نالوکسون - Naloxone - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

آنتی دوت ها ،شلات کننده ها و آنتاگونیست ها

پیشینه دارو

نالوکسون – Naloxone مسدد گیرنده میکرواپیوئیدی می‌باشد. و از این طریق ، مانع اثراتی از دارو های شبه تریاک که از طریق تحریک این گیرنده اعمال می‌شود. (ازجمله تضعیف مرکز تنفس در سیستم اعصاب مرکزی) می‌شود.

موارد مصرف

داروی نالوکسان جهت رفع کامل یا بخشی از اثر دارو های اپیوئیدی، مثل سرکوب سیستم تنفسی، کنترل مسمومیت با اپیوئید ها، تشخیص وابستگی به اپیوئید یا مسمومیت شدید با آن ها استفاده می‌شود.
این دارو مسدد گیرنده میکرو اپیوئیدی می‌باشد و از این طریق اثراتی از دارو های اپیوئیدی (از جمله تضعیف مرکز تنفس در سیستم اعصاب مرکزی) که از طریق تحریک این گیرنده اعمال می‌شود، جلوگیری می‌کند.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز هر یک از عوارض زیر با مصرف نالوکسان حتماً با پزشک معالج مشورت نمایید:
-از جمله عوارض داروی نالوکسان عبارتند از:
سرگیجه، خواب آلودگی، تهوع، استفراغ، افزایش ضربان قلب و فیبریلاسیون،تورم صورت و لب
-از آنجا که داروی نالوکسان اثرات اپیوئیدی را برطرف می‌کند، این دارو ممکن است باعث بروز علائم ترک ناگهانی مانند موارد زیر شود:
عصبی بودن، بی قراری، تحریک پذیری، لرز، ضربان قلب سریع، تپش قلب، افزایش فشارخون، تب، تعریق، بدن درد، ضعف، آبریزش بینی، خمیازه کشیدن، تهوع، استفراغ، اسهال، درد معده
(در نوزادان کوچکتر از سن ۴ هفته): تشنج، گریه، سفتی عضلات، رفلکس‌ های بیش از حد فعال
در صورت بروز واکنش‌ های آلرژیک مانند تنگی نفس، راش پوستی یا کهیر، تورم صورت، لب‌ ها، زبان یا گلو، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند خواب آلودگی شدید، ضربان قلب آهسته، تنگی نفس، تنگی مردمک چشم، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.

هشدار دارویی

-این دارو در افراد مبتلا به بیمار‌ی‌ های قلبی-عروقی یا مصرف دارو های سمی برای قلب و یا افراد دارای وابستگی‌ ها فیزیکی به دارو های شبه تریاک باید با احتیاط فراوان مصرف شود.
-تجویز این دارو در بیماران وابسته به دارو های شبه تریاک موجب بروز علایم قطع مصرف می‌گردد.
-از آنجایی که این دارو دارای طول اثر کوتاهی می‌باشد. در موقع تجویز بعد از جراحی ، مقدار دارو در هر بیمار باید به طور جداگانه تنظیم شود تا ضمن حفظ اثر ضد دردی کافی داروی شبه تریاک ، ضعف تنفسی نیز برطرف شود.
-معمولا برای بیماران سالخورده مقادیر کمتری مصرف می گردد.
-بروز علائم قطع مصرف در بیماران وابسته به دارو های شبه تریاک طبیعی می باشد.
-بیمار باید تا رفع علائم اپیوئیدی مونیتور گردد.

تداخلات دارویی

تداخل دارویی ممکن است عملکرد دارو ها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام دارو هایی (ازجمله دارو های با نسخه / بدون نسخه و دارو های گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
از جمله دارو هایی که با نالوکسان تداخل دارند، عبارتند از:
-دارو های ضد درد مخدر
-دارو های دارای اثرات سمیت قلبی

اشکال دارویی

Inj : 0.4 mg/ml