ای، مجرب و باتجربه به خود جذب کند. برای درخواست پرستار سالمند به شماره ۰۲۱۹۱۳۰۴۴۳۳ تماس بگیرید.