گزنه - Burning Nettle - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

دارو های گیاهی

پیشینه دارو

عصاره هیدروالکلی گزنه – Burning Nettle سبب کاهش قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله بیماران دیابتی می شود. ترکیب لیکوپن موجود در این گیاه دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قوی است و دیده شده است که آسیب لوله ای ناشی از درمان با جنتامایسین را کاهش می دهد و با به دام اندازی رادیکال های آزاد در جلوگیری از نکروز سلول های لوله ای و کاهش فعالیت آنزیم های سیستم آنتی اکسیدانی مؤثر است.
تحقیقات نشان داده است که عصاره گزنه می تواند فعالیت آنزیم های سیستم دفاع آنتی اکسیدانی از جمله کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز را در کبد، کلیه و ریه افزایش دهد. ثابت شده است که عصاره ریشه گزنه باعث کاهش تکثیر سلول های سرطانی پروستات می شود. همچنین مشخص شده است که گزنه با مهار آنزیم ۵- آلفا ردوکتاز می تواند به عنوان یک داروی مؤثر در درمان هیپرپلازی پروستات استفاده شود. عصاره این گیاه نیز موجب کاهش وابسته به غلظت آنزیم های ۵- آلفاردوکتاز و آروماتاز می شود.

موارد مصرف

نام علمی گیاه: Urtica urens
نام های انگلیسی گیاه عبارتند از: annual nettle، dwarf nettle، small nettle، dog nettle، burning nettle
بخش های مختلف گزنه – Burning Nettle شامل ریشه، ساقه، برگ ها و گل ها مصرف درمانی دارد. در طب سنتی از گیاه گزنه به عنوان ضد آماس استفاده می شود. همچنین از برگ های خشک و تازه این گیاه به عنوان درمان بیماری های آرتروز و بیماری های عفونی مجاری ادراری استفاده می شود. این گیاه برای رفع شکم درد، سرماخوردگی و سرفه و تورم پروستات نیز مفید است. گیاه گزنه – Burning Nettle به عنوان آنتی اکسیدان، و دارای اثر ضد التهابی، کاهش دهنده چربی خون و کاهش دهنده قند خون است. برگ گزنه در درمان ریزش مو، اگزما، نقرس، کهیر، روماتیسم و ریشه آن برای درمان هیپرتروفی خوش خیم پروستات استفاده می شود.

عوارض دارو

گزنه – Burning Nettle به دلیل وجود ترکیبات محرک در افراد ایجاد آلرژی می کند و استفاده موضعی یا خوراکی تازه این گیاه باعث التهاب، تاول و درماتیت می شود، که میزان این آسیب زدگی در کودکان بیشتر است. بنابراین استفاده مستقیم این گیاه بر روی پوست و یا مصرف خوراکی آن در مقدار زیاد مجاز نمی باشد و باید با احتیاط مصرف شود.

هشدار دارویی

استفاده از گزنه – Burning Nettle به دلیل اثرات قاعده آور و سقط آور که به دلیل وجود ترکیبات سروتونینی می باشد و محرک رحم است در دوران بارداری منع مصرف دارد. استفاده از گزنه در افراد با آلرژی شدید به خصوص در طی شوک آنافیلاکسی منع مصرف دارد. مصرف مقادیر زیاد این گیاه با دارو های کاهنده قند خون، افزایش دهنده قند خون و ضد دیابت ها و دارو های خواب آور سبب ایجاد تداخل می شود.

تداخلات دارویی

مصرف همزمان این گیاه با دارو های ضد التهاب باعث کاهش اثر دارو می شود. همچنین مصرف عصاره برگ گیاه گزنه، اثر ضد التهابی دیکلوفناک را بالا می برد.

اشکال دارویی

متن اشکال دارویی