فلوئورواوراسیل - Fluorouracil - لیست دارو ها بانک پزشکان

گروه دارویی

آنتی نئوپلاستیک

پیشینه دارو

فلوئورواوراسیل – Fluorouracil آنتی متابولیت است . در واقع آنالوگ پریمیدین می باشد لذا موجب اختلال در همانندسازی DNA میشود.

موارد مصرف

فلوئورواوراسیل در درمان کارسینوم کولورکتال، پستان، معده و لوزالمعده تجویز می شود. همچنین در درمان کارسینوم مثانه، پروستات، تخمدان، دهانه رحم، رحم، ریه و کبد، سر گردن، ترشحات ناشی ازتومور بدخیم در فضای جنب،صفاق و پردیکارد نیز مصرف شده است.
فلوئورواوراسیل در درمان کراتوز چندگانه ناشی از نور خورشید و کارسینوم پوست به کار می رود. این دارو در درمان التهاب لب ناشی از نور خورشید، لکوپنی مخاطی، درماتیت ناشی از پرتو درمانی، بیماری بوئن و اریتروپلازی کوئیرات نیز مصرف شده است.

عوارض دارو

همه دارو ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یک سری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:
حالت تهوع
استفراغ
اسهال
ازوفاگوفارنژیت
کاهش گلبول‌ های سفید یا گسترش عفونت
استوماتیت اولسراتیو
درماتیت
زخم گوارشی
نکته مهم: فلورواوراسیل بسیار سمی است و به محض بروز اولین علائم مسمومیت مثل اسهال، کاهش سلول‌ های خون، زخم و خونریزی گوارشی، ازوفاگوفارنژیت، خونریزی در هر عضوی، استئوماتیت و استفراغ، مصرف دارو باید قطع گردد. با این وجود می‌توان مصرف دارو را با مقدار کمتر بعد از برطرف شدن این علائم، مجدداً از سر گرفت.
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از فلورواوراسیل می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

هشدار دارویی

-شمارش افتراقی سلول های خونی (CBC with diff) و سطح پلاکت ها پیش از هر دوره شیمی درمانی (برای مثال در صورت تجویز هفتگی دارو، به صورت هفتگی پایش شود.) و در صورت نیاز بالینی ارزیابی شود.
-INR و PT (در بیمارانی که در حال مصرف همزمان دارو های ضد انعقاد مشتق کومارین می باشند)، عمکرد کبدی و کلیوی پایش گردد.
-بیمار از لحاظ بروز علایم سندرم دست و پا، سمیت قلبی، سمیت عصبی، التهاب دهان، اسهال، عفونت و انسفالوپاتی هایپرآمونمیک پایش شود و به بیمار گوشزد شود که علائمی از این قبیل (عفونت، مشکلات قلبی، اسهال شدید، گیجی، تغییر سطح هوشیاری، قرمزی و حساسیت کف دست و پا) را به سرعت گزارش کند.
-در بیمارانی که سمیت یا واکنش زودرس حاد دارند، جهش های ژن دی هیدروپیریمیدین دهیدروژناز (DPD) بررسی شود.
-لازم است که دیگر دارو های مصرفی بیمار بررسی شود تا در صورت نیاز، تنظیم دوز صورت گیرد یا از درمان جایگزین استفاده شود.
-بیمار باید در شروع درمان در بیمارستان بستری شود.
-مقدار مصرف نگهدارنده دارو بر اساس نیاز های فردی هر بیمار و بر مبنای پاسخ های هماتولوژیک بیمار متناسب با مقدار مصرف قبلی تنظیم شود. مقدار مصرف بعدی دارو، تنها پس از بهبود عوارض سمی مقدار مصرف قبلی باید تجویز شود.
-اندازه گیری هماتوکریت یا هموگلوبین و شمارش لکوسیت و پلاکت در ابتدا و طول درمان لازم است.
-انفوزیون آهسته وریدی دارو ( ۲۴-۲ ساعت ) از سمیت دارو می کاهد، هر چند تزریق سریع داخل وریدی( ۲-۱ دقیقه ) دارو موثرتر است.
-قبل از مصرف کرم فلوئورواوراسیل بیوپسی در شروع و طول درمان برای تایید بهبود کارسینوم سطحی سلول های قاعده ای، توصیه می شود.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام دارو هایی که مصرف می کنید (از جمله دارو های با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
محصولی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشد عبارتند از: وارفارین.
فلوروراسیل بسیار شبیه فلوسیتوزین و کپسیتابین است. هنگام استفاده از فلورووراسیل از دارو های حاوی فلوسیتوزین یا کپسیتابین استفاده نکنید.

اشکال دارویی

Top Cream : 5%